“No Man’s Sky op Switch valt moeilijk aan te raden…”

Het is moeilijk in te schatten voor wie deze Switch-port van No Man’s Sky net gemaakt is. Hello Games voegde geen cross-progression noch multiplayer toe aan deze versie. Tegelijkertijd rijden ze technisch net iets te veel kantjes eraf om het spel echt aantrekkelijk te maken voor nieuwe spelers. Dat gezegd zijnde heb ik me immens met deze game weten te amuseren.

Waarom Wel?

Gaan en staan waar je maar wil … waar je maar wil

Ik hoef je niet meer te vertellen over de redemption story die No Man’s Sky werd. Na een desastreuze launch in 2016 timmerde Hello Games noest verder aan de game die ze in gedachten hadden. Deze Switch-versie profiteert van deze jaren aan hard werk door je als speler de quasi beste versie van deze game te bieden. Ik zeg wel ‘quasi’, want pijnlijk afwezig zijn voornamelijk multiplayer en settlements.

Dat gezegd zijnde krijg je een rijk, eindeloos sterrenstelsel ter beschikking, letterlijk in de palm van je hand. Het is fantastisch om de ruimte te verkennen, planeten te ontdekken en bases te bouwen terwijl je pendelt, of intussen naar iets anders aan het kijken bent op tv. Als er één reden moet zijn waarvoor je deze game in huis haalt, dan is het deze.

Speel zoals je wil

Deze Switch-versie stelt je trouwens ook in staat de game zo intens te maken als je zelf wil. Bij aanvang krijg je de keuze tussen Standard of Survival Mode. Of je gaat aan de slag in sandbox mode als je je echt van geen enkel survival element iets wil moeten aantrekken. Als dat niet genoeg is, krijg je de optie om te tweaken hoe intensief de game net is, met de optie om bijvoorbeeld permadeath aan te zetten.

Waarom Niet?

Minimum

Hoe langer ik No Man’s Sky op mijn Switch speel, hoe meer ik in m’n hoofd Jeff Goldblum’s iconische Jurassic Park quote hoor weergalmen: “Your scientists were so preoccupied with whether they could, they didn’t stop to think if they should.” No Man’s Sky draait op Switch. Zover is duidelijk. En de game benadert doorgaans ook zijn target van 30 frames per seconde. Maar de manier waarop is verre van mooi.

Textures zien er over de hele lijn vaag en modderig uit, objecten springen vlak voor je neus in beeld, vegetatie laadt vaak pas in wanneer je al even op een landschap staat. Wanneer je een alien tegenkomt in bijvoorbeeld een ruimtebasis, lijkt deze tegen tien frames per seconde te bewegen. Wanneer je in orbit hangt voor een planeet, dan ziet deze eruit als een kleurige vage massa.

Geregeld neemt de framerate ook een stevige dip. Zeker wanneer je een base bouwt die uit z’n voegen begint te barsten en behoorlijk complex wordt. Daarnaast kreeg ik tijdens mijn speelsessies ook met enkele crashes te maken. En echt een wonder is dat niet. No Man’s Sky is een behoorlijk complexe game en het is een heuse prestatie dat de makers deze port überhaupt aan de praat kregen. Maar al bij al: it ain’t pretty.

Voor wie is deze game?

En dan heb je nog het punt waarmee ik deze review opende. Voor wie is deze port eigenlijk? Fans van No Man’s Sky die uren in hun pc of consoleversie gestoken hebben, zullen deze progressie zonder twijfel willen meenemen naar de Switch. Of op Switch even verder werken aan whatever ze mee bezig waren op hun andere platform. Maar door geen cross-progressie te voorzien in deze versie, valt die optie al af.

Is deze game dan gemaakt voor een nieuwe lichting gamers? Dan wordt de Switch-versie een moeilijke om te verkopen. Met de manier waarop de boel nu draait op Nintendo’s hybride console, doet de game me vaak terugdenken aan hoe het spel eruitzag op PS4 in 2016, toen er nog véél werk aan de winkel was voor Hello Games. Dat, plus de wankele technische performance én het ontbreken van twee fan-favourite features maakt deze game een pak minder aantrekkelijk voor nieuwe spelers. Zeker omdat Hello Games full price aanrekent voor deze versie, daar waar de game op andere platformen al vaak sterk in afslag heeft gestaan én beschikbaar is via Game Pass.

Hoewel, het moet gezegd: er is één kleine groep speler die mogelijks wel van deze game kunnen genieten. En dat zijn spelers als ik. Jaren geleden heb ik een tijd genoten van No Man’s Sky op pc, maar sindsdien heb ik het spel niet meer gespeeld. Ik had dus geen actieve save die ik mee wou nemen naar Switch en voel geen behoefte om de game op pc opnieuw te installeren. Voor mij is de No Man’s Sky-hit van deze meer mobiele versie voldoende, perfect wetende wat ik links laat liggen met het spelen van deze uitvoering. De vraag is nog maar hoeveel spelers in exact dezelfde situatie zitten als ik.

VERDICT

6

No Man’s Sky op Switch valt moeilijk aan te raden, ondanks dat het een klein technisch wonder is. De game draait echter niet zeer stabiel en ziet er ronduit slecht uit. Daarnaast ontbreken twee features, waaronder multiplayer. Ook het ontbreken van cross-progression doet een beetje pijn voor spelers die graag hun avonturen onderweg willen verderzetten. Dat gezegd zijnde heb ik persoonlijkten zeerste genoten van mijn tijd in het eindeloze universum van deze port.

Pluspunten
+ Heerlijke game om te verkennen in handheld mode
+ Ondanks performance een klein technisch wonder
+ Maak de game zo intensief als je zelf wil

Minpunten
Het werkt, maar ziet er verre van mooi uit
Framerate niet echt stabiel
Crasht van tijd tot tijd
– Geen multiplayer
– Geen settlements
Geen cross-progressie

No Man’s Sky
Beschikbaar vanaf 07/10/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op Switch
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.