“MotoGP 22 doet op elk vlak beter dan zijn voorgangers”

Hoelang zou de gemiddelde voetballer blijven liggen als hij eens zou vallen zoals een Moto GP-piloot? Waarschijnlijk lang genoeg om een jaarlijkse release van deze reeks te missen. Naar goede gewoonte duiken we met MotoGP 22 in het nieuwe seizoen snelheid op tweewielers. Zijn er een handvol aanpassingen deze jaargang of toch grote nieuwigheden?

Waarom Wel?

Metalen vruchten

Qua simulatie en sfeer is MotoGP voor motorgekken wat de F1-games voor F1-fanaten zijn. Vanzelfsprekend heb je dus de volledige, gedetailleerde grid met drivers, machines en racetracks ter beschikking. Dat is al lang niks nieuws meer onder de brandende zon op het tarmac.

Geen bestaand team vervoegen maar je eigen team opbouwen en succesvol maken is de meer dromerige carrière-modus. Deze is echt wel mooi uitgebouwd. Je hebt een persoonlijke manager, hoofdingenieur en data analist die je bijstaan. Even vluchtig racen, daarvoor zoek je best elders. Hoe meer je je verdiept in de ontwikkeling, hoe sneller je de metalen vruchten plukt.

Jouw rider kan volledig customized voor de dag komen met eigen helmen, stickers en andere modieuze zaken. Je kan ook aan de slag in de Moto2 én Moto3 klassen. Zolang knieschijven die millimeters van het asfalt bengelen je niet afschrikken, is er meer dan voldoende content.

Nog iétsje sneller

Realisme is deze editie van groot belang geweest voor de developers. De handling van de bikes voelt vooral in bochten anders. Het is mogelijks zelfs voor veteranen van de reeks even aanpassen qua gameplay.

Gelukkig investeert MotoGP al enkele jaren in zeer sterke tutorials. Ook dit jaar is er weer aandacht voor een uitgebreide leerschool om alle kneepjes van het vak te leren. Heb je alles onder de knie, dan kan je in MotoGP Academy allerhande challenges afgaan. Dé sleutel om nog nét wat sneller te gaan in die ene lastige curve ligt waarschijnlijk hier.

Tijdens het racen is het nieuwe Ride Height Device een bijna James Bond-achtig mechanisme om je snelheid en stabiliteit manueel aan te passen. Ook de passages over de curbs zijn duidelijk onder handen genomen, net als de bandenslijtage.

Het mag gezegd: visueel ziet het er on track gewoon ook gelikt uit. Helaas, net zoals bij anderen als Gran Turismo 7 zien bepaalde zaken off-track er zo ook opvallend minder wauw uit.

“Nine” is een juweeltje

Hét paradepaardje van deze editie is “Nine”. In deze spelmodus herbeleef je het MotoGP seizoen van 2009, één van de meest iconische ooit. Deze game mode wordt gebracht als een soort van story driven documentaire. Met meer dan 50 minuten aan beeldmateriaal en een doorwinterde regisseur is dit een écht sportdrama.

“Nine” wordt zo sterk gepresenteerd dat “Braking Point” van F1 2022 wel op een kleutertoneeltje lijkt. Hopelijk kijkt de concurrentie goed af, want dit is dé manier om story driven sports content te brengen. Je kruipt onder de helm van legendes als Rossi, Pedrosa en Stoner en beleeft de 17 Grand Prix races vanuit verschillende standpunten.

Je zal ook niet enkel de races herbeleven maar specifieke challenges moeten vervolledigen. Terugkeren na een crash, een voorsprong van x aantal seconden uitbouwen of een aantal drivers inhalen: het kan allemaal. Nagelbijtend spannend, zeker als je zoals mij niet op voorhand elke uitkomst weet. Het geeft een extra dimensie.

Waarom Niet?

Controversieel crashen

Zowat elke sportfranchise die vertrouwt op het concept van jaarlijkse releases heeft hetzelfde. Is de nieuwe aankoop écht volledig verantwoord voor de tweaks die gebeurd zijn? Bij editie 22 is dit volmondig ja maar dit neemt niet weg dat alles nog steeds enorm vertrouwd zal aanvoelen. Interesseert de story content je minder, dan is het minder de aankoop waard.

In-game crashes voelen soms nog steeds onnatuurlijk aan. Een invisible wall viel me één keer voor, iets vaker ging ik tegen de vlakte zonder dat ik de indruk had dat dit terecht was. Vervelend, maar nooit gamebreaking. In totaliteit blijft deze racer heel stevig in het zadel. De helm blinkt, de motor ronkt en de wind zoeft langs me heen. Ik race tot m’n knieschijven weg zijn.

VERDICT

8

MotoGP 22 heeft dé nieuwe maatstaf voor story driven sportsgames te pakken. “Nine” is een meeslepende documentaire-game mode die met alle aandacht gaat lopen. Je zou bijna vergeten dat developer Milestone ook z’n belofte houdt om meer realisme dan ooit in de gameplay te brengen. Ook qua diepgang en details is er een duidelijke stap naar voor. Er is altijd nog wel werk om de bolide optimaal te krijgen maar met deze machine kan je absoluut voor de overwinning gaan.

Pluspunten
+ Nieuwe gameplay is zeer vlot
+ Meer diepgang & details dan ooit
+ “Nine” is een absoluut story driven pareltje

Minpunten
Crashes soms vreemd en onterecht
Randanimatie langs circuit van mindere grafische kwaliteit

MotoGP 22
Beschikbaar sinds 21/04/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.