“Zorro The Chronicles doet mijn Zorro-hart bloeden”

Zorro The Chronicles

Als kind was is serieus in de ban van een stijlvolle man met zwarte cape. Dat was toen nog niet Batman, maar een ondertussen bijna vergeten actieheld: Zorro. Ik was mateloos gefascineerd door Don Diego de la Vega zijn zwaardvechtkunsten én hoe zijn trouwe paard Tornado er telkens in slaagde om de gemaskerde held terug te vinden.

De filmadaptatie met Antonio Banderas kon ik eerlijkheidshalve niet echt smaken, dus voor mij is en blijft Zorro de man uit de televisieserie die door Disney werd geproduceerd van 1957 tot 1960. De jongste generatie kent deze held jammer genoeg niet, al werd er in 2015 nog wel een animatieserie uitgebracht onder de naam Zorro The Chronicles. En laat deze game daar nu op gebaseerd zijn.

Waarom Wel?

Trouw aan de serie

Ik wil je wel meteen meegeven dat je niet meteen moet gaan zappen naar VTM Kids of andere kinderzenders. Want de serie, geproduceerd door France 3, hield na een jaar al op te bestaan. Waarom er dan nu in 2022 nog een game verschijnt die gebaseerd is op de televisiereeks is mij dan ook een groot mysterie.

Maar laat dat de pret niet drukken, want Zorro The Chronicles ziet er op het eerste zicht best schattig uit en blijft ook mooi trouw aan de stijl van de gelijknamige animatieserie. Bij het opstarten van elk level krijg je de keuze om te spelen als Zorro zelf of als zijn tweelingzus Ines. Qua speelstijl zit er niet veel verschil tussen beide personages. Al krijg je als Ines een extra levenshartje en Diego krijgt op zijn beurt dan weer een grotere aanvalsmeter. Geen zorgen, want al snel kan je de mogelijkheden van jouw personages upgraden om ze zo sterker te maken.

De Z van Zorro

De besturing van beide personages is vrij simpel en dat mag je ook verwachten in een game dat kinderen als doelgroep heeft. Je kan aanvallen met je zwaard, een tegenaanval uitvoeren, je zweep gebruiken of een speciale aanval gebruiken. Dit laatste zorgde voor het meeste plezier om eerlijk te zijn. De game schotelt je namelijk verschillende finishing moves voor. Deze variëren tussen het belachelijk maken van je tegenstanders, Tornado dat ze een klap komt geven tot een bekogeling met kippen. Maar het is vooral de iconische move waarmee Zorro zijn kenmerkende Z op de borstkas van zijn tegenstanders scheurt, dat mij het meest plezier deed.

Je zweep heeft trouwens twee verschillende functies meegekregen. Enerzijds kan je jouw tegenstanders hiermee verlammen, maar is het ook mogelijk om je naar hoger gelegen delen te hijsen om zo voor een meer stealthy aanpak te kiezen in de 18 verschillende levels. Naast het hoofdverhaal krijg je ook verschillende zijmissies of opdrachten voorgeschoteld. Deze variëren van het ophangen van Wanted-posters van Monasterio tot het op een bepaalde manier uitschakelen van je tegenstanders.

Waarom niet?

Monddood

Op papier klinkt het allemaal best amusant en dat was het tot op een bepaald niveau ook wel. Uiteraard is de game niet zo uitdagend als bijvoorbeeld een Assassin’s Creed en dat is maar goed ook voor een game dat zich focust op kinderen tussen 6 en 12 jaar jong. Het is dan ook spijtig dat de game weinig tot geen gesproken tekst bevat. Veel verder dan wat geschreeuw of een spontane ‘Zorro!’ krijg je niet te horen. 

Het verhaal wordt door middel van simpele tekst uitgelegd en dat is naar mijn mening een foute keuze voor deze doelgroep. Ik besef dat voice-overs niet goedkoop zijn, maar het draagt wel bij tot de waarde van je product. Zeker als je €39,99 vraagt voor deze game. Niet dat het verhaal veel om het lijf heeft, want ik heb tot nu nog altijd geen idee wat het overkoepelende verhaal nu eigenlijk is.

Slome Zorro

Maar het is de technische uitwerking die voor de meeste frustraties zorgt. Zo voelen de animaties erg sloom aan waardoor je nooit het gevoel krijgt dat je aan het spelen bent met een uiterst lenige en stoere actieheld. Tot overmaat van ramp blijkt onze held ook geen ervaren zwemmer te zijn. Want wanneer hij in vloeistof beland, is het over en uit en word je terug gekatapulteerd naar het vorige savepoint. 

Helaas kampt de game ook met de nodige bugs waardoor Zorro meer dan eens in een rots bleef vasthangen en dat hij samen smolt met andere personages. Het helpt ook niet dat de camera zijn eigen leven wil leiden en zich allesbehalve graag laat besturen. Hierdoor worden de stealth-missies onbedoeld erg moeilijk en frustrerend.

VERDICT

5

Soms zijn er zo van die games waarvan je jezelf afvraagt waarom ze ooit gemaakt werden. Zorro The Chronicles is helaas zo’n game. Niet dat de game geen vermakelijke momenten heeft, maar vooral omdat de game onaf aanvoelt door de slome besturing en de irritante bugs. Bovendien is het voor mij een mysterie waarom je een game uitbrengt die gebaseerd is op een animatiereeks die zes jaar eerder zijn laatste aflevering had. De kinderen die de reeks toen cool vonden, zijn nu al véél te oud voor deze game. Waardoor het bestaansrecht van deze Zorro The Chronicles naar mijn mening niet gerechtvaardigd is. En dat doet mijn Zorro-hart bloeden.

Pluspunten
+ Zorro is zo cool!
+ Fijne humor

+ Ideaal voor de jongste gamers

Minpunten
– Enkel tekst in een kindergame
– Slome besturing

– Irritante camera
– Bugs

Zorro The Chronicles
Beschikbaar vanaf 16/06/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / Xbox One / Switch / PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.