“Wie op zoek is naar een tactisch rollenspel met een sterk verhaal zit goed met Triangle Strategy”

Al jaren ben ik liefhebber van Role-Playing-Games. Het begon allemaal bij Final Fantasy VII. Ondertussen zijn er al heel wat games van dit genre de revue gepasseerd, maar toen Final Fantasy Tactics op de proppen kwam, ontdekte ik een fantastische variant op het RPG-genre, namelijk de Tactical RPG. Square Co (het vroegere Square Enix) was de ontwikkelaar van deze variant. Vijfentwintig jaar later komt Square Enix in samenwerking met Nintendo en Artdink, met het tactische rollenspel Triangle Strategy voor de Nintendo Switch.

Waarom Wel?

Triangle Strategy speelt zich af in het continent Norzelia. Er speelt zich een moeilijke alliantie af tussen drie koninkrijken, Glenbrook, Hyzante en Aesfrost. Deze alliantie werd gevormd na de “Saltiron oorlog”. Elk koninkrijk heeft een belangrijke grondstof in hun bezit, zodat ze op deze manier elkaar nodig hebben. Aesfrost is een militiare staat waar ijzer het zeldzaamst is. Hyzante ligt in woestijngebied waar zout zeer belangrijk is, en Glenbrook is in feite het centrum van Norzelia die een belangrijke rivier hebben, waar langs de handel wordt gedreven.

Ik start het avontuur met Serenoa Wolffort, de zoon van de heer van het huis Wolffort, één van de huizen in het natuurrijke Glenbrook. Je zal in het huwelijksbootje moeten stappen met de halfzus van de hertog van Aesfrost, Frederica Aesfrost. Door dit geregelde huwelijk, hopen ze erop dat de alliantie tussen Glennbrook en Aesfrost versterkt wordt. Tot er een ontdekking wordt gedaan in de mijnen van Aesfrost, deze ontdekking zorgt ervoor dat het continent Norzelia terug in oorlog kan verkeren.

Door een gebeurtenis wordt Serenoa Wolffort de nieuwe leider van het huis van Wolffort. Je gaat samen met je bondgenoten op zoek naar de waarheid, en komt terecht in een wereld van verraad en intriges. Het verhaal komt misschien een beetje traag op gang, maar als je even doorbijt, ontdek je een ijzersterk verhaal in Triangle Strategy.

Gedacht aan iedereen

Artdink zorgt ervoor dat iedereen deze game kan spelen, met een keuze uit vier veschillende moeilijkheidsgraden, wordt er aandacht besteed aan spelers die volledig voor het verhaal willen gaan en spelers die zichzelf willen testen met het tactische vernuft van de gevechten. De game bestaat ook uit drie belangrijke onderdelen, namelijk het verhaal, combat en exploratie.

Het verhaal wordt uit de doeken gedaan aan de hand van gesprekken (ingesproken door voice-actors). Op bepaalde momenten zal je ook een vraag gesteld krijgen, en kan je kiezen tussen drie antwoorden. De keuze die je maakt heeft invloed hoe je bondgenoot over je denkt. De combat is enorm tactisch en kan je het best vergelijken met de combat van Final Fantasy Tactics. Je hebt een speelveld, waar je het startpunt van je spelers kan bepalen, eenmaal dit gekozen kan de strijd losbarsten. Elk personage heeft een maximumaantal bewegingsmogelijkheden, als je je personage hebt gestationeerd, kan je een aanval uitvoeren.

Als het je lukt om alle vijanden uit te schakelen ben je de overwinnaar van dat gevecht. Er is ook nog het exploratie gedeelte in Triangle Strategy, dit is het enige moment dat je vrij kan bewegen met Serenoa. Hier kan je gesprekken aangaan met bepaalde personages (niet met voice-acting). De gesprekken zijn op zich belangrijk voor verder verloop van de game, want door te praten met mensen, ontdek je meer informatie over bepaalde zaken, waardoor je later in het spel nieuwe opties vrijspeelt. Je kan ook huizen betreden, en over het volledige gebied dat je kan ontdekken, kan je geld en eventueel belangrijke items vinden. 

De keuze’s die je moet maken bij het beantwoorden van vragen staan voor ‘Utility’, ‘morality’ en ‘liberty’. Je zal als Serenoa bepaalde overtuigingen creëren door de keuze’s die je maakt. Deze overtuigingen kunnen een impact hebben op je bondgenoten. Zullen deze bondgenoten je blijven steunen? Ook al hebben zij misschien een andere visie op bepaalde factoren.

