“Uncharted: Legacy of Thieves Collection is een must buy voor elke pc-gamer”

UnchartedLegacyOfThieves

Op uitzondering van Horizon Forbidden West, Gran Turismo 7 en de nakende release van God of War: Ragnarök is 2022 voor Sony vooral het jaar van PC-releases. Eerder dit jaar konden PC-gamers al aan de slag met God of War en Marvel’s Spider-Man Remastered. Dit jaar nog is het de beurt aan Marvel’s Spider-Man: Miles Morales en Sackboy: A Big Adventure. En nog later kom het meesterlijke The Last of Us Part I. Nu is het de beurt aan Uncharted: Legacy of Thieves Collection die naast Uncharted 4: A Thief’s End ook Uncharted: The Lost Legacy omvat. Deze collectie verscheen begin dit jaar overigens ook op PlayStation 5 en werd door ons heel goed onthaald. Kan hetzelfde gezegd worden van de PC-versie? Deze review biedt antwoord.

Waarom Wel?

Een zalig avontuur

Wie in tijden waarin multiplayer games enorm populair zijn op zoek is naar een steengoede single player, zit bij Uncharted: Legacy of Thieves Collection meer dan goed. Net zoals in de drie voorgaande delen zullen Uncharted 4: A Thief’s End en Uncharted: The Lost Legacy op geen enkel moment vervelen. Elke game is enorm goed geschreven en zit vol met actie, humor en avontuur. De betrokkenheid met elk personage is constant aanwezig. Vooral de sterke broederband tussen Nathan en Sam in Uncharted 4: A Thief’s End is pakkend. Er zijn speelbare delen die je meeneemen naar hun jeugd en recenter verleden die doen begrijpen waarom deze band zo sterk is.

Die sterke band leidt de broers in Uncharted 4: A Thief’s End tot meerdere locaties verspreid over heel de wereld zoals een illegale veiling op een poepchique locatie in Italië, een verlaten begraafplaats in Schotland tot het prachtige Madagaskar. Dat alles in de zoektocht naar de schat van Henry Avery, ’s werelds meest beruchte piraat. Het schatten jagen in de Uncharted-games doet mij keer op keer vergeten dat ik een videogame aan het spelen ben en bewijzen dat er een avonturier in ieder van ons zit.

Uncharted 4: A Thief’s End is zo’n game die zo goed is, dat je achteraf met een leeg gevoel achterblijft. Gelukkig kan je dan nog aan de slag met Uncharted: The Lost Legacy waarin je voor het eerst met een vrouwelijk personage, Chloe, aan de slag kan. Chloe is zeker geen onbekende want zij kwam al voor in eerdere Uncharted-games. Uncharted: The Lost Legacy is trouwens veel meer dan zomaar een spin-off van Uncharted 4: A Thief’s End. Ook dit avontuur zit vol met actie en spanning en neemt je deze keer mee naar Indië, waar Chloe de zoektocht van haar vader verderzet en waar overigens ook haar roots liggen.

Toppres(en)tatie

Toen ik in januari met de PlayStation 5-versie van Uncharted: Legacy of Thieves Collection aan de slag ging, vielen de prachtige graphics meteen op. Alles zag er heel fotorealistisch uit en de cutscenes waren van een erg hoog niveau. Ik was verkeerd om toen te denken dat het maximale uit de game gehaald was. De PC-versie van de game doet nog beter.

Op PlayStation 5 draait de game namelijk slechts op 30 frames per second (FPS) wanneer je ervoor kiest om de game in 4K-resolutie te spelen. Wil je spelen op 60 FPS, dan wordt er gedownscaled naar 1080p-resolutie. Verder is er geen mogelijkheid om bijvoorbeeld texturen en schaduwen aan te passen. De PC-versie van de game maakt gebruik van Nvidia’s DLSS-technologie dat ervoor zorgt dat je een game kan spelen in hoge resolutie zonder veel te moeten inboeten op het aantal FPS. Voorwaarde om hiervan gebruik te kunnen maken, is dat je in het bezit moet zijn van een GeForce RTX 30-series GPU.

Zelf speelde ik de game in 4K-resolutie met texturen, verbeterde modelkwaliteit, anisotropische filtering, schaduwen, reflecties en omgevingsocclusie allemaal op ultra. DLSS had ik ingeschakeld op ‘prestaties’. Met deze settings haalde ik doorheen heel de game een constante van rond de 120-130 FPS, wat een indrukwekkend resultaat is. Overigens heb je voor deze settings slechts 5,5 GB aan VRAM nodig, wat in vergelijking met andere games helemaal niet zo veel is.

Iedereen die regelmatig PC-games (en in het bijzonder open world games) speelt, weet dat frame drops vaak voorkomen wanneer er beelden worden weergegeven waarin veel licht en natuur (zoals gras, struiken en bomen) gecombineerd worden. Wie bijvoorbeeld Elden Ring op PC speelt, weet waarover ik spreek. En laat die combinatie nu net iets zijn dat in de Uncharted-games heel regelmatig voorkomt. Gedurende mijn hele playthrough heb ik niet één keer te maken gehad met frame drops, glitches of bugs. Op vlak van performance en graphics kan je hier zonder te overdrijven spreken van een meesterwerkje.

