“De Turtle Beach REACT R-Xbox controller biedt veel waarde voor weinig geld”

Meestal koop ik controllers van het huismerk. Daarmee bedoel ik dat ik voor mijn PS5 een PlayStation-controller gebruik, voor mijn Xbox Series X een Xbox-controller, enzovoort. Ik zal eigenlijk nooit vreemdgaan en een zogenaamde third party controller gebruiken. Al moet ik eerlijk zijn, diverse fabrikanten waaronder Nacon en Turtle Beach leveren goede controllers af. Is dat ook het geval voor Turtle Beach’ REACT-R Xbox-controller?

Mijn controller dat ben ik. Of beter gezegd mijn controller is het verlengde van mijn lichaam in de virtuele werelden waar ik avonturen beleef op pc en console. Ik gebruik hem om te mikken en te schieten, te rennen en te springen, deuren en kisten te openen, en zo kan ik nog even doorgaan. Hij kan dus maar beter goed in mijn hand liggen, en perfect reageren op de beslissingen die ik neem.

“Hear Everyting, Defeat Everyone”

De REACT-R zit verpakt in een kleine, mooie en stevige verpakking. Op de voorkant natuurlijk het merk en type, aangevuld met een mooie foto van de controller. Daarbovenop ook de vermelding dat hij speciaal ontworpen werd voor Xbox, over game enhancing audio controls beschikt en bekabeld is. Dit met een USB-kabel van maar liefst 2,5 meter.

Op de zijkant de slogan “Hear Everyting, Defeat Everyone”. En voor alle duidelijkheid nog eens de vermelding dat je hem kan gebruiken voor Xbox Series X|S, Xbox One en Windows 10/11 pc.

Interessant is wat ik op de achterkant lees, inclusief afbeeldingen: Turtle Beach Audio Controls, Superhuman Hearing, Twee toewijsbare quick-action toetsen en een 3.5 mm aansluiting voor mijn headset. En dat alles voor slechts 44,99 euro trouwens.

In de doos

Bij het openen van de doos, eerst even die doorzichtige stickers verwijderen, vind ik meteen de 2,5 meter lange USB-kabel terug om mijn controller op de console aan te sluiten. Daarnaast ook een quick-start guide en een papiertje met info hoe ik de Turtle Beach-hulplijn kan bereiken indien nodig.

De controller zelf zit netjes verpakt in een kartonnen omhulsel en een plastiek (natuurlijk afbreekbaar) hoesje. Ook hier werd aan het milieu/klimaat gedacht. En dat is het.

De controller

Mijn eerste indrukken over de zwarte Xbox REACT-R controller: hij weegt vederlicht en voelt, hoe zal ik het zeggen, hol en plastiek aan. Uiteraard zijn de gekende knoppen, toetsen, sticks en D-pad aanwezig. In een apart wit gemarkeerd REACT-R vakje bovenaan op de controller zijn er drie extra toetsen. Onderaan nog twee toewijsbare knoppen en tussen het D-pad en de R-stick het Turtle Beach-logo. Uiteraard ontbreken, voor de volledigheid, ook de aansluiting voor de kabel en de headset niet.

Dankzij zijn ergonomische vorm en geribbelde handgrepen past hij perfect in mijn handen. Ik heb, voor de goede orde, normale handen en vingers, en zowel de Y-B-A-X-toetsen als de triggers en beide sticks zijn heel goed bereikbaar. Hetzelfde geldt voor de twee toewijsbare toetsen onderaan.

Even terug naar de REACT-R toetsen op de controller: Met deze toetsen bestuur/activeer je de volumebalans van games en chats, en voor het dempen van de microfoon, zodat je ook toegang hebt de exclusieve Superhuman Hearing-geluidsinstelling van Turtle Beach. Ik ben wel benieuwd wat dit in de praktijk gaat geven. Ik speel namelijk met een draadloze headset en ik vermoed dan ook dat dit beter gaat werken met een headset die verbonden is met de controller zelf. Maar bon, we zien (of beter gezegd horen) het wel (of niet).

