“V Rising wordt volgens mij een blijvertje waar je niet naast kan kijken”

Ooit, in een ver verleden heersten de vampieren over de wereld. Tot ze door de mensheid in een epische veldslag zo goed als uitgeroeid werden. Tijd om daar verandering in te brengen en de mensheid een bloederig koekje van eigen deeg te serveren. Dat is kort samengevat het concept achter V Rising.

V Rising, nog in early access op Steam, is een open-wereld surviving game die zowat het midden houdt tussen Diablo, Legacy of Kain en Valheim. In deze early access titel kruip je in de huid van een vampier die uit is op wraak. Na wat experimenteren in de beperkte, maar aangename creatiemodus, ben ik klaar om als vampier het avontuur tegemoet te gaan. Die wandelende knoken met daarrond wat vel en een paar liters bloed kunnen maar oppassen. De vampier in Praga is op het oorlogspad…

Deze sexy Vamp is er helemaal klaar voor!
Waarom Wel?

Besturing is eenvoudig en doeltreffend

Aangezien ik deze titel zowat beschouw als mijn soloprojectje besloot ik om online en dedicated server te laten voor wat het is, en maak ik een private server aan. Daarna is het tijd om de spelwereld te betreden. Ik maak kennis met de basisaanvallen, melee en spells, en besluit wat te oefenen op Ghouls en Skeletons. Met mijn Shadowbolt doe ik schade vanop afstand, waarna ik Blood Rite (bescherming) inschakel en hen afmaak met mijn zwaard.

De besturing met muis en toetsenbord is even wennen, zeker na heel wat uren in Fortnite en Elden Ring gespendeerd te hebben met een controller in mijn handen, maar is goed uitgewerkt. Ik heb de controls al snel in mijn vingers zitten en navigeer en vecht me een weg door de spelwereld alsof ik nooit iets anders gedaan heb. Het wisselen tussen aanvallen en spreuken is snel en eenvoudig, en ook het navigeren en uitvoeren van handelingen werkt vlotjes.

Hetzelfde geldt voor het bouw-en crafting-menu trouwens. Heel gebruiksvriendelijk en overzichtelijk.

Vanavond staat er beer op het menu.

ARPG-gevechten en (eind)baasgevechten

De combat doet me echt denken aan een mix tussen Diablo en World of Warcraft. Het afwisselen tussen spells en melee, de dynamiek tijdens diezelfde gevechten en de diversiteit aan menselijke/dierlijke tegenstanders. Als je het slim speelt kan je aanvallen en projectielen ontwijken, snel schakelen tussen je spreuken en uithalen met je wapens.

Daarnaast is er ook het uitstekende design van de eindbazen die je tegen het lijf zal lopen op zoek naar je ultieme wraak.

Op de koffie bij bandieten is altijd lachen (voor mij, niet voor hen)

Craften en verzamelen is plezant

Er valt heel wat te craften in de wereld van V Rising. Denk hier aan potions, armor en wapens om er maar de belangrijkste op te noemen. Hiervoor hak ik bomen en rotsen aan stukken, verzamel ik beenderen (bones) en huid (skin) van mens, monster en dier, en pluk en snij ik de nodige planten. Niets of niemand is veilig voor mijn verzamelwoede. Want, zoals we allemaal weten, grondstoffen kunnen je leven redden, en je hebt er nooit genoeg.

Uiteraard heb je om dingen te craften blueprints nodig, en die verdien je door te craften. Eerst wapens, dan gear en dan bouwplannen…

Maar geloof me met deze basisgrondstoffen kom je er niet. Eens je aan de iets specialere grondstoffen gaat beginnen ga je bazen moeten doden, nieuwe toestellen bouwen, enzovoort. Ik geef eerlijk toe dat ik regelmatig mijn research ging doen en ik stel voor dat je dit al spelend ook doet. Het maakt de game nog interessanter.

Het craften van items is plezant, het managen van je inventaris is tijdrovend

Zonnesteek, zonneslag en bloedzuigen

V Rising heeft een dag- en nachtcyclus, en zoals we allemaal weten kan een vampier niet tegen het zonlicht, en dat is kut. De spelwereld is mijn bloedzuigende vriend niet goed gezind. Wanneer de zon schijnt moet ik voorzichtig zijn, me door de schaduw bewegen en oppassen dat ik niet levend verbrand. Maar anderzijds heeft mijn vampierenvriendje natuurlijk ook bloed nodig.

Gelukkig kan ik tijdens gevechten met een klik op de F-toets snel mijn tegenstanders leegzuigen. Maar ook hier weer opletten geblazen want het bloed van ratten, wolven/herten of mensen heeft dan weer een invloed op de kwaliteit van mijn vampierenbloed. Het is dus constant wikken en wegen of ik zal zuigen of niet, of dat ik beter een potion inneem.

