“De Nacon MG-X PRO is de meest comfortabele controller om Xbox-games via streaming te spelen op je smartphone”

Dat ik liefhebber ben van Game Pass, steek ik al langer niet meer onder stoelen of banken. Het feit dat je een gigantische gamescatalogus ter beschikking hebt én daarbovenop getrakteerd wordt op alle first-party games van Microsoft, maakt mijn driemaandelijkse betaling een plezier. Sinds enkele maanden kan iedereen ook bepaalde games streamen naar zijn smartphone of Chrome-browser. Nacon zag potentieel in gamers die Xbox-games naar hun mobiel toestel streamen en kwam op de proppen met de MG-X Pro-controller.

Waarom Wel?

Switch look-a-like

Als je in de doelgroep zit van deze specifieke controller, heb je ongetwijfeld al modellen op de markt gezien die de smartphone boven de controller plaatsen door middel van een vastgezette clip. Dit is op zich een goede oplossing, maar uit ervaring weet ik dat het gewicht hierdoor achter de controller komt te liggen en dit erg vervelend en belastend wordt op je polsen.

Nacon lost dit op door een compleet ander pad te bewandelen. Zij hebben een controller ontworpen waar je smartphone midden in past. Kort door de bocht lijkt het erop dat ze een standaard Xbox-controller in twee hebben gezaagd, waar jouw smartphone dan tussen geplakt wordt. Gelukkig is de uitwerking een pak verfijnder én verbazingwekkend comfortabel. Je smartphone wordt door het schuifsysteem goed vastgezet en de rubberen ondergrond zorgt er voor extra grip op je smartphone.

Let wel dat de schermdiagonaal van je smartphone volgens Nacon niet groter mag zijn dan 6,7 inch. De verbinding tussen de controller en smartphone verloopt via een Bluetooth 5.2 connectie en de setup is een fluitje van een cent. Jammer genoeg ondersteunt de MG-X Pro enkel Android-toestellen waardoor eigenaars van een iOS-toestel in de kou blijven staan.

Verdomd comfortabel

Deze vormfactor deed mij dan ook denken aan mijn Nintendo Switch. Daar zitten de controls ook aan beide kanten van het scherm, dus het is alleszins wel een vertrouwd gezicht. Maar deze MG-X Pro ligt wel een pak beter in de hand dan de hybride console van Nintendo. Nacon heeft namelijk genoeg expertise in huis omdat ze ook standaard Xbox-controllers ontwikkelen en die kennis kwam deze controller zeker ten goede. Want de MG-X Pro ligt écht wel goed in de hand. Hij is zeker niet te klein en weegt slechts 350 gram (zonder smartphone) waardoor je het gevoel hebt dat je een volwaardige Xbox-controller in je handen hebt.

Ook de knoppen layout is een exacte kopie van hun andere Xbox-controllers waardoor ze ook lekker responsief zijn. De analoge sticks zijn écht goed en vooral de triggers verdienen een dikke pluim omdat ze net genoeg weerstand bieden om comfortabel te zijn. Jammer genoeg ontbreekt wel de rumble in deze controller, maar dat lijkt mij een bewuste keuze omdat dit enerzijds de levensduur van de batterij zou beïnvloeden. Deze is met 8 uur meer dan voldoende. Opladen doe je met de meegeleverde USB-C-kabel.

Belangrijkste features

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van de MG-X Pro volgens Nacon:

  • De Xbox-ervaring waar je maar bent: Designed for Xbox mobile-houder, ideaal voor het Game Pass Ultimate-aanbod of om andere compatibele mobile games te spelen.
  • Ergonomische handgrepen: het design is geschikt voor alle handen en zorgt dankzij de gripcoating voor optimaal comfort.
  • Volledig beveiligd: De verstelbare opening klemt de smartphone stevig vast voor maximale stabiliteit. 
  • Draadloze verbinding: de smartphone kan gemakkelijk met de MG-X worden verbonden via Bluetooth 4.2.
  • Levensduur batterij 20 uur: De ingebouwde, oplaadbare batterij met USB-C input, (oplaadkabel bijgeleverd) zorgt dat de fun onderweg niet hoeft te stoppen. De LED-indicator geeft aan hoeveel leven er nog in de batterij zit.
  • Universele compatibiliteit: Werkt met alle Android-smartphones met Android 6 en nieuwer, tot een schermgrootte van 6,7 inch (152,4 mm).
Waarom Niet?

Gedempte speakers
Qua design valt er eigenlijk weinig of niks aan te merken op de MG-X Pro.Nacon heeft goed nagedacht om een zo universeel mogelijke, comfortabele controller uit te brengen. Maar één punt had ik toch graag aangepast gezien. Zowat alle smartphones hebben hun luidsprekers onderaan het toestel zitten.

Doordat de MG-X Pro net die plaats afsluit om de smartphone vast te zetten in de controller is dan ook een logisch gevolg van de designkeuze. Dit heeft wel als gevolg dat het geluid van je games dus geblokkeerd en gedempt wordt. Je kan dit uiteraard makkelijk oplossen door een bluetooth hoofdtelefoon of oortjes aan te sluiten, want de 3,5mm jack (als die nog op je smartphone zit) zal zo goed als zeker ook onbereikbaar zijn.

Een grote bottleneck

En dan ben ik aangeland bij de grote olifant die in de kamer staat: de kwaliteit van het streamen zelf. Dit is uiteraard geen minpunt specifiek voor deze controller, maar het is wél iets waar je rekening mee moet houden wanneer je hem in huis wil halen. Zeker omdat hij voor deze toepassing in de markt wordt gezet.

Aangezien ik dit bij de minpunten aanhaal voorspelt dat weinig goeds. Want jammer genoeg is de streaming ervaring nog niet wat het zou moeten zijn. Al ligt dat uiteraard aan de setup en je internetverbinding. Ik heb een standaard internetabonnement bij Orange met een maximale downloadsnelheid van 150 Mbps. Dat zou theoretisch genomen genoeg moeten zijn, maar in de praktijk was de framerate toch ver beneden het aangenaam speelbare niveau. Tragere games hebben hier uiteraard minder last van, maar Forza Horizon 5 was nagenoeg onspeelbaar, zelfs als ik naast mijn router zat…

VERDICT

8

Microsoft trok enkele jaren geleden de kaart van het streamen van games met Project X-cloud. Deze technologie is nu een dik jaar beschikbaar voor het grote publiek als onderdeel van Game Pass Ultimate. Met deze MG-X Pro richt het Franse Nacon zijn pijlen op deze nichemarkt en doet dat met verve. Dankzij de unieke vormfactor, de erg comfortabele grip en een herkenbare knoppen layout is deze Nacon MG-X Pro de meest comfortabele oplossing om Xbox-games via streaming te spelen op je smartphone.

Pluspunten
+ Smartphone zit goed vast
+ Ligt ontzettend goed in de hand
+ Herkenbare knoppen lay-out
+ Ingebouwde batterij gaat lang mee

Minpunten
– Luidsprekers van je smartphone worden geblokkeerd
– Streaming vraagt zéér stabiele en snelle Wi-Fi
– Enkel voor Android

NACON MG-X Pro
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.