“De Nacon RIG 800 Pro HS ziet er strak uit, zit heerlijk en klinkt heel goed”

Een uitstekende headset is een onmisbaar deel van mijn gaming setup. Persoonlijk zweer ik al jaren bij de Turtle Beach Stealth 400. Ik gebruikte een poos de Sony Pulse 3D maar deze viel me toch redelijk tegen. Met de nieuwe van Nacon moet ik volgens de makers volledig professioneel gaan. De RIG 800 Pro HS zou z’n prijskaartje volledig waard moeten zijn.

Waarom Wel?

Look & feel

Het eerste wat je meestal doet met een headset is hem zién vooraleer je er iets door hoort. Qua uiterlijk ben ik een grote fan van deze 800 Pro HS. Niet al te veel franjes en onnodige bekleding. Hij ziet er zeer functioneel én gelikt uit. Een strakke headset die daarbovenop zeer weinig weegt zonder goedkoop aan te voelen. Het vederlichte materiaal blijft onder de 300 gram.

50% van de look and feel zijn dus al geslaagd want het is een beeldig stuk hardware. De tweede helft, de feel, zit ook enorm goed. De zachte, ademende stof sluit perfect rond m’n oren. De stretch-band bovenaan geeft perfect mee en ook na gamesessies van 3-4 uren had ik geen last van hitte of andere irritaties.

Explosies!

De draadloze mic sluit je zeer makkelijk aan je PS5 aan via een USB-dongle. Meegeleverd zit ook een oplaadstation dat er even strak uitziet als de headset zelf. Het is een zeer mooie stalplaats. Je moet hem ook niet constant opladen, aangezien je batterij voor wel 24 uur mee kan. De aanpassingen die je kan doorvoeren op de headset zélf zijn van een minder niveau, dat lees je verder bij de minpunten.

Na het bekijken en betasten van het grut komen we bij de hamvraag. Hoe klínkt alles? Kort gesteld: goed. Ik ging aan de slag met verschillende shooters en sportgames. Vooral explosies (bij de shooters, vanzelfsprekend) deden me glimlachen. Bommen en granaatinslagen vormen wel vaker de “ultieme test” voor een headset en de RIG 800 Pro HS doorstaat deze met verve.

Het is ook niet zo dat ik werd omvergeblazen door een in-ear cinemageluid maar ik had ook geen negatieve bemerkingen. Het is gewoon goéd maar de nog duurdere kerels op de markt zullen waarschijnlijk nog een extra boost geven.

Mic & laadstation

De headset is volledig afgestemd op het 3D-geluid dat de PS5 ondersteunt. Het is een mooi huwelijk waar ik meteen enthousiast over werd. Het is altijd even aanpassen om naar een nieuwe headset over te schakelen maar goede kwaliteit maakt de overstap altijd soepeler. Na amper een uur was ik helemaal ingeleefd met de sound. Ook de microfoon werkt naar behoren en is handig flip-to-mute.

De mic zit in harde plastiek om handig in te klappen én heeft een makkelijk beweegbare draad om hem dichter of verder bij je mond te krijgen. The best of both worlds. Mijn ervaring met deze RIG 800 is dus positief maar helaas ook zeker niet perfect.

Waarom Niet?

Klungelig klikken

De nadelen van deze headset zitten hem bij de mogelijke aanpassingen. Het systeem om de headset wat breder te maken voor mensen met een gigantisch brein (of groot hoofd) is wat omslachtiger. Er is geen verschuifbare meter of makkelijk aanpasbaar klikmechanisme.

In plaats daarvan klik je elk oor apart uit z’n stand om het nadien te versteken naar small, medium of large. De oren bengelen dan kortstondig aan hun koord en het in-en-uit klikken wekt de indruk dat je het kan breken. Dat zal allemaal wel enkel zo lijken maar het meest ingenieuze systeem is het niet.

Klungelig rollen

De roller om je in-game volume aan te passen zit zeer handig langs de zijkant van de headset. Deze roller is stevig en draait vlot mee met je vingers. Enkel is hij zó specifiek ingesteld dat het een eeuwigheid duurt om je volume van luid naar stil te krijgen. Als je van het ene uiterste naar het andere wil, mag je zeker 20-30 rolbewegingen maken. Vingergymnastiek krijg je er dus gratis bij.

Verder had het volume best nog enkele tikjes luider gemogen van mij. Weet wel dat ik een onverantwoorde gek ben die tijdens het lopen z’n Sony WF-1000XM4 oortjes altijd op het maximum zet, dus dit kan evenzeer aan mij liggen. Té luid kan deze Nacon in ieder geval niet staan.

VERDICT

7

De Nacon RIG 800 Pro HS ziet er strak uit, zit heerlijk en klinkt meer dan goed. Het uiterlijk is gelikt zonder onnodige franjes. Hij sluit perfect om de oren met een ideale hoofdband en zeer handige microfoon. Qua geluid heb ik geen bemerkingen maar werd ik ook niet wéggeblazen. De lastigheden zitten hem bij het aanpassen en verstellen. Het systeem om hem breder of smaller te maken is ietwat lastig. De roller voor het volume moet je vele keren rollen om merkbaar verschil te horen. Het zijn details die deze headset wat naar beneden duwen maar niet weerhouden van meer dan degelijk te zijn.

Pluspunten
+ Zeer goed geluid
+ Strakke look
+ Mooi bijpassend laadstation
+ Enorm handige microfoon
+ Zit enorm comfortabel

Minpunten
Klungelig systeem om headset qua grootte te verstellen
Volume-roller heeft tientallen rolls nodig om groot verschil te merken

NACON RIG 800 PRO HS
Beschikbaar
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.

%d bloggers liken dit: