De stem van Darth Vader gaat op pensioen

Het Star Wars-universum kent heel wat iconische gezichten, denk maar aan Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher en zo kan ik er nog een paar opnoemen. Maar er is ook één stem die we nooit zullen vergeten, namelijk die van Darth Vader.

Zelf heb ik de kans gehad om tijdens mijn GUNKperiode twee keer Darth Vader (David Prowse) en Boba Fett (Jeremy Bulloch) in levende lijve te mogen ontmoeten in onze GUNKstore in Antwerpen.

De stem van Darth Vader was echter de stem van een acteur genaamd James Earl Jones (91). Die laatste heeft nu besloten om de stoppen als de stem van de iconische slechterik uit het Star Wars-universum. We zullen hem dus zelf niet meer horen in de komende films of series. Wil dat nu zeggen dat Darth Vader stemloos door het leven zal gaan?

Gelukkig niet want James heeft zijn toestemming gegeven om zijn stem door een AI gestuurd programma, namelijk Respeecher, verder te laten leven. Respeecher is een stemkloonproduct van een bedrijf in Oekraïne dat deep learning gebruikt om menselijke stemmen te modelleren en na te bootsen op een manier die bijna niet van echt te onderscheiden is.

Iets wat Disney ook reeds gebruikte om de stem van Mark Hamill (Luke Skywalker) na te bootsen in The Mandalorian.

Gepubliceerd door Praga

De ouderdomsdeken van Pragalicious maar daarom zeker niet minder delicious dan het jonge grut van de crew. Wilde als kleine jongen een console kopen maar mocht niet van zijn papa. Dus sprak hij de gevleugelde woorden "Later als ik groot ben koop ik het allemaal zelf" Als jonge snaak was hij met zijn korte broek, witte sokken en sandalen vaste klant bij de lunaparken aan zee en op de kermis. Raakte in de ban van Snake en Pong, ging al snel door naar Quake, Hexen, Doom, Wolfenstein 3D en Delta Force. Maar de grote game changers waren Quake 3 Arena (1999) en Unreal Tournament (1999). Praga beweert trouwens dat hij het buitenechtelijke (of moeten we buitenaardse zeggen) kind is van Indiana Jones en Lara Croft. We zullen hem maar in zijn geloof laten... (of tijdig zijn medicatie geven)

%d bloggers liken dit: