Dit was gamescom dag 1: Horror, metal & chaos

Na drie jaar was er dan eindelijk weer een fysieke editie van gamescom. De grootste gamingbeurs van Europa lokt elke dag grofweg 92.000 aanwezigen. Vandaag kregen de pers en pers-achtigen als eersten de kans om op ontdekking te trekken doorheen de gigantische Koëlnmesse. Ik trok doorheen elke hal en ging al met menig topper aan de slag. Op de eerste dag van m’n trilogie aan gamedagen onthoud ik vooral horror, metal & chaos.

Grace geeft me koude rillingen

Ik begon de dag fris en monter aan hal 8, vlakbij de persparking. Meteen werd ik getrakteerd op één van dé trekpleisters qua standen. THQ Nordic trok alle registers open qua glitter & franjes. Vooral de booth van Alone In The Dark sprong eruit. Ik besloot dan maar meteen grim en griezelig deze gamescom van start te trappen.

Alone In The Dark speelt zich af in een mysterieus herenhuis, wat ook de setting van het decor was. Zelfs de hoofdrolspeelster van de teaser demo, de jonge Grace, werd door een actrice akelig vertolkt. Als ze meekeek over m’n schouder kreeg ik toch een koude rilling. Brr.

De gameplay zelf gaf weinig prijs maar het ziet er naar uit dat deze AITD voluit de kaart van detectives en mysterie trekt. Dat, en lugubere monsters. Het geheel was smakelijk doordrenkt in een noir sausje.

Een sfeerloze Aziaat

Zonder het zelf goed en wel te beseffen was het thema van m’n eerste uren gezet. Mijn volgende halte was die van The Dark Pictures: The Devil In Me. Wie al in de richting van body horror en gore dacht na de eerste trailer kan nu alle twijfels laten vallen. Deze Dark Pictures leent héél wat van films als Saw en Hostel.

Er is opvallend meer interactie dan vroeger met meer oog voor light platforming en handelingen zoals het omgaan met je zaklamp. Over de wellness van het hotel kan ik kort zijn. Ze gaan geen hoge score op Tripadvisor binnenrijven.

Ik had me na dit duo aan jumpscares (elke game deed me een keer “Aah!” roepen) voorgenomen om aan een goed tempo eerst eens alles te bekijken. Dat plan verdween naar de vuilbak toen even verderop The Callisto Protocol verscheen. Helaas hier van gameplay geen sprake. Deze booth bracht een leuke gimmick in een filmpje waarbij je precies echt wordt opgegeten door een vies wezen.

Je reactie werd gefilmd en deze kon je nadien terug bekijken. Een Aziaat naast me was duchtig aan het smsen en miste dus de hele pointe. Weg sfeer.

One for the gram

Er moest eens een einde aan de horror komen en dat was zover. Ik passeerde de tractor van Farming Simulator 2022, de geweren van de nieuwe Saints Row en zat op de coolste motor ooit in het thema van Gotham Knights.

Er waren heel wat games die wel een booth openstelden maar geen gameplay of hands-on aanboden. Starfield, Dying Light 2 en nog anderen kozen enkel voor de foto-opties. Leuke kiekjes gegarandeerd, dat wel.

De problematische dwerg

De volgende game die ik effectief speelde was dé verrassing van de dag voor me. Ik had nog weinig tot niks van Wreckreation gehoord maar wat scheurde die arcade racer lekker. Het Burnout 3-gehalte is enorm hoog maar het gaf de exacte juiste kick. Dit kan een zeer amusante titel worden in de toekomst en staat vanaf heden op m’n radar.

In de namiddag was het tijd voor m’n eerste one-on-one. 3D Realms had Pragalicious uitgenodigd om een diepgaande kijk te nemen op Ripout. Deze Sci-fi horror FPS balanceert op een dun koord tussen hommage en satire. De invloeden van jaren ’80 body horror (denk The Fly) zijn duidelijk zichtbaar.

Jouw wapen lééft en heeft net als jij een enorme drang naar bloed en vlees. In steeds anders gegenereerde levels met unieke missiedoelen is er een leuke mix van tactiek en humor. Zelfs jouw ruimteschip krijgt een willekeurig gegenereerde naam. Lang leve The Problematic Dwarf!

Piraten achter gesloten deuren

Skull & Bones deed achter gesloten deuren de toekomst van z’n piratenepos uit de doeken. De wereld van S&B is nu al razend populair maar lijkt enkel zieltjes bij te winnen. De epische veldslagen, gigantische explosies en lompe kanonskogels weergalmden perfect. Het dondert eindelijk écht in Keulen.

Een tijdssprong van exact één braadworst later zat ik bij de game die voor mij gemaakt lijkt te zijn. Metal: Hellsinger is een godsgeschenk. Ik had eerst schrik dat dit misschien té ging zijn (of althans té geforceerd) maar niks is minder waar. Dit is Doom terwijl je in de moshpit zit. Mensen keken vreemd naar me terwijl ik headbangend alles aan gort knalde. En toch waren alle anderen in fout door niét te feesten.

Hersenloos plezier & bonen in tomatensaus

Mijn volgende one-on-one bracht me achter de schermen met ININ Games. Deze indie publisher mag best wat aandacht krijgen. Recent zijn er steeds meer indie titels voltreffers. Mijn aandacht ging vooral naar de 2D action shooter Warhammer 40.000: Shootas, Blood & Teef. De Belgische ontwikkelaar Rogueside krijgt na het dubbele succes van Guns, Gore And Cannoli een grote naam om mee te werken.

In deze spinoff van Warhammer zag ik niks anders dan lompe, geweldige fun. Stomme maar hilarische oneliners, over-the-top action en constante adrenaline. De geest van Cannoli is duidelijk aanwezig in het Warhammer-universum.

Dezelfde sleutelwoorden keerden terug bij Jitsu Squad. Ik kon nauwelijks bijhouden wat er op mijn scherm aan het gebeuren was maar deze sidescroller toverde wel een glimlach op m’n gezicht. Het zijn ook geen full-priced games. Een vermakelijk tussendoortje zonder al te veel denkwerk, dat kan altijd eens deugd doen.

Een speciale vermelding krijgt ININ games voor de goodiebag die ze me meegaven met de meest “WTF”-collectible van de dag. Namens de game Slaps & Beans 2 kreeg ik… een blik bonen. Ze zullen smaken!

Geit ready  

De afsluiter van de dag was meteen ook het orgelpunt van hilariteit. Goat Simulator is intussen een echte cultreeks geworden en Goat Simulator 3 omarmt die krankzinnigheid volledig. Ik heb een kwartier lang iedereen gelikt, kopstoten gegeven, geëlektrocuteerd en auto’s in de prak gevlamd. Niet teveel nadenken maar gewoon de geit uitlaten.

Morgen volgen er nog véél meer private sessions. Binnenkort volgen gedetailleerde previews en nog vele interessante gamescom-artikels. Op naar dag 2!

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.