“De Roccat Pyro is een ideaal toetsenbord voor gamers met een beperkt budget”

Als je muis het verlengde is van je hand, dan is het toetsenbord het verlengde van je lijf en ledematen. Het bepaalt immers mee hoe (snel) je door levels navigeert of over het slagveld loopt, maar ook hoe efficiënt je hurkt, stapt, springt, rent en klimt. Maar in mijn geval breng ik ook heel veel uren schrijvend door. Een goed aanvoelend ergonomisch, en als het even kan betaalbaar toetsenbord, is dus geen overbodige luxe.

Hoe ziet de verpakking eruit?

Het eerste wat me opvalt is dat het geheel niet licht aanvoelt, en van een stevig karton gemaakt is. Op de voorkant een mooie afbeelding van het toetsenbord, met daarbij de vermelding Roccat Pyro, het type Mechanical RGB Gaming Keyboard, linear switches en experience precision. Ook zie ik dat het een QWERTY-toetsenbord, dit aan de afbeelding en de Amerikaanse vlag op de cover.

Op de twee zijkanten niets speciaals. Op de achterkant zie ik twee grote afbeeldingen van het toetsenbord en de handpalmsteun. En uiteraard in het groot de drie voornaamste elementen van het keyboard: AIMO Illumination, Mechanical en Durable Design. Daarnaast iets kleiner nogmaals de afneembare handpalmsteun, het speciale volumewiel, easy shift+ button duplicator en advanced anti-ghosting.

 • AIMO Illumination: een intelligente verlichting die een levendige state-of-the-art esthetiek creëert
 • Mechanical: Roodkleurige lineair aanvoelende mechanische schakelaars. Langdurige levensduur van 50 miljoen toetsaanslagen. De switches hebben bovendien een verbeterd actuatiepunt van 2,0 mm voor responsieve en betrouwbare toetsaanslagen.
 • Durable Design: De robuuste Roccat bouwkwaliteit met een versterkende bovenplaat van geborsteld aluminium.

In de doos

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een headset, zit het toetsenbord iets soberder verpakt. Dit in een stevig plastiek dat al even stevig vastzit in de kartonnen verpakking. Daarbovenop de afneembare polsplaat die gemaakt is van stevig plastiek, voorzien van ribbeltjes/groeven zodat je er niet afschuift of zweterig blijft aan plakken. Rechts op de handpalmsteun nog het logo van Roccat. Verbinden met het toetsenbord gaat snel en eenvoudig: klikken en klaar.

Tijd om het keyboard te betasten. En het moet gezegd, het voelt stevig aan. Het zit netjes verpakt in plastiek en is voorzien van een flexibele USB-kabel (1m80) om het aan mijn gaming desktop, en/of gaming laptop, te verbinden. Op het eerste zich dus waar voor je geld.

Technische specs samengevat

 • Lineaire (rode) mechanische switches van TTC
 • Volumewiel
 • 5 gedeelde mediabedieningstoetsen
 • Levensduur van 50 miljoen toetsaanslagen
 • USB-kabel van 1,8 m
 • Gamingprofiel
 • Gewicht: 1110 g
 • Afmetingen: 447 x 152 x 36 mm
 • Switch: TTC, lineair, bedieningskracht van 45 g, actuatiepunt van 2,0 mm, totale afstand 4,0 mm

Stevig, responsief en soepel

Gamen en schrijven (typen), doe ik niet alleen voor pragalicious, maar ook voor het werk. Ik besloot het toetsenbord te testen op mijn gaming desktop wat betreft het gamen, en wat betreft het schrijfwerk op zowel mijn gaming desktop als werklaptop. Ik breng immers heel wat uren schrijvend en gamend door, dus de ideale basis om dit toetsenbord te testen.

Enige uitdaging: het is een QWERTY-toetsenbord… Wat betreft AZERTY daar kan ik blindelings typen, wat betreft QWERTY is dat andere koek. Maar bon, het principe blijft hetzelfde. Is het comfortabel, reactief en hoe voelt het aan. Reageren toetsen onmiddellijk, maken ze veel/weinig lawaai? Aan de slag dus!

Wel na enige uren gamen en schrijven kan ik het volgende zeggen: de toetsen voelen geweldig aan, maken weinig tot geen lawaai, reageren met een soepele beweging en een vlotte respons. En ook de handpalmsteun is een welgekomen toevoeging aan het geheel. Of de ribbelkes stof opnemen (ja ik heb zes honden dus wat dacht je) dat is een beetje te verwachten, maar zoals gezegd ik onderhoud mijn materiaal.