En dat is nog niet alles… Wanneer je je voedt met een vijand, zal je bloedgroep veranderen en zal je sommige kwaliteiten overnemen van je leeggezogen slachtoffer. Als je je bijvoorbeeld voedt met een vijand uit de “Worker”-klasse, krijg je betere opbrengsten voor het delven en verzamelen. Als je je voedt met een vijand uit de “Creature”-klasse, krijg je een verhoogde bewegingssnelheid en weerstand tegen zonlicht. Je voeden met een vijand uit de Rogue-klasse geeft je een verhoogde crit-kans en schadepotentieel. Dus zuig niet om te zuigen.  Tijdens het zuigen ben je trouwens kwetsbaar… (Klinkt allemaal zo fout…)

De zon is een bitch

Bob de Bouwer is een vampier

V Rising heeft ook een stevige link met Valheim, en dat is het bouwen, uitbouwen én onderhouden van mijn eigen vampierenkasteel. En dat is niet zo eenvoudig als je denkt. Je moet werkelijk aan alles denken. Om te beginnen waar ik mijn kasteel zal bouwen. Ik heb een hele tijd moeten zoeken om een geschikte locatie te vinden om mijn kasteel te bouwen. Ruimte maken dat wil zeggen bomen en rotsen verwijderen, checken dat er genoeg bebouwbare oppervlakte is om mijn Castle Heart neer te zetten. Eens dat in orde is, begint de pret pas echt.

Ik ben niet echt een architect maar gelukkig krijg je alles stap voor stap aangeboden en uitgelegd. Druk op de B-toets en je krijgt een handig en overzichtelijk bouwmenu aangeboden. Eerst mijn Castle Heart neerzetten, dan die ruimte uitbreiden, pallisades (en een poort) neerpoten, en het voornaamste element, een plekje kiezen om mijn doodskist, in vampierentaal slaapplek en vooral save point, te plaatsen.

Verslavend hoor…

Handig en overzichtelijk bouwmenu

Daarna kan je beginnen spelen met de diverse elementen, onderverdeeld in vier categorieën, zijn de fundamentals (pallisades, Blood Altar, …), production (crafting, storage, …), exterior (borders, trappen,…), castle (vloeren, muren, ramen,…), universal (statues) en lighting (toortsen en fakkels).

Ik zei het al, ik ben geen expert in dit soort zaken, maar gelukkig zit het systeem echt eenvoudig in mekaar. Als je de spatiebalk boven een object houdt, wordt het verwijderd en krijg je een deel van de kosten om het te maken terug. Dus doe zoals ik, begin eenvoudig, en doe in het begin niet te zot.

Maar wat dan met het zonlicht? Tja, gelukkig kan ik mezelf tegen die vernietigende stralen beschermen met een Mist Brazier. Snel eentje plaatsen, wat bones verbranden en dan komt er een mistwolk boven mijn nederig stulpje dat bescherming biedt tegen die dekselse zon.

Eens je begint te bouwen, stop je niet meer…

Upgraden mag, onderhouden moet

Wat je ook zeker niet mag vergeten is dat je Castle Heart kan decayen, vervallen in het Vlaams. Als je Castle Heart vervalt terwijl je op avontuur bent, aan het vechten bent tegen eindbazen of grondstoffen aan het verbouwen/oogsten/grinden bent, dan kan alles en iedereen je kasteel binnenvallen en plunderen. Zeker vervelend wanneer je in PvP speelt.

Stop dus zeker wat Blood Essence in je Castle Heart om alle constructies in het kasteel te laten functioneren. Vanaf hier is het een kwestie van upgraden op deze fundering. Muren kunnen van steen worden gemaakt, vloeren kunnen worden betegeld, en betere materialen kunnen worden verkregen via verschillende werkbanken.

Maar het wordt pas echt lachen wanneer je die miezerige mensen gaat omtoveren tot je persoonlijke slaafjes, personeel, …

Behandel je Castle Heart met liefde.

De keuze van 1 miljoen

Opgelet, denk goed na waar je jouw vestiging neerpoot. Je kasteel verplaatsen of proberen ergens anders te vestigen is niet mogelijk. Het is dus heel belangrijk om zorgvuldig te kiezen waar je je basis vestigt. Wat betreft de beste locaties voor je basis, zoek een plek zoeken die uit de buurt van de hoofdwegen ligt, vrij is van nederzettingen in de buurt, en die niet in de buurt komt van de ruimte van een andere speler.

Zelf speel ik private dus ik heb daar niet veel last van. Toch koos ik voor een locatie in de buurt van een rivier, met voldoende open ruimte tussen de bomen, niet zo veraf van de hoofdweg maar toch beschermd door rotsen en een ravijn.

