“Destroy All Humans! 2 Reprobed is een degelijke remake”

Destroy All Humans

Een tijdje geleden verscheen de Reprobed-versie van de eerste Destroy All Humans!, die origineel uitkwam op de PlayStation 2. Het is dus niet wereldschokkend dat we nu een remake van het tweede deel kunnen verwelkomen. Net als de remake van het eerste deel, is er genoeg aanwezig in Destroy All Humans! 2 Reprobed om een remake te rechtvaardigen. Jammer genoeg irriteerde ik me aan een aantal zaken waardoor ik de titel niet aan iedereen kan aanbevelen.

Waarom Wel?

De satire en humor keert terug

Ook in deel 2 van Destroy All Humans speel je met een eikel van een alien die voortdurend de draak steekt met verschillende werelddelen. In de game bezoek je verschillende levels die telkens de klemtoon leggen op de stereotiepen van de locatie waar je vertoeft. De Russen zijn zo cliché dat je al snel snapt dat het opzettelijk is gedaan om met hen te lachen. Ook de Engelsen en andere volkeren worden niet gespaard. De grapjes lieten me toch een aantal keer grinniken, en het is vooral fijn om nog eens een game te zien die niet gecensureerd wordt om een bepaald roedeltje tevreden te stellen.

Knotsgekke wapens

Op vlak van gameplay doet Destroy All Humans! 2 Reprobed het niet slecht. De moderne touch van de remake maakt dat de game sterk speelt zoals een Ratchet & Clank-game. Knotsgekke wapens zoals Anal Probes en een hippie gun om mensen te doen dansen zijn hier de grootste vergelijkingspunten. Verschillend van Ratchet & Clank is het feit dat je in de steden een semi open wereld verkent om van missie naar missie te gaan en objectives te completen. Net als in GTA kan je chaos veroorzaken om de politie uit hun tent te lokken, wat voor even een heel leuk tijdverdrijf kan zijn.

Remake volgens het boekje

Als remake is er op Destroy All Humans! 2 niet zoveel aan te merken. Grafisch is de game prima opgepoetst en komt het stijltje zeker goed uit de verf. De besturing en gameplay is soepel zoals je zou verwachten van een game van vandaag. Het is ook zeer fijn dat de remake de split screen van het origineel mee heeft genomen. Er zijn gewoonweg veel te weinig games die tegenwoordig nog een split screen-modus bevatten, plus het is gewoon tien keer leuker als je deze met een vriend of met je partner speelt.

Waarom Niet?

Semi open wereld is verouderd

De semi open-wereld structuur van Destroy All Humans! 2 zal zeker interessant zijn geweest in de tijd dat het origineel uitkwam, maar met de overvloed aan open world games van nu is de wereld niet interessant genoeg meer. Al snel zal je uitgekeken raken op chaos veroorzaken in de steden en zal je gewoon van missie naar missie lopen. Er zijn helaas niet genoeg boeiende dingen te doen in de wereld om je van het hoofdpad af te leiden.

Destroy All Humans! 1.5 Reprobed

In de tijd van de PlayStation 2 waren er geen mogelijkheden tot patches of uitbreidingen voor games. Dat maakte dat je veel sneller een sequel zag die eigenlijk de dag van vandaag beschouwd zou kunnen worden als een DLC of uitbreiding. Destroy All Humans! 2 Reprobed is er zo eentje. Eigenlijk doet dit tweede deel amper iets nieuws tegenover het origineel, en geeft het gewoon meer levels, meer wapens en meer grapjes voor fans van het eerste deel. Je zal dus snel dat déjà vu gevoel hebben als je de remake van het eerste deel al hebt gespeeld.

Waar de remake struikelt

De remake doet de belangrijkste zaken goed zoals het moderniseren van de graphics en de besturing. Toch zijn er ook een aantal misstapjes begaan en zijn er een aantal ontbrekende elementen die roet in het eten gooien. De game kent een aantal vervelende bugs. De irritantste voor mij was een audio bug waar de sound effects in cutscenes onbestaand waren, wat de boss fights veel minder imposant maken. De game is ook regelmatig gecrashed tijdens het spelen, al zijn er momenteel al patches binnengeslopen die de release mogelijk wat stabieler hebben gemaakt. Wat een patch helaas niet zomaar kan fixen, is het ontbreken van online co-op. De splitscreen is een super toevoeging, maar het is een waar raadsel waarom ze niet gekozen hebben om de multiplayer online te maken voor de remake. Billenklets voor de ontwikkelaar om de gemakkelijke uitweg te kiezen.

VERDICT

6

Destroy All Humans! 2 Reprobed is een degelijke remake die de belangrijkste dingen goed overzet naar het jaar 2022. De graphics zien er mooi uit en de remake speelt prima, maar helaas ontbreken er dingen als een online co-op modus en zijn er een paar vervelende bugs in de game aanwezig. In de essentie is de ouderdom van het origineel zowel het sterkste als het zwakste punt van de remake. De open wereld en missiestructuur afkomstig uit het PS2-tijdperk is moeilijk te accepteren in deze tijd, al zijn de grappen veel beter dan wat je tegenwoordig terugvindt in videogames. Als fan zal je wellicht niet teleurgesteld zijn met deze remake, maar nieuwe spelers zullen wellicht hun geld elders willen spenderen.

Pluspunten
+ Heerlijke humor
+ Crazy wapentuig
+ Graphics netjes opgepoetst en besturing voelt soepel

Minpunten
– Kale open wereld en missiestructuur
– Voelt meer als een DLC dan als een echte sequel
– Bugs en ontbreken van ontbreken van online multiplayer

Destroy All Humans! 2 Reprobed
Beschikbaar vanaf 01/04/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Yakkoi

Yakkoi, die in de niet virtuele wereld als Yannick door het leven gaat, heeft een passie voor videogames sinds hij voor het eerst als peuter een Game Boy in de handen nam. Hoewel hij een jack of all trades is op vlak van ontwikkelaars en spelgenres, komen voornamelijk PlayStation-spelreeksen en volwaardige RPG's bovenaan de lijst meest gespeelde games. Al jaren volgt hij de industrie nauwlettend en pent hij met veel emotie zijn uitgedrukte mening neer over alles wat met games te maken heeft.