De keycaps zijn standaard, zowel qua vorm als profiel, met een zachte matte coating die best aangenaam aanvoelt onder mijn vingers. Ook het design is dik in orde, duurzaam en voelt stevig aan. Geen plastieken brol dus om het in gewone mensentaal te zeggen.

Speciale mediatoetsen zijn niet beschikbaar op de Pyro en het volumewiel doet wat je van een volumewiel verwacht. Met andere woorden zowel het volume regelen van je pc als van je headset.

Roccats AIMO intelligente RGB-verlichting

Ik hou van kleuren, zeker wanneer ik ’s avonds game kan ik wel genieten van die kleurrijke toetsenborden. Bij het opstarten van de pc gaan de lichtjes meteen fonkelen. Nu nog kiezen voor welke kleur ik ga, ik vermoed rood of blauw, en welke cadans. Maar eerst even de SWARM-software downloaden (www.roccat.org/roccat-swarm) en wat spelen met de instellingen.

Qua kleurencombinaties kan ik kiezen uit wave, snake, volledig verlicht, hartslag, ademhaling, fade FX, ripple FX en custom. Je kan trouwens per zone kleuren instellen, hotkeys, etc… Ik kies gewoon voor fully lit (en rood) omdat ik niet wil afgeleid worden tijdens het gamen door bewegende lichtjes.

SWARM-software

Zoals gezegd installeerde ik de SWARM-software. Hiermee kan je echt alles tot in de kleinste puntjes instellen. Het licht heb ik al gefixt. Nu al de rest nog. En dan heb ik het over de vijf gaming profielen, het remappen van de toetsen (of hoe ik van een qwerty een azerty maak), of ik geluidjes of niet aan mijn toetsaanslagen wil toevoegen (ik koos typewriter sound) en zo kan ik nog even doorgaan. Ook heel gebruiksvriendelijk trouwens.

Easy Shift en Game Mode

Om te gamen is er tot slot de Game Mode die je activeert door de functietoets en de scroll lock-knop tegelijk in te drukken. Hiermee wordt de Windows-toets uitgeschakeld, en de Easy-Shift-knop geactiveerd.

Het Easy-Shift systeem: door de caps lock toets ingedrukt te houden terwijl de Pyro in Game Mode is, kun je de toetsen in het gaming gebied direct omschakelen (of uitschakelen) naar een nieuwe set functies. Dit systeem biedt veel flexibiliteit en aanpassingsmogelijkheden die toegankelijk zijn via de Swarm-software. Met andere woorden perfect voor games die veel sneltoetsen en besturingselementen vereisen.

VERDICT

8

Als je op zoek bent naar een mooi en aangenaam toetsenbord, maar met een beperkt budget zit, dan is de Roccat Pyro een betaalbaar alternatief. Verwacht echter niet al te veel toeters en bellen. Dit is een toetsenbord dat doet waar je nood aan hebt en waar je voor hebt betaald. Stevig en duurzaam, responsief en met diverse aanpassingsmogelijkheden via de SWARM-software.

Pluspunten
+ Mooi en duurzaam design
+ Waar voor je geld (79,99 euro)
+ Zachte, aangename en responsieve toetsen
+ Handpalmsteun
+ Veel aanpassingsmogelijkheden via SWARM-software
+ Aanpasbare RGB-achtergrondverlichting

Minpunten
– Handpalmsteun is stofvreter
– Geribbelde handpalmsteun is misschien niet voor iedereen (maar dan neem je hem gewoon weg)
– Ontbreken van speciale macro’s

Roccat Pyro mechanical RGB gaming keyboard
Beschikbaar
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Praga

De ouderdomsdeken van Pragalicious maar daarom zeker niet minder delicious dan het jonge grut van de crew. Wilde als kleine jongen een console kopen maar mocht niet van zijn papa. Dus sprak hij de gevleugelde woorden "Later als ik groot ben koop ik het allemaal zelf" Als jonge snaak was hij met zijn korte broek, witte sokken en sandalen vaste klant bij de lunaparken aan zee en op de kermis. Raakte in de ban van Snake en Pong, ging al snel door naar Quake, Hexen, Doom, Wolfenstein 3D en Delta Force. Maar de grote game changers waren Quake 3 Arena (1999) en Unreal Tournament (1999). Praga beweert trouwens dat hij het buitenechtelijke (of moeten we buitenaardse zeggen) kind is van Indiana Jones en Lara Croft. We zullen hem maar in zijn geloof laten... (of tijdig zijn medicatie geven)