“De tekortkomingen van Life is Strange: Arcadia Bay Collection op Switch vallen iets te hard op”

Life Is Strange Arcadia Bay Collection Nintendo Switch

Van alle platformen waarop je de originele Life is Strange en diens prequel Before the Storm kon spelen, was Nintendo Switch tot voor kort pijnlijk afwezig. Vreemd, want deze story-driven games verlenen zich perfect tot handheld gameplay. Daar brengt de Arcadia Bay Collection eindelijk verandering in.

Waarom Wel?

Culthit ongeacht het platform

Life is Strange en Life is Strange: Before the Storm zijn games uit een tijdperk waarin spelconsoles qua rekenkracht een pak dichter bij de Switch lagen dan de huidige generatie PlayStations en Xbox’en. Dat wil zeggen dat beide games zonder compromissen overgezet kunnen worden naar Nintendo’s console. Ook op Switch krijg je dus het aangrijpende verhaal van Max Caulfield en Chloe Price in Arcadia Bay. Een verhaal dat acht jaar na release van de eerste game in de reeks staat als een huis. Dat concludeerde ik ook al na mijn review van de Remastered Collection op PlayStation 5.

Hoewel geen enkele game in de reeks kan tippen aan het origineel, is ook Before the Storm een heerlijke titel om te ontdekken op dit platform. Het verhaal vertelt je meer over Rachel Amber en de relatie die Chloe met haar had voordat Max terugkeerde naar Arcadia Bay. Hoewel het hele tijdreis-concept uit Life is Strange pijnlijk afwezig is in deze prequel, ving Deck Nine deze feature relatief goed op met hun eigen backtalk-concept.

Life is overal Strange

Het grootste voordeel aan de Arcadia Bay Collection ligt voor de hand. Je kan voortaan Life is Strange spelen waar en wanneer je maar wil. Op de zetel terwijl je lief tv kijkt, op de bus terwijl je naar school pendelt, in het vliegtuig waar je enkele uren te doden hebt voor je landt. Life is Strange is een fantastische single player-titel waar je zonder internetconnectie overal 100% van kan genieten.

Waarom Niet?

Geen echte remasters

Oei, maar twee positieve punten? Is deze Switch-versie van Life is Strange dan zo slecht? Helemaal niet. Over de games in kwestie is intussen al voldoende gezegd en geschreven en gamers kunnen hun eigen conclusies trekken of deze narratieve pareltjes voor hen zijn. Voor deze review focus ik me liever even op de prestaties van Life is Strange en Before the Storm op Switch.

En die laten toch wat te wensen over. Op papier spreken we hier net als in de Remastered Collection over remasters, maar in de praktijk liggen deze uitvoeringen dichter bij het origineel dan bij de games die we recent op PS5 en Series X|S kregen. Grafisch toont het spel best wat ruwe kantjes, net zoals Life is Strange dat deed in 2015. Deze versies lijden ook onder onelegante texture pop-ins en houterige animaties. Ook qua audio doet deze versie hier en daar een vreemde kronkel, zoals stukken tekst die herhaald worden nadat je een reactie geselecteerd hebt of lines die hoorbaar abrupt onderbroken worden.

Geduld is een schone deugd

Switch-gamers die al lang geduld mochten uitoefenen om met deze games aan de slag te kunnen, zullen ook tijdens het spelen nog op hun geduld beproefd worden. Zowel Life is Strange als Before the Storm kampen op Switch namelijk met noemenswaardige laadtijden die je toch wel wat uit de flow van het verhaal durven nemen. Voornamelijk wanneer je van setting wijzigt doet het spel er best lang over om de volgende omgeving in te laden. Niet zo abnormaal in tijden van de PlayStation 3 en Xbox 360, misschien, maar ik heb het gevoel dat een Switch toch niet iets sneller de eerder oude assets uit deze game zouden moeten kunnen verwerken.

VERDICT

6

Wie nog nooit Life is Strange speelde en enkel een Switch ter beschikking heeft, zal zonder twijfel genieten van deze collectie. Maar als iemand die de game intussen in originele vorm en remastered gespeeld heeft, vallen de tekortkomingen van deze versie iets te hard op. Grafisch en qua prestaties ligt deze collectie dichter bij het origineel en kennen beide games te veel schoonheidsfoutjes, lange laadtijden ten spijt. Wél geniet ik ervan deze fantastische games op de trein te kunnen spelen. Een aanrader voor wie geen andere opties heeft, maar anders verwijs ik je graag door naar de Remastered Collection.

Pluspunten
+ Life is Strange spelen waar je maar wil
+ Beide games zonder compromissen op Nintendo’s hybride console
+ Inhoudelijk blijven beide games narratieve pareltjes

Minpunten
– Veel grafische schoonheidsfoutjes
– Audio doet geregeld raar
– Lange laadtijden
– Voelt niet als een remaster aan

Life is Strange: Arcadia Bay Collection
Beschikbaar vanaf 27/09/2022
Beschikbaar op Nintendo Switch
Gespeeld op Nintendo Switch
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.

%d bloggers liken dit: