“Nintendo Switch Sports is een leuke opvolger voor het razend populaire Wii Sports”

Nintendo Switch Sports

Ook al ben je geen gamer, toch zal de naam Wii Sports een belletje doen rinkelen. De game, die gratis meegegeven werd met de Wii-console van Nintendo, verkocht sinds zijn release in 2006 maar liefst 83 miljoen stuks. Wii Sports haalde jong en oud uit de zetel en zette hen aan het sporten. Nu hoopt Nintendo met Switch Sports het succes van 16 jaar geleden te evenaren of als het even kan beter te doen.

Waarom Wel?

I’m bad(minton)man!

Goed nieuws voor wie ernaar uitkeek om opnieuw het virtuele tennisracket of bowlingbal vast te pakken. Twee van de zes aangeboden sporten zijn heerlijk herkenbaar. Het meeste plezier heb ik uit de bowlingspelletjes gehaald. Het blijft een straffe prestatie dat Nintendo er ook nu in geslaagd is om het gooien van de digitale bowlingbal zo realistisch aan te laten voelen. Het leuke is dat Nintendo een extra optie heeft toegevoegd onder de noemer ‘Special’. Hierbij worden er random obstakels op de bowlingbaan gezet, waardoor de uitdaging wat groter wordt om die perfecte strike te gooien.

Helaas werd die andere populaire sport, tennis, van iets minder liefde voorzien. Je kan potjes dubbelspel spelen, ofwel tegen elkaar of met elkaar. Maar veel meer dan het kiezen hoeveel games je speelt, is er niet. Bovendien lukte het mij om de een of andere reden niet om variatie in mijn slagen te krijgen. Een occasionele lobbal of smash kreeg ik wel uit mijn Joy-con, maar echt bewust was het toch niet. Hoe dan ook zie ik dit wel als een van de meest toegankelijke sporten. 

Badminton is bijvoorbeeld zo’n sport waarvan ik het idee had dat dit wel erg hard op tennis zou lijken. Ik zag er dus niet meteen een meerwaarde in. Maar bij het eerste potje moest ik mijn mening bijstellen. Badminton is een pak sneller en uitdagender dan de tenniswedstrijden doordat timing een pak belangrijker is. Bovendien geeft het je echt wel een voldoening om na een razendspannende rally het pluimpje net buiten het bereik van je tegenstander te smashen.

Lustig zwaaien met je zwaard

Chambara, of zwaardvechten, lijkt op het eerste zicht ook zo’n sport waar weinig diepgang in zit. Met een soort foamen zwaard je tegenstander van een plateau meppen klinkt ook niet echt uitdagend. Maar niets is minder waar. Er zit best veel strategie in deze sport. Het blokkeren en anticiperen van de aanvallen van je tegenstander is best tactisch, waardoor ik toch heel wat spannende spelletjes heb gespeeld tegen mijn zoon. 

Over volleybal en voetbal ben ik helaas wat minder enthousiast. Deze games zijn enorm uitgekleed en het tempo ligt ook erg laag. Vooral bij volleybal gaat het vooral om timing en kreeg ik het gevoel dat ik een ritmegame aan het spelen was in plaats van een sport. Voetbal heeft heel wat gameplayopties, je kan 1vs1, 4vs4 of penalty’s trappen, maar het voelt allemaal te sloom en miserabel aan. Ik hoop dat Nintendo met de nieuwe Mario  Strikers de gameplay wél goed krijgt.

Sportsmates zijn de nieuwe Mii’s

Hoewel het dus op gameplay vlak over het algemeen wel snor zit, valt op dat de game er nu voor Nintendo Switch-normen best aardig uitziet. De kleuren zijn weer heerlijk fel en de omgeving waarin alle sporten plaatsvinden, SPOCCO Square, voelt erg levendig aan. Dat komt omdat je op de achtergrond altijd beweging ziet in de vorm van personages die voorbij wandelen of supporteren.

Ook de personages waarmee je speelt, zien er een pak hedendaagser uit dan 16 jaar geleden. Sportsmates, zoals ze nu noemen, zien er natuurlijker uit, en ze zijn eigenlijk ook wel wat schattiger dan de Mii’s. Het grote voordeel is dat de Sportsmates een pak meer aanpassingsmogelijkheden hebben. Je kan ze nieuwe kledij, accessoires of uiterlijk meegeven zodanig dat ze een mooie digitale representatie zijn van jezelf. En dat komt tijdens de online wedstrijden zeker van pas. Nintendo Switch Sports heeft ook een uitgebreidt online segment waarin je kan sporten voor de grote roem.

Waarom Niet?

Te zuinig sportaanbod

Het heeft even geduurd eer Nintendo op de proppen kwam met een nieuwe iteratie in  Sports-franchise. Al mogen we niet vergeten dat in 2009 ook Wii Sports Resort werd uitgebracht, waarin je aan de slag kon met maar liefst twaalf verschillende sporten. Jammer genoeg lijkt het erop dat Nintendo vooral gekeken heeft naar de eerste, gratis, versie Wii Sports. 

Het aanbod in Switch Sports is best beperkt met slechts zes sporten in de aanbieding. Waarom Golf niet meteen meegeleverd werd, en pas in de herfst als gratis DLC wordt aangeboden, is mij een raadsel. Ontwikkeltijd is ongetwijfeld het enige juiste antwoord op het waarom, maar toch kan je niet rond het feit heen dat zes sporten voor €45 best stevig is. Je zou zelfs kunnen denken dat Nintendo zijn kaart hiermee wat overspeelt en hoopt het later goed te maken met extra sporten. Een risico bij spelers die niet bekend zijn met DLC als je het mij vraagt.

Bovendien ligt de focus ook heel sterk op het online spelen. Dat is enerzijds fijn, omdat dit een van de nieuwigheden is, maar daarvoor haal je Switch Sports niet in huis. Je wil samen met vrienden enkele potjes spelen. Niet meer, niet minder. Het is dan ook dubbel jammer dat heel wat van de aanpassingsmogelijkheden van de Sportsmates gelinkt zijn aan het online spelen, waardoor je als ‘offline’-speler wel heel beperkte keuzemogelijkheden hebt.

VERDICT

7

Nintendo Switch Sports is een leuke opvolger voor het razend populaire Wii Sports. De sporten die aanwezig zijn in de game onderscheiden zich genoeg om niet in herhaling te vallen. Daar had ik vooral bij tennis en badminton schrik voor, maar die vrees bleek ongegrond. Klassiekers zoals tennis en bowling zullen ongetwijfeld de populairste sporten zijn bij velen, maar ik kon me samen met m’n zoon enorm goed amuseren met het zwaardvechten (chambara). Toch voelt het aanbod wat te mager aan, ook al komt er in de herfst nog een zevende sport bij. Of deze game de €45 waard is, hangt dan ook af of je genoeg spelplezier zal vinden in het huidige aanbod. Samen met vrienden, familie of online.

Pluspunten
+ Uitstekende motion tracking
+ Leuke variatie aan sporten
+ Sportsmates
+ Nu ook online te spelen


Minpunten
– Aanbod aan sporten karig
– Snel repetitief
– Niet elke sport even goed uitgewerkt
– Groot deel van aanpassingsmogelijkheden achter online-luik

Nintendo Switch Sports
Beschikbaar vanaf 29/04/2022
Beschikbaar op Nintendo Switch
Gespeeld op Nintendo Switch
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.