“Return to Monkey Island is een enorm aangename verrassing geworden”

Hoewel er dezer dagen heel wat videogames verschijnen, zijn er toch heel wat legendarische spelreeksen die ergens op een zolder liggen en er mogelijk nooit meer af komen. Een van die franchises is Monkey Island, een grondlegger van het point & click-genre dat al meer dan een decennium geen nieuwe game heeft gehad. Het is daarom des te merkwaardiger dat de ontwikkelaars na meer dan tien jaar hun hoofden weer bij elkaar staken voor Return to Monkey Island.

Ik game al lang. Heel lang. Van mijn zes jaar en de eerste keer dat ik een Game Boy in de hand had, kan ik mezelf een gamer noemen. Toch had ik nog nooit een game in de Monkey Island-franchise gespeeld. Ik had er wel van gehoord, aangezien de reeks in al die jaren een icoon is geworden van het point & click-genre. Return to Monkey Island voelde voor mij aan als dé kans om met de reeks in aanraking te komen. Het spelgenre is in 2022 zeer karig vertegenwoordigd, en ik begin langzamerhand vermoeid te raken van steeds kopieën van dezelfde soort games te moeten spelen. En boy, wat ben ik blij dat ik me aan dit avontuur heb gewaagd!

Waarom Wel?

Ontzettend charmant stijltje

Een ding valt meteen op: het grafische stijltje toont meteen de evolutie aan die de spelreeks heeft meegemaakt binnen die dertig jaar. Voor Return to Monkey Island is er gekozen voor een kindvriendelijk, kleurrijk getekend stijltje dat ik enorm wist te waarderen. Zowel jong als oud zal kunnen genieten van de scherpe animaties en de kleurrijke, sfeervolle omgevingen die de ontwikkelaar hier heeft kunnen verwezenlijken.

Dit is een game waar je ieder element in de achtergrond grondig moet bestuderen, en om dat boeiend te houden is ervoor gezorgd dat er enorm veel te bezichtigen is op elk scherm. Zo zie je herten voorbijlopen als je een bos binnenloopt of barracuda’s voorbijzwemmen als je onder water moet lopen. Het oog voor detail is werkelijk subliem in deze game.

Vermaak voor fans & nieuwelingen

Als leek in de franchise, was ik erg blij om te zien dat je voor je aan het spel begint een scrapbook kan raadplegen om de gebeurtenissen van de vorige games mee te maken. Dat is best belangrijk, want een heleboel personages van de vorige games maken een terugkeer in dit deel. Guybrush Threepwood is nog steeds de protagonist, maar ook zijn geliefde Elaine en de geestpiraat Lechuck keren terug in deze game. Fans zullen heel wat knipoogjes krijgen naar de eerdere delen, terwijl nieuwkomers als ik meer dan genoeg tijd krijgen om ook een band op te bouwen met deze personages.

Luchtig verhaal met geslaagde humor

Ik hou m’n hart altijd even vast als ik een game ga spelen die probeert grappig te zijn. Vaak proberen ontwikkelaars dat te forceren, waardoor dat niet zo goed uit de verf komt. Niet in Return To Monkey Island. Het avontuur dat Guybrush aan z’n zoontje vertelt is niet al te complex, maar op elk moment intrigerend en vol met ludieke twists. Je wil constant weten wat voor gekke scenario’s er je te wachten staan.

Dat komt ook deels doordat de humor in deze game echt geslaagd is. Voortdurend zijn er knipoogjes in de game naar vorige games of naar eerdere gebeurtenissen in de game. Het is niet dat ik bulderde van het lachen tijdens het spelen, maar er zitten best veel grapjes die een glimlach op mijn gezicht wisten te toveren. Mogelijk doordat de dialogen in deze game erg goed geschreven zijn.

Intrigerende puzzels

Ook op vlak van puzzels moet Return to Monkey Island niet onderdoen voor z’n competitie. De game vraagt je constant goed op te letten, want iedere nietszeggende situatie kan toch een belangrijke rol gaan spelen later in de game. Eigenaardige elementen in de omgeving waar je eerst niks mee kon, kunnen op een later stuk ineens de oplossing zijn tot de puzzel die je maar niet kon ontrafelen.

Sommige puzzels zijn redelijk simpel, maar in de hard mode zitten er ook enkele serieuze breinbrekers bij! Om de flow van de game niet te verstoren, heeft de ontwikkelaar ook een hintboek aan de game toegevoegd. Hiermee kan je op ieder moment van de game als je vastzit kleine tot grote hints vragen om je dat duwtje in de rug te geven als je die nodig zou hebben.

Waarom Niet?

Vindt het genre niet opnieuw uit

Als je Return to Monkey Island aanschaft, dan weet je precies wat je in huis haalt. Een goed in elkaar gestoken point & click game. Maar dat is dan ook het enige negatieve puntje dat ik me kan bedenken bij deze game: het doet niets revolutionairs. Point & click-games bestaan al decennialang, en op dat vlak doet deze game niets om het wiel opnieuw uit te vinden. Al hoeft dat ook niet, als de kwaliteit van al de rest zo hoog is.

VERDICT

9

Return to Monkey Island is een enorm aangename verrassing die barst van de charme en kwaliteit. De passie van de ontwikkelaar is duidelijk voelbaar dankzij het indrukwekkende visuele stijltje, de diepe personages, de uitstekend geschreven dialogen, de geslaagde humor en de intrigerende breinbrekers. Ik heb van de eerste minuut tot de laatste genoten van dit luchtige piratenavontuur, en ik ben er zeker van dat zowel jong als oud het met mij eens zullen zijn.

Pluspunten
+ Prachtig visueel stijltje met vloeiende animaties
+ Toegankelijk voor jong en oud, fan en nieuweling
+ Uitstekend geschreven en regelmatig grappig
+ Perfecte mix van simpele en complexere puzzels
+ Toevoeging van hintboek om de flow van het spel niet te verpesten

Minpunten
– Vindt het wiel niet opnieuw uit

Return to Monkey Island
Beschikbaar vanaf 19/09/2022
Beschikbaar op Switch / PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Yakkoi

Yakkoi, die in de niet virtuele wereld als Yannick door het leven gaat, heeft een passie voor videogames sinds hij voor het eerst als peuter een Game Boy in de handen nam. Hoewel hij een jack of all trades is op vlak van ontwikkelaars en spelgenres, komen voornamelijk PlayStation-spelreeksen en volwaardige RPG's bovenaan de lijst meest gespeelde games. Al jaren volgt hij de industrie nauwlettend en pent hij met veel emotie zijn uitgedrukte mening neer over alles wat met games te maken heeft.