Het is niet zomaar een map

In Triangle Strategy zal je geregeld de map op je scherm krijgen. Deze map geeft een mooi overzicht over Norzelia en de drie gebieden, Glenbrook, Aesfrost en Hyzante. Later in de game verschijnen er steeds meer en meer symbolen op de map. Wie volledig op de hoogt wil blijven van het verhaal kan best, vooraleer je het hoofdverhaal aanklikt, even over de map scrollen om te kijken of er nergens een zijmissie paraat staat. Ik deed dit telkens opnieuw als ik de map te zien kreeg, en ik kan jullie garanderen dat dit echt wel een must is voor het blijven volgen van het hoofdverhaal.

Wie denkt dat je bij het selecteren van een zijmissie overspoelt gaat worden met gevechten of heel wat belangrijke items kan vergaren, is eraan voor de moeite. Het is puur gebasseerd op het verhaal, je volgt in principe de gebeurtenissen van belangrijke personages die een bepalende rol kunnen spelen in het verhaal. Naast de zijmissies kan je ook steeds via de map naar het encapment gaan.

Het encapment is een zeer belangrijke plaats voor het versterken en uitbouwen van je team. In het begin van de game kan je hier enkel items kopen of verkopen, maar naargelang je verder geraakt in de game kan je ook je wapens en je class upgraden. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je over de nodige resources beschikt. De mock battles vind ik persoonlijk ook een goede toevoeging aan het encapment. Je kan deze optie perfect gebruiken om je personages te levelen en ook bepaalde combinaties van personages uit te testen.

In chapter 5 krijg je ook de mogelijkheid om via de map character stories te selecteren. Hier kan je nieuwe bondgenoten rekruteren. Je ziet de ontmoeting tussen Serenoa en één van de nieuwe bondgenoten. Als je dus deze character stories negeert, zal je ook niet de mogelijkheid krijgen deze personages in je rangen te mogen vervoegen.

Game of Strategy

Is de combat van Triangle Strategy echt zo tactisch? Ik vind van wel, de mogelijkheden die je kan creëren zijn toch wel enorm aanwezig. Het is niet zomaar verplaats een personage naar dat punt en sla met je zwaard op de vijand. Je moet met bepaalde facetten rekening houden. Kies je ervoor om eerst de aanval op te zoeken? Of wacht je liever even af en laat je de vijand de eerste stappen zetten. Je wordt ook beloond met kudos, door bepaalde acties uit te voeren.

Zo beschikt elk personage over zijn eigen vaardigheden, je hebt verschillende classes in je team zoals, Swordsman, Tactician, Pyromancer, Spy en Sage. Als je voorbeeld een vijand in de rug aanvalt krijg niet alleen een kudos als beloning, maar geef je de vijand ook nog eens een critical hit. Je kan ook de vijand insluiten met twee personages, waardoor je als je met één personage aanvalt, het andere personage automatisch ook een aanval uitvoert. Als je vanaf een hoger gebied aanvalt doe je ook meer schade. Op een bepaald moment ging ik een gevecht aan, waar je geen mogelijkheid had om op hoger gebied te geraken, maar ik had gelukkig Jens in mijn team zitten. Deze jonge blacksmith heeft als vaardigheid dat hij ladders kan bouwen, dus door deze optie kon ik met mijn personages die vanop afstand aanvallen wel op hoger gebied geraken, met alle gevolgen van dien voor de vijand.

Je kan ook het slagveld gebruiken in je voordeel. Als je een ijs-aanval uitvoert kan je de grond gladmaken, zodat bewegen over die zone moeilijker wordt. Als je met vuur het ijs doet smelten, krijg je plassen water. Als er een vijand in deze plassen staat, dan is het handig om met elektriciteit aan de slag te gaan. Dit kan je trouwens ook toepassen met olie en vuur. Natuurlijk kan je dit als speler ook ervaren, en dan is het natuurlijk iets minder aangenaam.

De weegschaal van overtuiging

Je personages levelen doorheen de game, en hierdoor speel je steeds nieuwe vaardigheden vrij. Vanaf het moment je personage level 10 wordt, en je bent in het bezit van de medal of bravery, kan je zijn class ook voorzien van een upgrade. Je personage ziet er anders uit, je naam van je class verandert ook, en je krijgt nieuwe vaardigheden die je op latere level vrijspeelt. Je hebt ook de optie om je wapens te voorzien van een upgrade. Je zal hiervoor wel wat moet grinden, want je hebt telkens stoffen nodig, zoals hout en ijzer. Naast dat zal je ook wat muntstukken moeten neertellen om je wapens te versterken.

