“Sonic The Hedgehog 2 is een fijne familiefilm. Niet meer, niet minder.”

Sonic The Hedgehog 2

In 2020 verraste filmdistributeur Paramount vriend en vijand door een best vermakelijke Sonic The Hedgehog-film af te leveren. De eerste trailer lokte moordende kritieken uit door het wel erg bizarre uiterlijk van onze favoriete blauwe egel. De filmmaatschappij zag geen andere uitweg dan de release uit te stellen en Sonic een compleet nieuw uiterlijk te geven.

Die beslissing legde hen geen windeieren, want Sonic The Hedgehog was een doorslaand succes. Het duurde dan ook niet lang voordat het vervolg werd aangekondigd. Op die release moesten we toch een kleine twee jaar wachten, maar dat wachten werd nu beloond. Sonic The Hedgehog 2 is vanaf vandaag te zien in de bioscopen.

Sonic (Ben Schwartz) in SONIC THE HEDGEHOG 2 from Paramount Pictures and Sega. Photo Credit: Courtesy Paramount Pictures and Sega of America.
Waarom Wel?

Een direct vervolg

Het verhaal van dit vervolg pikt de draad weer op waar de film uit 2020 eindigde. Dr. Robotnik, opnieuw gespeeld door een weergaloze Jim Carrey, belandde op een buitenaardse paddenstoelenplaneet en plant op gewiekste manier te ontsnappen. Hij krijgt echter meer dan wat hij verwacht had, want met Knuckles krijgt hij er een beresterke partner in crime bij. De rode egel denk dat Sonic de locatie weet van een unieke smaragd, terwijl Robotnik uit is op wraak.

Op aarde leeft Sonic zich dan weer in alle vrijheid uit en probeert hij de criminaliteit in Seattle in te dijken. Door zijn ongerept enthousiasme en jeugdigheid lukt dat uiteraard niet altijd even goed waardoor hij op het matje geroepen wordt door zijn beste vriend Tom. Wanneer deze laatste er even tussenuit knijpt om een huwelijk bij te wonen, gaan de poppen aan het dansen. Robotnik en Knuckles weten onze blauwe vriend te vinden en vanaf dan is het een rollercoaster die ons meeneemt over heel de wereld. Bovendien wordt Sonic nog bijgestaan door een oude bekende: het vosje Tails.

Zoeken naar easter eggs

Het mooie aan Sonic The Hedgehog 2, en ook de eerste film, is dat de makers er in slagen om zowel jong als oud te entertainen. De jonge garde, waar mijn tienjarige zoon het perfecte voorbeeld van is, wordt moeiteloos meegenomen in het verhaal. Terwijl de ouders, en bij voorkeur nostalgische gamers, plezier halen in het vinden van easter eggs en knipogen naar de popcultuur die doorheen de film verborgen zitten.

Zo is de ringtone van Tom het gekende Sonic-deuntje en zien we een iconische Mega Drive-handleiding passeren. Alle andere zaken verzwijg ik met plezier nog even. Het is trouwens ook best merkbaar dat de special effects een upgrade hebben gekregen, want onze blauwe vriend zag er nog nooit zo goed uit!

Waarom Niet?

Nodeloos lang en ingewikkeld

Hoe entertainend Sonic The Hegdehog 2 bij momenten ook mag zijn, toch bleef ik gedurende de twee uur durende film best op mijn honger zitten. Het verhaal is erg dunnetjes en best ingewikkeld voor de jongere kijkers omdat het soms alle kanten uitspringt. En toch voel je de plottwist als volwassene van mijlenver aankomen. Ook worden sommige scènes, waaronder eentje in een Siberische kroeg, onnodig lang uitgesponnen terwijl andere verhaalelementen op een drafje voorbijkomen.

Naar mijn mening had de film dan ook een half uurtje korter mogen zijn. Zo had de vaart er meer ingebleven én is hij iets meer behapbaar voor het jongere publiek. Voor hen is en blijft twee uur stilzitten een serieuze uitdaging.

VERDICT

6

Sonic The Hedgehog 2 is een fijne film voor jong en oud. Niet meer, niet minder. Het verhaal is vrij dun en voorspelbaar, maar toch wordt het soms nodeloos ingewikkeld gemaakt voor de kleinsten. De oudere kijkers zullen dan wel weer getrakteerd worden op enkele fijne easter eggs die knipogen naar het rijke game verleden van Sonic. Het is dus zeker niet de meest hoogstaande film, maar hij wist de aandacht van mijn zoon wél van begin tot eind vast te houden. En dat is dan ook het belangrijkste onderaan de blauwe streep.

Pluspunten
+ Best vermakelijk voor jong en oud
+ Weergaloze Jim Carrey
+ Grafisch best knap
+ Knuckles en Tails een welgekomen toevoeging aan de cast

Minpunten
– Verhaal soms nodeloos ingewikkeld
– Twee uur is te lang voor een familiefilm

Sonic The Hedgehog 2
In de bioscoop vanaf 30/03/2022
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.