Betaalt Sony ontwikkelaars om hun games niet via Game Pass beschikbaar te stellen?

Xbox Game Pass Samsung Smart TV 2022

Microsoft beweert dat Sony game developers betaalt om hun games niet beschikbaar te stellen via Game Pass. Het zou één van de acties zijn die het Japanse bedrijf onderneemt om het nieuwe business model van Xbox te ondermijnen.

De beschuldiging van Microsoft is de zoveelste bladzijde in de aanslepende saga rond Sony’s bezwaar tegen de Activision-Blizzard acquisitie binnen Xbox Game Studios.

Toen Sony in Brazilië bezwaar aantekende tegen die overname door Microsoft, in het kader van oneerlijke concurrentie, haalde het een hoop redenen aan. Onder andere dat Call of Duty een unieke serie is die het koopgedrag van gamers kan beïnvloeden in hun keuze voor een spelconsole. Microsoft reageerde hierop dat Call of Duty niet zo essentieel is als Sony doet uitschijnen, en dat het net Sony is die met het hele exclusieviteitsmodel kwam aanzetten om een marktvoordeel te winnen.

In hun reactie op de aantijgingen van Sony zegt Microsoft expliciet dat Sony’s redenering onsamenhangend overkomt en soms zelfs ingaat tegen praktijken die ze zelf doen, namelijk het exclusief releasen van blockbuster titels. Microsoft beweert dat Sony’s verzet tegen de overname voornamelijk voorkomt uit een schrik om niet meer te kunnen concurreren tegen het Game Pass business model, waarin Xbox hoogwaardige content levert tegen een relatief lage kost voor gamers. Sony zou dit als een bedreiging zien voor hun eigen strategie, die zich voornamelijk focust op het verkopen van consoles zelf, eerder dan van services die hardware overstijgen.

En daar dropt Microsoft dan ook meteen het bommetje dat Sony developers betaalt om Xbox geen rechten te verlenen om hun titels in de Game Pass service op te nemen.

Benieuwd hoe Sony op deze beschuldigingen zal reageren.

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.