“De Razer Viper V2 Pro is een waanzinnig goede muis voor de competitieve gamer”

Razer Viper V2 Pro

Wanneer je op een serieus niveau gaat wielrennen, wil je de beste fiets en kledij om zo licht mogelijk over de weg te zoeven. Hetzelfde geldt voor wanneer je op een hoog niveau wil gamen, al wordt dit door de niet-gamende bevolking meestal met een scheef oog bekeken. Razer richt zijn pijlen met de Viper V2 Pro op de competitieve gamers, maar mist op enkele millimeters na de roos.

Waarom Wel?

Retestrak design

Deze Viper V2 Pro is de opvolger van de Viper Ultimate die in 2019 het levenslicht zag. Ik heb die muis nooit in handen gehad, maar als ik enkele foto’s ging opzoeken online, merkte ik meteen dat de Viper V2 Pro de afstammeling is van de Ultimate. Het design is nagenoeg hetzelfde gebleven, en dat is een positief iets. De muis ziet er ontzettend strak en minimalistisch uit. Zeker in de witte kleur die ik mocht testen. Want deze meest recente versie ligt verdomd goed in de hand als palm-grip muis, ondanks het feit dat ik niet meteen de kleine handen heb.

Het is wel belangrijk om weten dat door het design en de plaatsing van de twee extra toetsen op de linkerkant, deze muis bedoeld is voor rechtshandige mensen. Linkshandigen vallen voor de Viper V2 Pro helaas uit de boot.

Knallen op elk oppervlak

Bij een muis waarvoor je €159 neertelt, is het uiterlijk niet meteen het belangrijkste. Hetgeen wat er onder de motorkap zit, is van tel. En hier heeft Razer gekozen om alleen het beste van het beste te weerhouden voor deze Viper V2 Pro. In de eerste plaats maakt Razer nu gebruik van de derde generatie optische switches die ervoor moeten zorgen dat je muis langer mee gaat. Deze zouden nu goed moeten zijn voor 90 miljoen kliks, waar de switches van zijn voorganger ‘slechts’ 70 miljoen kliks meegingen.

De nieuwe Focus Pro Optical Sensor met een dpi-bereik van maar liefst 30.000 is uiteraard even belangrijk. Dit cijfer is best impressionant, maar het is vooral waartoe deze lasersensor in staat is wat met de aandacht moet gaan lopen. Deze nieuwe sensor beschikt, net zoals zijn voorganger trouwens, over technieken met de namen Razer’s Smart Tracking, Motion Sync en Asymmetric Cut-Off.

Ik wil zeker niet te technisch gaan, maar deze zaken zorgen ervoor dat de muis op alle ondergronden perfect werkt, zelfs op glas van slechts 2mm dik! Bovendien zorgt de Motion Sync ervoor dat je bewegingen optimaal en accuraat worden gesynct met de verversingsintervallen van je computer. Dit moet er dan weer voor zorgen dat er zo min mogelijk lag zit tussen je bewegingen en de vertaling ervan naar de game.

Synapse tot je dienst

Het spreekt overigens voor zich dat je deze Viper V2 Pro helemaal naar wens kan instellen via de Synapse-software van Razer. Hierin kan je zowat alles naar wens instellen. Je kan de DPI-intervallen aanpassen wanneer je op de knop onderaan de muis klikt, maar ook bijvoorbeeld het batterijniveau checken. Het coolste is dat de muis ook gebruik maakt van de Hypershift technologie van Razer. Dit zorgt er in weze voor dat je een extra laag aan functies kan toevoegen aan de twee knoppen aan de zijkant. Dit is vooral handig in games waarin je nood hebt aan veel sneltoetsen zoals MMO’s en strategiegames.

Ja, de software kan echt wel overdonderend overkomen als je deze voor het eerst opstart. Maar geef jezelf even de tijd en probeer alles even uit. Zo ga je deze ultieme gamermuis helemaal kunnen instellen naar je eigen voorkeuren.

