“Monster Energy Supercross 5 zet te weinig stappen vooruit ten opzichte van vorig jaar”

Monster Energy Supercross 5

Wie houdt van de geur van benzine en modder, kan ook dit jaar zijn hart weer helemaal ophalen met Monster Energy Supercross 5 van ontwikkelaar Milestone. De Italiaanse ontwikkelaar zegt dat het zijn spectaculaire racegame ook dit jaar weer heeft bijgeschaafd. Ik was alvast benieuwd of alle vernieuwingen ook voldoende zijn om ook dit jaar weer je centjes in te ruilen voor deze Supercross-game.

Waarom Wel?

Gestage progressie

De carrièremodus is net zoals vorige jaren weer de hoofdmoot van Monster Energy Supercross 5. Je start in de zogenaamde Futures-categorie en moet zo jezelf eerst opwerken naar de Rookie-categorie om dan te eindigen in de Pro-categorie. Bij elke categorie worden nieuwe elementen toegevoegd waardoor de carrière voor nieuwkomers een pak minder imposant overkomt. Zo worden sponsors geïntroduceerd in de Rookie-categorie en krijg je in de Pro-categorie te maken met rivaliteiten met andere rijders.

Daarnaast vinden we de meer standaard modi terug, waaronder de nieuwe Futures Academy. Hier kan je als nieuwkomer terecht om je skills te oefenen. Maar de grootste vernieuwingen vinden we op het multiplayer vlak terug. Zo is het nu eindelijk mogelijk om split-screen races tegen een vriend te rijden op één console en is er een Drop-In Drop-Out feature waardoor spelers die wegvallen uit een multiplayersessie worden vervangen door bots. Maar je kan er ook voor kiezen om de plaats in te nemen van een bot en zo halverwege een online race te starten.

Tot slot is er nu ook cross-gen multiplayer mogelijk waardoor je met je PS5-versie kan spelen tegen vrienden met een PS4-versie. Cross-platform is helaas afwezig.

Iets meer vergevingsgezind

Wie de voorbije jaren een Supercross-game heeft gespeeld, weet dat het allesbehalve evident is om in de eerste races mee te strijden voor de overwinning. Het physics-model dat Milestone in deze game verwerkt heeft, is dan ook allesbehalve vergevingsgezind waardoor je over het nodige doorzettingsvermogen moet beschikken. Gelukkig introduceert de ontwikkelaar wel extra opties en features om beginners niet meteen af te schrikken. Ook is de handling iets vlotter en vloeiender waardoor je, eens je de controles helemaal onder de knie hebt, heel wat plezier zal beleven aan de game en het strijden voor de titel in uitdagende races.

Je resultaten hebben door de implementatie van het Rider Shape System ook invloed op de gezondheid van je rijder. Slechte resultaten zullen je kracht en uithoudingsvermogen negatief beïnvloeden terwijl goede resultaten net een positief effect hebben. Je kan natuurlijk je rijder ook trainen om hem zo opnieuw fit te krijgen en risico’s op blessures te verminderen. 

Modder in je handen

De eigenaars van een PlayStation 5-console hebben met deze Monster Energy Supercross 5 een streepje voor op de Xbox-consoles. Milestone heeft de DualSense-mogelijkheden uitstekend weten te benutten.De adaptieve triggers geven een extra dimensie aan gas geven en remmen, terwijl de haptische feedback je de modder bijna letterlijk in je handen doet voelen.

Ook voor wie graag de creatieveling uithangt, is er uitstekend nieuws. Milestone heeft de track builder van een upgrade voorzien waardoor je nu nog meer mogelijkheden ter beschikking hebt en je creaties nu ook over verschillende generaties van consoles kan delen. Tot slot kan je in de livery editor ook je helm customizen waardoor je er in de races helemaal uitspringt.

Waarom Niet?

Grafische stilstand

De grote achilleshiel van alle games die een jaarlijkse versie krijgen is en blijft meerwaarde creëren ten opzichte van het vorige jaar. FIFA is daar het beste voorbeeld van, maar deze Monster Energy Supercross is helaas ook in hetzelfde bedje ziek. De opgesomde toevoegingen komen onderaan de streep helaas te mager uit waardoor het voor mij moeilijk is om de game aan te raden aan al wie nummer vier al in huis heeft. Voor nieuwe gamers die voor het eerst kennismaken met deze spectaculaire sport, is dit veruit de meest complete game die je in huis kan halen.

Ook op grafisch vlak maakt ontwikkelaar Milestone te weinig progressie. De game ziet er tijdens de races zeker niet slecht uit, maar écht next-gen is het zeker niet. Maar de grootste doorn in mijn oog is toch wel de character creator. Die is zo basic dat ik me afvraag waarom het nog in de game zit. Bovendien zijn de voorgefabriceerde gezichten absolute gedrochten waardoor ik liever heb dat mijn rijder zijn helm gewoon aan heeft.

VERDICT

7

Monster Energy Supercross 5 is bij uitstek de beste game uit de reeks, maar zet tegelijkertijd te weinig significante stappen vooruit ten opzichte van de vorige iteratie. Ja, je hebt iets meer variatie in de carrièremodus door de opsplitsing in categorieën en de handling is weer wat bijgeschaafd. Maar als je versie vier naast deze vijfde game legt, voelt dit alles toch wat te mager aan. Ook op grafisch vlak valt er weinig spannends te rapen, iets wat over de races zelf niet gezegd kan worden. Het racen zelf is en blijft ontzettend leuk, eens je de technieken onder de knie hebt. Als je de keuze hebt, raad ik je wél aan om de PlayStation 5-versie in huis te halen, want de DualSense-features geven net iets meer cachet aan de game.

Pluspunten
+ Spannende, uitdagende races
+ Carrière net iets leuker dan vorig jaar
+ Handling weer iets responsiever
+ DualSense-features op PS5
+ Eindelijk split-screen multiplayer

Minpunten
– Grafisch nog steeds ondermaats, zeker de character creator
– Steile leercurve
– Weinig échte nieuwigheden

Monster Energy Supercross 5
Beschikbaar vanaf 14/03/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.