Dit was gamescom dag 3: Salto’s, popcorn & plottwisten

Mijn derde en laatste dag op gamescom was ook de laatste dag waarop de perszalen bevolkt werden. Ik had nog meer dan genoeg afspraken op de agenda om talloze games te ontdekken. Er was ook plaats voor games van Belgische en Nederlandse studio’s. Ook de merch- en retrohal moest nog duchtig ontdekt worden.

Één reuzenrad is nooit genoeg

Mijn dag begon met een uitgebreide sessie bij Bandai Namco. De aankomende Dark Pictures had ik eerder al getest maar ze hadden nog veel meer te bieden. Park Beyond doet in 2023 een gooi naar de rollercoasterkroon. Deze parksimulator focust zich op jouw gekste fantasieën en laat je zaken bouwen die niet meteen realistisch zijn.

De kleurrijke cast en up-tempo vibe van het spel werkt enorm aanstekelijk. Een reuzenrad bovenop een reuzenrad? Vliegende karretjes die opsplitsen in de lucht? Is onze fantasie wel rijk genoeg voor deze game? Er zit ook een heuse storyline aan verbonden. Ik zie deze wel doorbreken.

Hierna was het de beurt aan de JRPG One Piece Odyssey. Ik ben zelf niet vertrouwd met deze reeks en dus kwam de charme niet volledig aan bij mij. Verder had ik wel wat bemerkingen qua gameplay. Het is vreemd om te vechten met een hele crew, die dan plots verdwijnt als je weer in de open world zit. Vier extra karaktermodellen waren teveel?

Dubbel overkop

Meer amuseerde ik me met LEGO Brawls. Het is simpel, snel opgezet en geeft een kortstondige schok van plezier. Al lijken er mij betere paradepaardjes te bestaan in de LEGO-stal, voor fans zal dit een leuke snack worden.

Van Bandai Namco ging ik naar Nacon. Ik ging in de chauffeursstoel zitten, pakte het stuur stevig vast en deed géén gordel aan voor WRC Generations. De laatste rallytitel met de officiële licentie van Nacon wil een echte “best of”-feeling meegeven. Daarom heet de game ook Generations, zeiden de devs. Ze willen dat deze titel generaties lang meegaat.

Of deze game écht baanbrekend wordt trek ik in twijfel maar een sterke basis is er absoluut wel. De controls zitten strak en grafisch is alles gelikt, op de kartonnen supporters na. Er komen heel wat gameplay-opties en de competitieve multiplayer zit goed in elkaar. Ik scheurde over het gloednieuwe circuit van de rally van Zweden en ging zelfs eens dubbel overkop. Hoe bedoel je, da’s de bedoeling niet?

Geld is er om op te maken

Tijdens de middag trok ik doorheen de twee gigantische merchandise-hallen. Alles gaande van statues, knuffels, lakens, boeken en nog zo veel meer was er te krijgen. Geld moet rollen. Ik kwijlde weg bij een prachtige buste van Nemesis. Toen ik het prijskaartje van vier cijfers zag stopte m’n gezever vanzelf weer .

Ook in de retrohallen valt heel wat te beleven op gamescom. Arcadetoestellen staan overal en de “grote bakken” van vroeger waren volledig vol gestoken met oude Nintendo’s, Atari’s en nog van alles. De rijen waren lang, ook jongere gamers hebben nog liefde voor het verleden.

Plottwist!

In de namiddag ging ik langs bij de Cosmocover-booth. Hier wachtten drie games op me. De eerste was Homicidal Allstars. Deze turn-based action game brengt een live bloedbad met krankzinnige toeschouwers. De inspiratie haalden de makers bij de briljante cultklassieker “The Running Man” met Arnold Schwarzenegger.

De gore was zeer mooi in close-up en de actie zeer genietbaar. De leukste feature die me bijbleef was de “Plottwist!” waarbij de regisseur beslist dat het partijtje niet naar wens loopt en ineens wat valluiken openzet of explosieve tonnen dropt. Alles kan op één beurt veranderen, enkel ravage is een zekerheid.

Popcorn tussen de tenen

Één van de meest absurde titels die ik op gamescom speelde (naast Goat Simulator, duh) was Anger Foot. De protagonist lijkt het liefdeskind te zijn van Deadpool en Nemesis met een serieuze voetenfetisj. Het liefst schopt hij in deze FPS met z’n voeten alles aan gort. Na een avondje moorden eet hij dan een lekkere zak popcorn. Van tussen z’n tenen. Ieder z’n ding.

Deze game leek best wel gieren voor even, vergezeld van een zeer dikke beat. Mijn laatste sessie bij Cosmocover was Hard West II, opnieuw een turn-based tactics game. Deze keer was het wilde westen m’n setting en liet ik trickshots via de muren tot in het hoofd van de arm der wet vliegen. De typische treinroof die ik mocht uitvoeren zat boordevol clichés maar dat maakte het niet minder leuk.

Dag buurman!

Mijn volgende stop kleurde volledig oranje bij de noordenburen aan het Netherlands Pavilion. Ik kreeg eerst een leuke rondleiding langs hun blok om te zien wat er allemaal broeit over de grens. Nadien ging ik hands-on aan de slag met WW1: Isonzo. Blackmill Games zijn al geen beginners meer als het aankomt op online oorlog shooters. Met Verdun en Tannenberg voorheen maken ze nu hun WW1-trilogie compleet.

De focus ligt op realistische combat zonder de nadelen hiervan voor de gamer. Je hoeft dus geen kilometers te lopen vooraleer je aan de frontlinie komt maar één kogel kan wél fataal zijn. Mijn speelsessie tussen de schone bergtoppen en kleurrijke bossen was aangenaam, al waren de AI bots van matig niveau. Online, met allemaal échte spelers, kan dit wel zeer tactisch lopen. Ik hoop alvast op een succesvolle launch voor Blackmill.

Belgisch geweld

Mijn laatste bezoek op gamescom eindigde poëtisch bij de Belgen van Cyborn. België staat toch ook schoon z’n mannetje op de grootse gamebeurs van Europa. Op de Quest 2 VR-bril dook ik in de wereld van Hubris VR. Dit avontuur in de ruimte bracht een mix van actie en het betere klim- en klauterwerk. De vlotheid van de gameplay verraste me aangenaam.

Al snel beklom ik de rotsen van deze vreemde planeet als een elastische expert. Een groot deel van de demo speelde zich ook onderwater af. Het zwemmen voelde zeer natuurlijk en gemakkelijk aan. Geef me dan een onderwater-torpedogeweer en geen enkele alien-octopus overleeft m’n passage. Grafisch waren de verre vistas zeer knap. Goed bezig, Cyborn! Deze kan met wat meeval wel eens sterk binnenkomen op VR.

Na drie dagen vol gaming maakte ik een laatste keer de trip naar de uitgang. Doodop maar superblij en volkomen voldaan. Het was een genoegen gamescom, laten we dat volgend jaar nog eens doen!

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.