Urenlang gameplezier

Ik ben nu al een hele tijd bezig over het feit dat dit een muis is voor de échte competitieve gamer, maar hoor jullie tegelijkertijd wel denken dat het hier om een draadloze muis gaat. Beide zaken lijken niet met elkaar te rijmen, maar toch is Razer erin geslaagd om het verhaal te doen werken. In de eerste plaats maakt de muis gebruik van een supersnelle 2.4GHz connectie met een USB-dongle, iets wat ondertussen standaard is bij gamingmuizen. Geef je toch de voorkeur aan een bedrade verbinding? Geen probleem, dan plug je gewoon de meegeleverde SpeedFlex-kabel in. Deze is lekker soepel omdat Razer gebruik gemaakt heeft van een zachte, stoffen omhulsel.

Ook qua levensduur van de batterij hoef je jezelf niet meteen zorgen te maken. Op een enkele laadbeurt gaat de muis zo’n 80 uur mee. Dat is zo’n 10 uur langer dan zijn voorganger en in de praktijk moet ik bekennen dat ik zeker in de buurt kwam tijdens mijn speelsessies. Opladen gaat ook gewoon via de meegeleverde SpeedFlex-kabel en dus niet meer via een oplaadstation. Dat zullen de fans van de vorige Viper ongetwijfeld jammer vinden, maar het zorgt er wel voor dat er een item minder op je gamedesk rondslingert…

Waarom Niet?

Glad als een aaltje

Helaas zit er ook een gigantisch minpunt aan het feit dat Razer erin geslaagd is om de Viper V2 Pro een gewicht mee te geven van slechts 58 gram. De muis voelt hierdoor op het eerste zicht wel heel goedkoop aan, en dat is zonde voor een muis waarvoor je €159 neertelt. Bovendien is het oppervlak best glad, waardoor de grip toch minder werd na lange speelsessies met zweetvingers. Razer heeft hiervoor wel een setje kleefbare grips toegevoegd aan de verpakking. Helaas is het niet iedereen gegeven om deze netjes op de muis te plakken en daarnaast komt het snel slordig over. Zeker met mijn witte exemplaar. Ik had dan ook véél liever ingebouwde rubberen grips gezien, maar daar zit de obsessie voor het lage gewicht waarschijnlijk voor iets tussen.

Het is dan wél bewonderenswaardig daar Razer, dat toch wel bekend staat om zijn grote passie voor RGB-verlichting, er toch niet voor heeft gekozen om een lampje in de Viper V2 Pro te stoppen. Hierdoor wordt het strakke design extra in de verf gezet en dat kan ik eigenlijk best wel smaken.

VERDICT

8

De Razer Viper V2 Pro is een waanzinnig goede muis, als je van plan bent er competitief mee te gamen. Als standaard huis-tuin-keuken-bureau-muis is de muis door zijn forse aankoopprijs absolute overkill. Maar het is wonderbaarlijk hoe Razer erin geslaagd is om zo’n lichtgewicht muis te ontwikkelen die ook nog eens zeer responsief is én goed in de hand ligt. Helaas zitten er ook enkele grote minpunten aan de Viper V2 Pro. Zo voelt hij, door zijn lage gewicht, wel erg goedkoop aan. En dat is jammer voor zo’n dure muis. bovendien zit de knop voor het wisselen van de DPI onderaan en is het oppervlak van de muis best glad. Tot slot wil ik mijn hoed afdoen voor het feit dat Razer zich heeft kunnen inhouden en géén RGB-verlichting in deze ultieme gaming muis heeft gepropt. 

Pluspunten
+ Strak, minimalistisch design
+ Ligt goed in de hand
+ Zeer goede sensor
+ Géén RGB-verlichting
+ Stevige optische switches
+ Erg lange batterijduur

Minpunten
– Voelt goedkoop aan door zijn lage gewicht
– DPI-knop onderaan de muis
– Oppervlak best glad
– Meegeleverde gripstickers van matige kwaliteit

Razer Viper V2 Pro
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.