En dat is nog maar het begin…

Inderdaad, de mogelijkheden in deze titel zijn uitgebreid, heel uitgebreid. Had ik al verteld dat je gear en wapens na verloop van tijd verslijten en dat je ze moet repairen? Dat wanneer je sterft je gelukkig je container weer kan oppikken (en dat het dus beter is je stash te vullen), dat je kan teleporten via Vampire Waygates (maar dat je niet alle loot kan teleporten), dat een bijl ideaal is om bomen te hakken, je zwaard voor planten en je mace voor steen/rots? Of dat een speer handig is voor ranged combat. En dan heb ik het nog niet gehad over alle mogelijkheden om je kasteel te pimpen. Kortom, elke speelsessie is er eentje om te experimenteren en te ontdekken, en ook dat is een van de vele charmes van V Rising.

Als je dorst hebt moet je drinken, euhm sorry, zuigen…
Waarom Niet?

Te overweldigend of niets voor jou

V Rising is een titel in Early Access, dit wil dus zeggen dat zowel de ontwikkelaars als de spelers er zich van bewust zijn dat de game nog niet optimaal zal presteren. Maar geloof me, laat dit je zeker niet weerhouden. OK, er is de occasionele bug en glitch, en bij momenten kan het allemaal een ietsje overweldigend overkomen. Maar voor die 19,99 euro krijg je een game die je zeker uren zoet zal houden (en waar je voor die prijs meer plezier zal aan beleven dan aan bijvoorbeeld je cinematicket). Maar geloof me, de basis is goed, en dus voorspel ik een mooie toekomst voor V Rising.

Eerlijk: ik had nog uren over deze game kunnen schrijven en vertellen, of er tig paragrafen aan deze tekst aan toevoegen. Maar er is maar één manier om deze game volledig te ontdekken, en dat is hem spelen.

VERDICT

7

Ik ben niet echt fan van het genre, en ik speel dit soort games liever in mijn eentje. Maar de manier waarop Stunlock Studio’s alles heeft uitgekiend, met een stipnotering voor het straight forward bouwsysteem, zorgde ervoor dat ik helemaal in de ban ben van V Rising. De vele zaken waar je rekening moet mee houden, zoals het zonlicht, je bloedvoorraad en het onderhoud van je Castle Heart, zorgen ervoor dat je steeds bij de pinken moet zijn. Of je er nu voor kiest om met het uitgebreide bouw- en craftingsysteem aan de slag te gaan, grondstoffen gaat verzamelen of tegenstanders en bazen een kopje kleiner gaat maken, je zal je nooit vervelen. Ik amuseer me rot in private PvE maar ik twijfel er niet aan dat je met je vrienden in coöp ook heel veel pret zal beleven. Maar dit is nu mijn private guilty pleasure game van het moment die ik helemaal voor mezelf hou. Het zal misschien allemaal iets langer duren en moeilijker zijn, maar dat maakt niets uit want ik amuseer me. V Rising kan rekenen op een solide basis en ik ben stiekem benieuwd hoe deze titel verder zal evolueren.

Pluspunten
+ Solide basis belooft veel goeds voor de toekomst
+ Audiovisueel verzorgd
+ Je doet lekker waar je zin hebt
+ Uitstekend (eind)baasontwerp
+ Ontdek en experimenteer op je eigen ritme
+ Straight forward bouwsysteem
+ Dynamische combat

+ Uitgebreid crafting systeem

Minpunten
– Links en rechts een bug en een glitch
– Verzamelen van grondstoffen (en ze verwerken) kan tijdrovend zijn
– Kan in het begin voor sommige spelers (te) overweldigend zijn

V Rising
Beschikbaar op Steam Early Access sinds 17/05/2022
Beschikbaar op PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Praga

De ouderdomsdeken van Pragalicious maar daarom zeker niet minder delicious dan het jonge grut van de crew. Wilde als kleine jongen een console kopen maar mocht niet van zijn papa. Dus sprak hij de gevleugelde woorden "Later als ik groot ben koop ik het allemaal zelf" Als jonge snaak was hij met zijn korte broek, witte sokken en sandalen vaste klant bij de lunaparken aan zee en op de kermis. Raakte in de ban van Snake en Pong, ging al snel door naar Quake, Hexen, Doom, Wolfenstein 3D en Delta Force. Maar de grote game changers waren Quake 3 Arena (1999) en Unreal Tournament (1999). Praga beweert trouwens dat hij het buitenechtelijke (of moeten we buitenaardse zeggen) kind is van Indiana Jones en Lara Croft. We zullen hem maar in zijn geloof laten... (of tijdig zijn medicatie geven)