Waarom Niet?

En de eerste drie delen?

Sinds begin dit jaar ben ik trotse eigenaar van mijn eerste gaming PC. Daarvoor was het altijd PlayStation dat de klok sloeg. Mijn huidige PlayStation 5 wordt enkel en alleen nog gebruikt voor de exclusives, wat er sinds de release twee jaar geleden bitter weinig zijn. Horizon Forbidden West en Gran Turismo 7 die eerder dit jaar verschenen zijn mijn ding niet waardoor mijn console al bijna één jaar stof staat te vangen. Het punt dat ik wil maken is dat PC-gamers vaak geen behoefte hebben om een console aan te schaffen en dat geld liever gebruiken om hun huidige setup te upgraden. De kans is dus groot is dat zij de eerste drie delen van Uncharted nooit gespeeld hebben aangezien deze enkel voor PlayStation zijn verschenen. Het is dan ook een vreemde keuze van Sony om deel vier en de daarbij horende spin-off wel te releasen op PC.

In de Uncharted-games staat het avontuur centraal en zijn de eindes gesloten. Toch is het aangeraden om ze in chronologische volgorde te spelen omdat de games altijd knipogen en verwijzingen naar de voorgaande bevatten. En dat is in Uncharted 4: A Thief’s End niet anders. Deze game is opgedeeld in 22 chapters, aangevuld met een proloog en een epiloog. Mensen die de eerste drie delen nooit gespeeld hebben, zullen vooral tijdens de eerste vijf chapters met heel wat vragen zitten. Vragen die Sony had kunnen beantwoorden door bijvoorbeeld een recap te voorzien bij aanvang van het spel. Dit hoefde niet langer dan een kwartier te duren. Op die manier zouden nieuwkomers toch een beetje beter op de hoogte zijn over de achtergrond van de personages en weten op welke locaties de vorige avonturen van Nathan en zijn bondgenoten hebben plaatsgevonden.

Dat betekent echter niet dat je niet gaat kunnen genieten van Uncharted: Legacy of Thieves Collection. Vanaf chapter zes gaat het avontuur echt van start en ligt de focus volledig op het heden. Maar wie zoals mij houdt van details en graag zoveel mogelijk informatie verkrijgt, kijkt dus best eerst op Youtube een samenvatting. Een gemiste kans, Sony!

VERDICT

9

Uncharted: Legacy of Thieves Collection zal net zoals op PlayStation ook op PC enorm gesmaakt worden. Uncharted 4: A Thief’s End beschouw ik als één van de beste single player-avonturen ooit gemaakt. De gebroeders Drake zullen snel alle harten veroveren en doen hopen op een vervolg van de franchise. Dat de Legacy of Thieves Collection naast Uncharted 4: A Thief’s End ook Uncharted: The Lost Legacy bevat, is een mooie bonus die samen minstens 25 uren aan spelplezier zullen opleveren. Zij die ernaar streven om alle achievements binnen te lijven, zullen snel aan het dubbele komen. Wie de eerste drie delen van de franchise nooit gespeeld heeft, zal tijdens de eerste chapters van Uncharted 4: A Thief’s End wel met heel wat vragen zitten. Het is dan ook aan te raden om eerst een recap te bekijken op YouTube aangezien Sony dit niet voorzien heeft. Maar eens het avontuur van Nathan en Sam echt begonnen is, kan iedereen ten volle genieten van deze game. Uncharted: The Lost Legacy daarentegen is een spin-off van Uncharted 4: A Thief’s End en vereist weinig tot geen voorkennis. Uncharted: Legacy of Thieves Collection is een must buy waar elke PC-gamer zich of haar dit najaar aan zal kunnen opwarmen, of je de game nu voor de eerste, tweede of derde keer speelt.  

Pluspunten
+ Geweldig single player-verhaal
+ Twee games voor de prijs van één (€ 49,99)
+ Uitmuntende performance
+ Grafisch top

Minpunten
– Eerste drie delen ontbreken
– AI reageert enkel op speelbare personage
– 124 GB aan schijfruimte nodig

Uncharted: Legacy of Thieves Collection
Beschikbaar vanaf 19/10/2022
Beschikbaar op PlayStation 5 / PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door High_LordWolnir

High_LordWolnir verloor zijn ziel(en) ergens tussen Boletaria en Lothric Castle. Wanneer hij de Nexus even ontvlucht, kan je hem achter zijn PC of PlayStation-console vinden tijdens het spelen van een goede RPG, een story-driven action/adventure game, een nagelbijtende horrorgame of een FPS à la Call of Duty. Verder moet hij zowat de enige persoon zijn op deze aardbol die The Last of Us Part II hoger inschat dat zijn voorganger.