fbpx

“Resident Evil op Netflix doet genoeg fout om elk doelpubliek tegen de borst te stoten”

Resident Evil Netflix

Sinds 1996 heeft Resident Evil het hart van elke horror-liefhebbende gamer veroverd met heel wat toppers. Op filmgebied is het vaker hit or miss. Goed of slecht, de fans blijven trouw en geïnteresseerd kijken. 20 jaar na de eerste film zitten we aan 7 live-action prenten, 3 animatiefilms en 2 series. Ik bingde het eerste seizoen van Resident Evil op 2 dagen. Is het besmettelijker dan het T-virus of dommer dan de zombies?

Reboot rebooted

In 2002 werd Resident Evil voor het eerst live-action gebracht met de intussen iconische cult classic met Milla Jovovich en Michelle Rodriguez. Er volgden vijf sequels die steeds matiger onthaald werden maar wel de kassa deden rinkelen. De filmreeks ging volledig een andere richting uit dan de games.

In 2021 kregen we de reboot Welcome To Raccoon City. Die bleef véél meer trouw aan de storylines van de games, al werden sommige karakters beter vertolkt dan anderen (Ik ontken deze variant van Leon Kennedy). Met de mindset van een B-horrorfilm vond ik deze prent best genietbaar.

De nieuwe serie van 2022 is opnieuw een reboot, met de wetenschap dat de events van alle games wél gebeurd zijn. Vooral de originele 3 games en Resident Evil 5 zijn belangrijk voor deze reeks.

Lieve familieman Wesker

Resident Evil 2022 brengt twee verschillende verhaallijnen. Één speelt zich af in 2036, 14 jaar na een nieuwe dodelijke uitbraak. De andere speelt zich af vandaag de dag, enkele dagen voor die gebeurtenis. We volgen ieders favoriete slechterik Albert Wesker. Die heeft opnieuw enorm snode plannen en is nu… een familieman met twee dochters?

Een vriendelijke waarschuwing: fans, liefhebbers en kenners van de games zullen de eerste twee episodes vaak moeten slikken. Enorm veel raakpunten met de games zijn er niet meteen. Hier en daar wat coole cameo’s van monsters en bosses, dat wel. Qua verhaal zijn er naast Albert Wesker bijna uitsluitend nieuwe karakters.

F*ck de roots

Het is altijd een moeilijk verhaal: moet een adaptatie van een videogame trouw blijven aan de source material of niet? Laat me kort stellen: als je vindt van wél, blijf je best ver weg van deze reeks. Ik heb besloten m’n knop om te draaien en te accepteren dat dit z’n eigen boetseerdoos is geworden. De naam Resident Evil wordt vooral gebruikt om kijkers te lokken.

Al komen er vanaf de derde episode steeds meer raakpunten, je zal nooit de suspens van de originele drie games ervaren of de angst van de laatste twee. Het dichtst komt het bij de over-the-top actie van het vergruisde zesde deel.

Woke-saus à volonté

De twee hoofdpersonages van de reeks zijn de dochters van Wesker, Billie en Jade. In 2022 verhuizen ze samen met papa Albert naar New Raccoon City in Afrika. Op de hogeschool krijgen ze al snel te maken met pestkoppen en andere problemen. Billie wil als veganiste wat doen aan de dierenproeven van de Umbrella-faciliteit in de buurt waar vaderlief werkt. Anno 2022 mag het niet verbazen dat ook Resi niet vergeet een goede portie woke-saus over het geheel te druipen. Het verzuipt erin.

De grotere action set pieces vinden we in 2036, waar een volwassen Jade de taak heeft om de zombies te bestuderen. Een gevaarlijke taak in het veld, zo blijkt al snel. Al zit er qua verhaal meer rottend vlees aan het bot in 2022, ik keek met veel meer aandacht naar 2036. De acteerprestaties zaten daar voor veel tussen.

High school evil

De volwassenen en apocalypse-overlevers geven een meer duistere, deprimerende indruk die goed op het scherm gebracht wordt. De intense actiestukken zouden ideale gaming levels kunnen zijn.  Het high-school coming of age drama van 2022 werkte héél snel op m’n systeem. Iets waar zelfs een uitstekende Lance Reddick (Albert Wesker) weinig aan kon doen.

De tweede helft van de serie laat de bal veel vaker vallen. Hoe meer de verhalen hun breekpunten bereiken, hoe meer ze gaan kwakkelen. Heel wat plottwists missen hun impact volledig, voelen vreemd aan of zijn gewoon totaal onlogisch. Acteerprestaties blijven net onder gemiddeld. De actie is wél van een zeer bevredigend niveau. Een bepaalde scene met de gevreesde lickers is hét hoogtepunt.

Rollercoaster

Doorheen de reeks maakte ik wel degelijk een emotionele rollercoaster mee, al was die vooral op een persoonlijk niveau. Ik werd heen en weer geslingerd tussen “Naar wat ben ik in godsnaam aan het kijken” en “Dit is eigenlijk echt zo slecht nog niet”. Helaas slingerde ik nooit richting “Dit is potverdikke steengoed!”, en dat blijft toch het punt. Ik keek geboeid tot aan de ontknoping maar bleef uiteindelijk toch teleurgesteld achter. Ik kon wel een rots in twee slaan met m’n blote vuisten.

VERDICT

4

Resident Evil doet genoeg fout om elk doelpubliek tegen de borst te stoten. Als je hoopt dat deze reeks z’n roots respecteert druk je beter nooit op play. Voor wie dit opzij kan zetten zijn er zeer coole actiescènes die helaas opgevreten worden door een matig verhaal. Niet enkel zijn er te veel dode momenten, het wordt ook vaak slecht gebracht. Acteerprestaties zijn matig, plottwists vaak vreemd en onlogisch. De verplichte “woke” elementen en irritante high-school clichés doen deze poging finaal muteren tot een gebuisd beest.

Pluspunten
+ Zeer coole action set pieces
+ Genoeg on-screen zombies
+ Enkele leuke knipoogjes voor de fans

Minpunten
– Matige acteerprestaties
– Verhaal valt uit elkaar richting het einde
– Vele plottwists missen hun impact
– Het woke high school coming-of-age drama werkt totaal niet
– Episode 5 krijgt een speciale award voor z’n slaapverwekkende story
– Is het nu zo moeilijk om een reeks te maken over de horrors in Spencer Mansion?

Resident Evil
Beschikbaar vanaf 14/07/2022
Beschikbaar op Netflix
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.

%d bloggers liken dit: