Hearthstone: Voyage to the Sunken City

Enkele weken geleden ging het nieuwe Hearthstone-jaar van start; het Year of the Hydra. De ontwikkelaars bij Blizzard lieten alvast uitschijnen dat we ons dit jaar niet aan grote en spectaculaire changes moeten verwachten zoals bijvoorbeeld nieuwe modi. Dit jaar wordt er daarentegen terug gefocust op het aanscherpen van de huidige modi waarbij geregeld kleine quality of life-verbeteringen het daglicht zullen zien. Een mooi voorbeeld daarvan is de eerste uitbreiding van het jaar: Voyage to the Sunken City.

Ik kan die focus op de kern alleen maar aanmoedigen; want de uitbreidingen die we vorig jaar te zien kregen getuigden van een gebrek aan inspiratie. Zo stonden alle drie de uitbreidingen in het teken van de strijd tussen The Alliance en The Horde; een thema dat ten eerste volgens mij niet meer bijster relevant is en dat ten tweede simpelweg niet goed tot uiting kwam in een kaartgame ¨ à la Hearthstone. Ik wil terug dinosaurussen, piraten of Indiana Jones-taferelen en géén doordeweekse WoW-personages met blauwe en rode tinten. Met Voyage to the Sunken City lijkt Blizzard weer op dat goede stramien te zitten.

Uitbreiding met karakter

Er werd deze keer integraal voor een setting gekozen op de zeebodem; namelijk die van Zin-Azshari. Geen intriges of een plot dat drie uitbreidingen nodig heeft om tot de pointe te komen, maar een duidelijk afgerond domein met eigen monsters, personages en omgevingen. Die duidelijke aflijning manifesteert zich bijgevolg in een reeks karaktervolle kaarten met een duidelijke richting; zeemonsters en piraten. Zeemonsters zegt u? Helemaal correct, meer zelfs; er werd een nieuw keyword in het leven geroepen om de wezens wat extra kracht bij te staan. Zo zorgt het ‘Colossal +X’-keyword ervoor dat het zeemonster vergezeld wordt van X extra minions die in teken staan van het zeemonster.

Zo heb je bijvoorbeeld de legendarische Hunter-kaart Hydralodon met de ‘Colossal +2’-eigenschap die ervoor zorgt dat de Hydralodon twee extra hoofden krijgt in de vorm van twee extra minions. De kaarten komen ook in een zodanige opstelling te liggen dat het geheel eruit ziet als één kolossaal monster.  Een echt baanbrekende eigenschap is het niet, al kan ik je garanderen dat zo’n gigantische minion spawnen echt wel extreem leuk aanvoelt. De manieren waarop de extra minions intrageren met de hoofdminion is ook subliem; deze kaarten werden met zeer veel liefde en vakmanschap in elkaar geknutseld.

Naga’s for the win!

Ook kunnen we sinds lang opnieuw een nieuw minion-type in de game verwelkomen; de Naga. Die komen verdomd goed van pas in mijn gloednieuwe Quest Hunter-deck want er zijn enkele krachtige synergieën tussen de onderwaterwezens en Spell-kaarten. Zo heb je Raj Naz’jan, een Naga-minion die ervoor zorgt dat de vanaf dan gespeelde Spell-kosten rechtstreeks als schadepunten bij de vijandige Hero worden toegediend. Of wat dacht je van Commander Sivara in de Mage-decks? De dame zorgt ervoor dat drie gespeelde spells terug in je hand verschijnen bij het spelen van Sivara, mits je ze speelde met Sivara in jouw hand. Leuk, al moet ik toegeven dat Mages zich beter focussen op Mech-decks met dé kers op de taart: de Colossal-minion Gaia, the Techtonic.

Dredge

Maar het houdt niet op; naast Colossal werd er nog een extra keyword in het leven geroepen; Dredge. Die eigenschap kun je wat vergelijken met de Discover-eigenschap, al zijn er enkele grote verschillen. Zo krijg je bij Dredge de keuze tussen de drie onderste kaarten van jouw deck versus drie random kaarten bij Discover. Dit zorgt ervoor dat je gerichter op zoek kan gaan naar kaarten, want veel Voyage of the Sunken City-kaarten voegen kaarten toe aan de onderkant van het deck. Er is echter één nadeel; de gekozen kaart komt vanboven op jouw deck te liggen en komt niet in jouw hand terecht. De opgeviste kaart kan je dus pas de volgende beurt aan jouw hand toevoegen of bij een extra draw.

Alle nieuwigheden in deze uitbreiding volgen de quality of life-filosofie van het huidige Hearthstone-jaar. Met Colossal werd een nieuwe keyword met relatief weinig impact in het leven geroepen, maar toch eentje die bijzonder leuk aanvoelt. Ook het Dredge-keyword is weinig spectaculair en heeft de mosterd gaan halen bij de Discover-eigenschap. Ten slotte is er het nieuwe minion-type: Naga; leuk, maar again niet mind blowing. Alle changes voelen leuk aan, maar blazen de huidige meta niet overhoop. De nieuwigheden surfen mee op de flow van het huidige Hearthstone-landschap en dat is eigenlijk wel een goed ding.

Gepubliceerd door Ardtieboy

Een paarse Game Boy Color en Pokémon Red deden de vonk zo'n 16 jaar geleden overslaan. Sindsdien vertoeft Ard menig avond voor zijn consoles om er helemaal op los te gaan, liefst zonder al te veel nadenken. Games die hem geregeld doen gniffelen staan bij Ard op de bovenste plank. Het is dan ook niet vreemd dat titels zoals Borderlands, Destiny, Animal Crossing en Hearthstone op zijn shortlist staan. Verder hackt en programmeert hij zich door het leven met Nalu 🐶 aan zijn zijde.

2 gedachten over “Hearthstone: Voyage to the Sunken City

 1. Hoe kan je nu eigenlijk het beste aan heel die hearhstone beginnen zonder er veel geld tegenaan te gooien. Heb het ooit vroeger al gespeeld. Maar ik word telkens overdonderend wanneer ik inlog.

  1. Hoi Wittekop,

   Het is inderdaad moeilijk om zonder geld meteen te beginnen. Het lukt wel, al gaat het allemaal stukken trager dan normaal en zijn de eerste weken behoorlijk frustrerend. Wat ik meestal doe is bij een nieuwe uitbreiding 50 boosters kopen om zo enkele legendarische kaarten te scoren. Dan krijg ik een zicht op welke klasse ik kan inzetten en focus ik me daar op. Dat kost mij in totaal zo’n 50 euro, ongeveer hetzelfde als een AAA-game. Meer zelfs; ik kan langer aan de bak met 50 boosters (en heel wat hearthstone plezier) rather dan enkele weken op een AAA-game te knallen. Staan de legendarische kaarten jouw niet aan? Dan koop je gewoon extra boosters (als je ze echt niet kwijt wil) of maak je er dust van om zo andere kaarten te craften; that’s up to you.

   Voor decks ga ik meestal ten rade op https://www.hearthstonetopdecks.com.

   Jammer genoeg geldt hier; voor niets gaat de zon op. Een gratis topgame zou gewoon een utopie zijn, dus vandaar dat ik geregeld eens wat centjes in de game pomp.

   Groetjes Ard

Reacties zijn gesloten.