“Niet slecht maar het ontbreekt The King of Fighters XV aan content”

Get ready for the Martial A… euh, King of Fighters Tournament! Hoe een jarenoude franchise nieuw leven wordt ingeblazen.

Waarom Wel?

Teamwork makes the dream work

Met The King of Fighters XV maakt SNK hun (her)intrede voor zowel de oude als de nieuwe generatie consoles en biedt het fans de kans om opnieuw met hun favoriete teams aan personages aan het welgekende toernooi deel te nemen. Een verhaalmodus, waar we later nog even op terugkomen, stelt iedereen nogmaals in het daglicht en introduceert maar liefst 39 speelbare personages. Zoals weleer is het aan jou om een selectie van drie te maken (of je nu de officiële samenstellingen volgt of niet) en jezelf een weg richting finale te knokken.

Dat knokken gebeurt nog steeds traditioneel, al wist SNK enkele aanpassingen door te voeren. Zo rijg je niet alleen combo’s aan elkaar doormiddel van alle actietoetsen, maar beschik je ook over een MAX-meter die zich stilaan vult. Per gradatie (er zijn er welgeteld vijf) zal je gekozen fighter automatisch na (minstens) vier opeenvolgende slagen of schoppen een balkje opgebruiken voor een meer krachtige aanval. Wacht je even af, dan zal je pure verwoesting kunnen aanrichten, al zal dit timen veel oefening vergen. Het mooie aan KOF XV is tevens dat al deze aanvallen mooi in beeld worden gebracht, daar het de eerste game is gebouwd in Unreal Engine 4.

Online voor gevorderden

Naast een (toch wel super korte) verhaalmodus is er nog een tutorial- en trainingmode beschikbaar waar je je ingewikkelde moves kan instuderen. Dat zal nodig zijn wil je de rest wat KOF XV te bieden heeft ontdekken, daar de focus bij deze iteratie voornamelijk op de online modi ligt. Zo kan je ‘rooms’ vervoegen (of zelf eentje maken) en met andere fighters sparren of ze in 1v1 of 3v3 het vuur aan de schenen leggen. Toernooitjes waren nog nooit zo uitdagend en gelukkig voor de puristen werkt alles ook gewoon zoals het hoort. Inputlag wordt namelijk met de grond gelijkgemaakt door de rollback netcode. Die technologie wordt nog niet bij elke fighting game gebruikt, maar zorgt er wel voor dat frames, indien nodig, waarheidsgetrouw overkomen en worden verwerkt. Uiterst belangrijk bij een fighting game waar een miliseconde een wereld van verschil maakt.

Waarom Niet?

Stijle leercurve

The King of Fighters XV kan niet met gelijk welke andere fighting game worden vergeleken, maar spitst zich ook niet toe tot echte nieuwkomers. Daarvoor zitten de gameplay mechanics te ingewikkeld voor in elkaar, zelfs voor een doorwinterde Street Fighter-speler. De stijle leercurve toont zich om te beginnen in de tutorialmodus waarin reeds snel duidelijk wordt dat het MAX-metersysteem zijn gebreken kent en niet altijd op een (voor de speler) ideaal moment kan worden toegepast. Daarenboven is het afgeraden om met een gewone controller te spelen, net door de ‘swipe’ bewegingen die je met de pijltjestoetsen moet maken. Traditioneel, dat wel, maar met een arcadestick gaat het zoveel vlotter.

Vel over been

Los van de online modi valt er heel weinig te beleven in KOF XV. De verhaalmodus duurt nog geen 20 minuten en weerspiegelt eens te meer dat er geen aandacht aan dit luik werd besteed. Dat is niet zo erg, gezien je de verhaalmodus meerdere malen kan uitspelen met verschillende teams en het dan toch wat anders aanvoelt dan een ‘Arcade’-modus. Het is echter vooral het totaalplaatje van The King of Fighters XV dat teleurstelt. 39 personages zijn er heel wat, maar al snel heb je slechts een handvol interessante fighters uitgekozen waar je online zal strijden voor glorie. En eenmaal de matchmaking zal sneuvelen, dan schiet er maar weinig meer over…

VERDICT

7

The King of Fighters XV zit technisch sterk in elkaar en zal zowel fans als doorwinterde fighting game fanaten flink doen zweten op het instuderen van alle movelists. De rollback netcode en matchmaking houden de game voornamelijk recht, gezien de rest van de content te verwaarlozen is. 

Pluspunten
+ Rollback netcode
+ 39 personages met unieke movelists
+ Matchmaking

Minpunten
– MAX-systeem kent zijn gebreken
– Verhaalmodus

– Ontbreken content

The King of Fighters XV
Beschikbaar vanaf 17/02/2022
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Johan

Johan startte al relatief snel met gamen op zijn geliefde Videopac G7000 en knokte zich het liefst een weg doorheen zijn eeuwigdurende jeugd met Tekken 3. Na een heuse carrière in de gaming bizz op vervroegd pensioen als bijklusser voor Pragalicious.