Tot slot nog even meegeven dat je de REACT-R zowel in het zwart, als in het wit met paarse accenten (leuk voor RSCA-fans misschien?) kan aanschaffen.

Let’s Play

Het was toch weer even wennen om met een controller te spelen die verbonden is met een kabel, een kabel die, ik herhaal het even, toch maar liefst 2.5 meter lang is. Maar bon, elk voordeel (snellere reactietijd dan draadloos bijvoorbeeld), heeft zijn nadeel (de kabel hangt toch een beetje in de weg, zeker als je zoals ik in de woonkamer speelt, en een vrouw die af en toe eens langkomt of zes honden hebt).

Maar bon, we gaan niet klagen. De controller ligt goed in de hand, reageert bliksemsnel en de toetsen zijn allemaal even goed bereikbaar, net zoals de triggers en het D-pad trouwens.

Ik ben geen handige of technisch aangelegde Harry. Dat ondervond ik ook deze keer aan de zelf instelbare toetsen. Gelukkig vind ik wel mijn weg op het internet in de vele handige guides en was het eigenlijk best eenvoudig. Gewoon twee keer D-pad shifterknop indrukken, dan op de knop duwen waar je een andere knop op wilt mappen zoals dat heet, en tot slot de knop indrukken die je aan een van de remappable knoppen wilt toewijzen.

Ik speelde twee games, totaal verschillende genres, om deze controller eens lekker te testen. Het trage stealthy Sniper Elite 5 en het snelle Halo Infinite Multiplayer en zoals gezegd werkte dat prima.

Omdat ik deze games solo speel heb ik de chatmix functie niet echt hardcore kunnen testen. Handig om weten is hier dat je met deze functie individueel het geluid van andere spelers kan dempen of harder kan zetten als je dat zou willen. Bij het spelen van Halo Infinites multiplayer gebruikte ik de mute-knop om mijn microfoon uit te schakelen. De reden? Ik durf nogal eens te vloeken als een of andere camper me afknalt, en dat appreciëren de andere spelers niet altijd. (Of mijn vrouw die me roept als het eten klaar is , of de honden die plots beginnen te blaffen.

VERDICT

8

De Turtle Beach REACT R-Xbox controller is een zeer degelijke controller tegen een zeer aanvaardbare prijs. Hij heeft eigenlijk niet echt nadelen, tenzij je die lange kabel als een echt nadeel gaat beschouwen. Wat te begrijpen is als je ook nog eens met een bedrade headset speelt want dan wordt het wel een kabelgedoe natuurlijk. Maar voor de rest kan ik deze controller, die over heel wat functies beschikt die een andere controller niet heeft, enkel maar aanbevelen. Als je op zoek bent naar een controller die (meer) waarde biedt voor je geld dan een doorsnee controller, dan is dit er eentje die je zeker zal aanspreken.

Pluspunten
+ Democratische prijs
+ Ligt lekker in de hand
+ Remappable toetsen
+ Lange kabel
+ Veel functies voor weinig geld

Minpunten
– Voelt wat licht/plastiekerig aan
– (Te) lange kabel kan sommige spelers storen

Turtle Beach REACT R-Xbox controller
Beschikbaar
Beschikbaar op Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op Xbox Series X
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Praga

De ouderdomsdeken van Pragalicious maar daarom zeker niet minder delicious dan het jonge grut van de crew. Wilde als kleine jongen een console kopen maar mocht niet van zijn papa. Dus sprak hij de gevleugelde woorden "Later als ik groot ben koop ik het allemaal zelf" Als jonge snaak was hij met zijn korte broek, witte sokken en sandalen vaste klant bij de lunaparken aan zee en op de kermis. Raakte in de ban van Snake en Pong, ging al snel door naar Quake, Hexen, Doom, Wolfenstein 3D en Delta Force. Maar de grote game changers waren Quake 3 Arena (1999) en Unreal Tournament (1999). Praga beweert trouwens dat hij het buitenechtelijke (of moeten we buitenaardse zeggen) kind is van Indiana Jones en Lara Croft. We zullen hem maar in zijn geloof laten... (of tijdig zijn medicatie geven)