“Saints Row levert pure adrenaline en fun, maar bevat gewoon té veel fouten”

Saints Row

Het is al enkele jaren stil rond de gevaarlijke gekken die zichzelf de Saints noemen. Bijna een decennium geleden kwam de vierde hoofdgame uit, die verder bouwde op het even geschifte derde deel. Volition heeft het zelf een beetje gehad met deze titels en besloot om Saints Row volledig te rebooten. Ze schakelen terug naar de sfeer van de “normalere” eerste twee delen. Gelukkig is een normale Saint nog steeds krankzinniger dan GTA op dubbele snelheid. Zorgt deze prachtige chaos ook voor een sterke game?

Waarom Wel?

All hail the new Saints

Saints Row is al sinds z’n start in 2006 gedoemd om voor eeuwig vergeleken te worden met GTA. De gelijkenissen bij de eerste titels waren dan ook weinig subtiel en talrijk. Vanaf deel drie omarmde Saints Row zijn eigen krankzinnigheid volledig, wat voor de beste delen van de reeks zorgde. Het was dan ook even fronsen toen Volition deze reboot aankondigde. Geen paarse dildo’s meer? Minder over-the-top? Ondanks alle twijfels vooraf vind ik dat deze ommekeer goed geslaagd is.

De nieuwe Saints gaan aan de slag in Santo Ileso. Deze sandbox mengt elementen van Las Vegas, Mexico, tweederangs Western-films en Amerikaanse satire. De locaties zijn zeer veelzijdig, gevarieerd en leuk bij elkaar geplakt.

Je zal ook een deel van de map zélf vullen met jouw criminele ondernemingen. Jij beslist waar je jouw Mexicaans tacorestaurant plaatst als dekmantel voor je drugsrijk. Jij kiest waar je jouw illegaal chemisch afval dumpt. De storyline draait volledig rond het uitbouwen van jouw criminele imperium.

Pure adrenaline

Saints Row moet je nu niet meteen gaan spelen voor de diepgaande verhaallijn maar het hangt mooi samen. De typerende humor is helemaal aanwezig en werkt meestal goed. Elke speelsessie heb ik minstens één bulderlach gekend.

Het grootste compliment verdient Volition met z’n missiestructuur. Er zit geen saai avontuur tussen. Naast de main story is er vanzelfsprekend meer dan genoeg te doen. Daar is repetitie soms snel aanwezig, maar zolang je op de hoofdbaan blijft is het één lange adrenalinekick. Aan de basis is deze game gewoon een gigantische hoop fun.

Meer dan pis en kak

Het klopt dat het wapenarsenaal en de leefwereld van deze Saints wat “normaler” is dan bij z’n voorgangers maar dat bederft niks van de pret. Het geheel voelt gewoon een pak meer hedendaags aan. De maatschappelijke kritiek die doorsijpelt vind ik vaak briljant. De humor is niet enkel “pis en kak”, al heb ik wel iemand in een festivaltoilet achter m’n auto moeten sleuren en hem als sloophamer voor een kampeerweide gebruikt.

Zonder het wiel opnieuw uit te vinden voegt Saints Row enkele leuke extra’s toe aan de open wereld. Er is een skill tree, speciale abilities en bakken customisation. Een extra vermelding geef ik graag aan de geweldige radiostations in de game. Hatebreed, In Flames, Slayer, DMX, Busta Rhymes, … Nu moet ik ook al virtueel in de auto blijven zitten tot het nummer is uitgespeeld. Helaas zijn er naast de radiostations héél veel valse noten.

Waarom Niet?

2012 wilt z’n graphics terug

Na één minuut spelen dacht ik meteen “oei”. Grafisch is Saints Row echt niet knap. Niet élke game kan The Last Of Us Part II of Ghost Of Tsushima zijn maar er is toch een standaard waar deze titel ver onder duikt. Zelfs twee consolegeneraties geleden had ik dit geen hoogvlieger genoemd. GTA V van bijna een decennium geleden (de originele PS3-versie dus) ziet er bijvoorbeeld een pak beter uit.

Verdoken kamikazes

De controls voelen soms ook best houterig aan. Sprinten schiet vaak vreemd in gang, cover zoeken loopt nooit van een leien dakje. Deze problemen vergeet je helaas al snel als je op de AI van CPU’s let. De vijanden zijn oliedom. Ze blijven vaak in het grote open staan, zoeken nooit cover, hebben nog nooit van flankeren gehoord of lopen in grote getale op je af.

Nog frustrerender zijn jouw eigen teamgenoten, die aan dezelfde lompe school lijken afgestudeerd. Het grote merendeel van de “mission failed”-screens kreeg ik omdat mijn vriendjes besloten om in de moshpit van vijandig vuur te lopen. Ergens pinkt een volleerde kamikaze een traantje weg.

Verdwenen & bevroren

Naast alle control & AI issues zijn er ook meer dan genoeg bugs. Vijanden die bevriezen, mission objectives die niet inladen, de camera die kwakkelt, delen van je HUD die verdwijnen, audio die wegvalt. De lijst is lang. Ik mocht m’n game al meermaals herstarten en hopen op beterschap. Er zal wel wat gefixt worden met een patch, maar alles in één keer zou me straf lijken.

Uiteindelijk had ik best veel plezier met Saints Row maar de game lijkt dit precies zelf te willen tegenwerken. Voor elke bulderlach moest ik wel eens vloeken op een glitch. Voor elke coole explosie liep m’n compagnon wel eens dood in de vuurlinie. Voor elke hete missie bevroor er wel eens een vijand. Deze titel lijkt verre van afgewerkt en verre van current gen.

VERDICT

5

Saints Row levert pure adrenaline en fun maar bevat gewoon té veel fouten om van een goede game te kunnen spreken. Grafisch lijkt de game minstens tien jaar oud. De gameplay is vaak houterig. Enemy AI is oliedom en jouw eigen CPU-makkers zijn veel vaker een last dan een troef. Je zal je HUD zien verdwijnen, vijanden zien bevriezen en mission objectives niet zien inladen. De knettergekke campaign zit vol zalige, unieke missies die me genoeg deden schaterlachen maar deze game voelt nooit hedendaags of afgewerkt aan.  

Pluspunten
+ Pure adrenaline en fun
+ Hoofdmissies zijn top qua structuur en vervelen nooit
+ Santo Ileso is een heel leuke sandbox

Minpunten
– Grafisch zeer zwak
– Houterige gameplay
– Oliedomme AI bij vijanden én teamgenoten
– Bugs en glitches overal
– Voelt zeer onafgewerkt aan

Saints Row
Beschikbaar vanaf 23/08/2022
Beschikbaar op PlayStation 5 / PlayStation 4 / Xbox Series X|S / Xbox One / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.