“GameForce 2022 is de meest complete gamesbeurs van het moment”

Ik krijg stilaan het statuut van beurshopper binnen onze crew want voor het tweede weekend op rij zette ik koers richting Brussels Expo.

Het is ondertussen 3 jaar geleden dat we met vrienden of familie GameForce konden bezoeken, toen was De Nekkerhal in Mechelen nog het decor. Dit weekend zijn hal 1 en 3 van De Paleizen gevuld met verschillende standen vol hardware, ontwikkelaars, esports en alles wat met gamen te maken heeft. Met een paar unieke ontdekkingen die ik zeker in de verf wil zetten!

Belgische E3, vol charme en gezelligheid

Ondanks de grote opkomst was er veel ruimte op de beursvloer met veel variatie in de standen. Niets was gegroepeerd dus ideaal om op ontdekkingstocht te gaan en te beginnen bij het begin. Het eerste wat opdoemde wanneer je binnenkwam was de gigantische stand van Alternate die dit jaar 15 jaar bestaan in België. Naast een uitgebreid aanbod aan hardware kon je ook op alle momenten van de dag met je favoriete Alternate streamer op de foto of een babbeltje maken.

Na een rondje door hal 1 gelopen te hebben viel er mij meteen iets op, veel VR standen. Interactief games via VR spelen kon onder andere bij Raven VR of Samsung. Bij Caralinda kon je een workout doen en tegelijk een game spelen, twee in één dus. De nadruk lag over heel de beurs enorm op het interactieve.

Retro mocht en kon natuurlijk niet ontbreken. Jong en oud, vader en zoon voor een SNES of Atari zien zitten, 2 generaties die een geweldige tijd hebben door oude games te spelen, dat is ook GameForce. Kennismaken met het verleden en herinneringen maken in het heden.

Voor ik naar hal 3 fladderde ging ik nog even hallo zeggen bij Robby en Thibault van Pirate PR. Binnenkort mag ik opnieuw een game van Belgische bodem reviewen, Trifox, die gemaakt is door Glowfish Interactive. Pirate PR verzorgt hun sociale media, content creatie en marketing. h

Dankzij de coronacrisis is de Twitch community in Vlaanderen enorm geboomd. Dit was de organisatie ook niet ontgaan en op de stand van Streamfest kon je zowel zaterdag als zondag je favoriete streamer kon ontmoeten.

And the winner is

Er waren veel, heel veel standen. De absolute topper die er voor mij uitschoot was Aangepast Gamen. Een stand door en voor mensen met een beperking. Ik sprak met Alexander en Ties, 2 mannen die hun passie en ziel leggen in deze, jammer genoeg, nog nichemarkt. Met niche wil ik bedoelen dat de software bestaat maar dat vele mensen er geen weet van hebben. Zij trachten dit in de politiek te brengen zodat dit kan gesubsidieerd worden en meer mensen toegang krijgen tot de soft- en hardware.

Alexander vertelde me over het curbcut effect. Het gemakkelijker of toegankelijker maken van diensten of gebouwen voor mensen met een beperking maakt het voor iedereen makkelijker. Dit is in de gamesindustrie net hetzelfde. Ik speelde Forza Horizon 5 met de joystick van een rolstoel, deze stond in verbinding met de hardware waar Ties me wat meer over vertelde. Erg toegankelijk en zeer makkelijk te bedienen. Deze stand verdient dan ook voor mij qua symboliek en concept de award voor mooiste van de beurs.

And the winner is, het esports team van KRC Genk. Op een groot podium helemaal rechts in hal 2 woonde ik de wedstrijd van League of Legends bij tussen bovengenoemde en MCON. Voorzien van live commentaar!

Gamen en gamen

Ik kreeg in hal 3 ook de kans om aan de slag te gaan met Goat Simulator 3 en een eerste keer A Plague Tale: Requiem onder handen te nemen. Twee games die hemelsbreed uit elkaar liggen qua genre en verhaal maar twee titels waar ik enorm hard naar uitkijk! Op GameForce werd er ook veel aandacht geschonken aan indiegames op het Indie Island. Ghostwatchers, Deadlink en Wild Woods en veel meer waren speelbaar op deze kleurrijke stand!

Last but not least kon je in het theater gaan luisteren en kijken naar de liveopname van de podcast Game Kast, een ontwikkelaar horen babbelen over de wereld van games maken of hoe Dungeons & Dragons nu echt in elkaar zit.

GameForce 2022 was na 3 jaar terug van weggeweest en liet zich meteen gelden als een gezellige beurs alsof er nooit een pauze door corona is geweest en waar heel wat te ontdekken viel. Nieuwe titels, nostalgie opwekken met retro games en nieuwe technologieën zijn maar drie aspecten van velen die afgelopen weekend aan bod kwamen. 1 ding is zeker: gamen blijft de leukste vorm van entertainment en kunst!

Gepubliceerd door Jim

Dankzij de pandemie en een passie voor games begonnen met een afstandsopleiding journalistiek. Hij is afkomstig uit Bornem en draagt shooters en RPG’s on- en offline een warm hart toe. Allround gamer die op zijn 6 jaar een Game Boy kreeg en daarna de joysticks nooit meer heeft losgelaten. Zijn favoriete reeks is Assassin’s Creed en zou in een ander leven graag eens een frisse pint willen gaan drinken met zijn preferito Italiaan, Ezio Auditore. “Its the good life we live,and may it not change us.”