“Sniper Elite 5 is wat je ervan verwacht, niets meer, niets minder”

Wie kent ze niet, de befaamde slow motion x-ray killcams? Sniper Elite is er in de gamewereld wereldberoemd mee geworden. Natuurlijk hebben ze ietsje meer nodig dan een paar coole, traag bewegende gore momenten om volledig uit te blinken. Sniper Elite 5 komt aan wal in Frankrijk en belooft een tactisch meesterplan. Vive la résistance, of is het een hoop merde geworden?

Waarom Wel?

WW2 Hitman

In de uitgebreide single player campaign van Sniper Elite 5 kruipen we opnieuw in de huid van de magistrale scherpschutter Karl Fairburne. Enfin, Karl is zo magistraal als je hem zelf maakt. Je zal zelf raak moeten schieten en dat is soms verdomd uitdagend. In deze third person shooter maken tactiek, timing, finesse en accuraatheid het verschil tussen leven en een snelle dood. Na de avonturen van Karl in Afrika en Italië is Frankrijk aan de beurt.

Developer Rebellion heeft 9 mini-sandboxes uitgewerkt, verspreid over la douce France ten tijde van WW2. Elke sandbox is gevuld met enkele main objectives om de missie af te werken maar ook verschillende side quests én een target van je kill list. Je kan gerust meerdere uren in één map spenderen. Er zijn genoeg nazi’s om in de luren te leggen en targets om te vervolledigen. Soms kan je SE5 als “Hitman in de Tweede Wereldoorlog” bestempelen.

Wie is de echte jager?

Qua content zit het sterk met deze Sniper Elite. De game is van nature enorm open en geeft je dus talloze opties om je doelen aan te pakken en op te lossen. Full Rambo kan je moeilijk gaan maar ook voor de meer schietgrage spelers zijn er manieren van aanpakken. Je kan je loadout volledig personaliseren en tweaken. Ieder speelt SE5 op z’n eigen manier en dat kan ook in co-op.

Je hebt ook verschillende multiplayer-modes waar je mee aan de slag kan. De leukste is echter degene die in de campaign mode zelf zit. Je kan als de Duitse sniper Jäger een ander z’n spel infiltreren en de jacht op hem openen. Sniper Elite 5 levert zeer leuke kat en muis-spelletjes.

My name is Ray. X-Ray.

Voor de campaign zal je in totaal tussen de 12 en 20 uren nodig hebben. In deze uren zal je vaak genieten van de gekende slow motion X-ray killcam die ook nu weer in vol ornaat glanst. Gebroken schedels, geperforeerde longen en testikels die van extra verluchting worden voorzien: we zien Nazi’s zo graag traag afzien.

De storyline is vrij rechttoe rechtaan qua WW2-drama. De verschillende locaties zijn wel heel mooi in beeld gebracht. De maps zien er knap uit, de levenden die erin rondlopen iets minder. Dat is ook niet het enige punt waarbij deze shooter niet in de roos mikt.

Waarom Niet?

De slimste Nazi’s waren al weg

Frankrijk ziet er schoon uit, de Fransen iets minder. De Duitsers en Engelsen trouwens ook. De character models zijn best pover naar PS5-standaard. De lip sync laat het nog meer afweten. Daarbij brengt ook niemand met veel overtuiging z’n boodschap over. Alles is getelefoneerd met een draaitelefoon uit die tijd.

De missielocaties blijven aan de gewone kant. De oorlog in Frankrijk hebben we elders al beter gezien en is vooral in gameland al véél gepasseerd. Sniper Elite 5 beschikt niet over de slimste Nazi’s. Ze zijn makkelijk in de luren te leggen en rushen te vaak met hele units naar één plaats. Soms reageerden ze ook totaal niét op mijn aanwezigheid.

The force is with you, Karl

Hier en daar trof ik wat kleine bugs & glitches aan. Meermaals wou ik iemand z’n keel oversnijden maar kwam deze animatie op gang drie meter weg van de onfortuinlijke Nazi. Het leek er op alsof The Force ook al bestond in de jaren ’40. Op andere momenten kon ik perfect schuilen door domweg ín een muur te gaan staan. Een ander lastpunt is de indeling van de sandboxes. Vaak zien deze er op het eerste zicht enorm open uit maar in realiteit zijn ze dat niet. In elke map zijn er talloze invisible walls en vaak duwt de game je duidelijk in een vooraf vastgelegde richting.

Slagbomen in uitverkoop

De invisible walls zijn vaak ook lachwekkend. Een vijftig meter lange draad die op kniehoogte onbeklimbaar is? Een struik die lijkt door te gaan tot de Engelse kust? Een onmogelijk penetreerbare slagboom waar de crouch-optie ineens afwezig is? Dan heb ik liever dat ze het eerlijk lineair maken. Er is weinig subtiliteit: de game neemt vaak je hand vast en duwt je in de goede richting.

VERDICT

6

Ondanks de finesse van het scherpschieten is Sniper Elite 5 een ruw afgewerkt product. Het is opnieuw enorm fun om tactisch te werk te gaan. Kills en missions geven zoals altijd veel voldoening. Toch merk je enorm vaak dat SE5 geen topper is. De sandboxes zijn goed gevuld maar veel minder open dan ze zich voordoen. Ze duwen je constant naar een vooraf vastgelegd pad. Onderweg word je met de nodige bugs en redelijk naïeve, soms domme Nazi’s geconfronteerd. Ze zien er meestal ook niet geweldig uit. Ik ben al blij als ze niet praten en de slechte lip sync laten rusten. Fun is er gegarandeerd wel, ruimte voor verbetering nog veel meer.

Pluspunten
+ Sandboxes vol coole objectives
+ Loadout customization is on point
+ De X-Ray cam is zo stilaan gaming werelderfgoed

Minpunten
Sandboxes zijn veel lineairder dan je eerst denkt
Dood aan belachelijke invisible walls!
Matige character designs, slechte lip sync

Sniper Elite 5
Beschikbaar vanaf 26/05/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.