Ik had al aangekaart dat je door bepaalde keuze’s, je de overtuiging van Serenoa bepaalt. Je eerste grote keuze die je moet maken is een reis naar Aesforst of Hyzante. Op dat moment zit je met een groep van zeven personages, drie personages willen het liefst naar Hyzante en drie andere het liefst naar Aesforst. Voor één personage maakt het niet uit, die volgt gewoon de meerderheid. Het was dus aan mij om eerst even te horen bij alle bondgenoten, waarom ze het liefst naar die bepaalde plek willen gaan. Uiteindelijk had ik iedereen zijn redenering gehoord en maakte eerst voor mezelf de keuze, welke plaats is het beste.

Ik had besloten om naar Hyzante te gaan, en moest dus proberen de drie personages die naar Aesforst wilden gaan te overtuigen hun mening te herzien. Het lukte me om iedereen mee te krijgen naar Hyzante, dit was ook dankzij het feit dat ik al heel wat info had verzameld, want ik kreeg in plaats van twee, drie opties waar ik uit kon kiezen om hun mening te veranderen. Het feit dat je voor deze keuze’s wordt geplaatst in Triangle Strategy, zorgt ervoor dat je de game ook meerdere keren kan spelen, want in een nieuwe speelbeurt kan je dan kiezen om naar Aesforst te gaan en verandert het verhaal door deze keuze.

Waarom Niet?

Komt traag op gang

Wie dacht dat hij vanaf de start van deze game in gevechten terecht ging komen tot aan de aftiteling, kunnen we nu al waarschuwen, dat dit helemaal niet het geval is. Het verhaal wordt zorgvuldig vertelt en ik kan me voorstellen dat niet elke speler, deze aanpak respecteert. Je moet toch wel rekening houden dat je de eerste vijf uur van het spel, misschien maximum vijf gevechten tegenkomt. Laat me duidelijk zijn, dat de vergelijking met Final Fantasy Tactics hier niet op zijn plaats is.

De voice-acting kan voor sommige spelers ook storend werken. Ik moet toegeven dat niet elk personage over dezelfde kwaliteit van stem beschikt, maar over het algemeen stoorde ik me hier niet aan, omdat het verhaal voor mij persoonlijk zeer sterk in elkaar zit.

VERDICT

8

Triangle Strategy is voor mij een titel die het waard is om terug je Nintendo Switch vanonder het stof te halen. Vanaf het eerste moment zit ik te genieten van de game. Het verhaal zit enorm sterk in elkaar, en deed me op momenten aan Game of Thrones denken (tot en met het zevenste seizoen wel te verstaan). De combat zit tactisch goed in elkaar en door de verschillende vaardigheden van je bondgenoten, probeer je verschillende dingen uit. Het feit dat je verschillende keuze’s kan maken doorheen het verhaal, en deze ook doorslaggevend zijn voor het verloop hiervan, zorgt ervoor dat je de game meerdere keren opnieuw kan spelen, met telkens een andere uitkomst. Wie op zoek is naar een tactisch rollenspel met een sterk verhaal in, kan ik alleen maar zeggen haal Triangle Strategy in huis.

Pluspunten
+ Zeer sterk verhaal
+ Meerdere eindes
+ Tactische combat
+ Verschillende vaardigheden
+ Keuze’s zijn bepalend voor het verhaal
+ Mogelijkheden in het speelveld tijdens de combat

Minpunten
Verhaal kan voor bepaalde spelers langdradig aanvoelen
Voice-acting laat soms te wensen over
Meer verhaal dan combat

Triangle Strategy
Beschikbaar vanaf 04/03/2022
Beschikbaar op Switch
Gespeeld op Switch
WebsiteOfficiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door auron_sagara

Toen ik zes jaar oud was, ontdekte ik voor het eerst de Nintendo 8-Bit (NES). Meer dan dertig jaar later, game ik nog steeds vol plezier en vooral met passie. Nintendo en PlayStation zijn mijn favorieten, maar Xbox is recentelijk ook weer opgedoken. Films, anime, fantasy, comics, boardgames en WWE zijn ook een van mijn hobby's.