“Nightmare Alley is een logische toevoeging aan het lijstje pronkstukken van Guillermo del Toro”

Nightmare Alley is de nieuwste film van topregisseur Guillermo del Toro. Zoals we ondertussen wel al gewoon zijn van hem, weten zijn films keer op keer een zeer origineel script voor te leggen, en dat is ook bij deze laatste absoluut het geval. Het is vanaf het begin van de film tekens aftellen tot de zenuwslopende ontknoping en als die eindelijk daar is, blijf je vaak achter met een ongelofelijk mindfuck-gevoel…

De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van auteur William Lindsay Gresham, gepubliceerd in 1946. Del Toro leerde het boek reeds kennen in 1992 door acteur Ron Perlman, die eveneens een rol vertolkt in de film. In 1947 bracht 20th Century Studios al een eerste verfilming van het boek uit. Zo’n ruwe 70 jaar later (in 2017) besloot del Toro echter om zijn eigen versie naar het grote scherm te brengen.

De casting was reeds afgerond sinds eind 2019 en nog geen halfjaar later, in januari 2020, gingen de opnames al van start. Jammer genoeg zorgden enkele virale uitspattingen ook hier voor de nodige vertraging, waardoor de opnames pas konden afgerond worden in december 2020. De Amerikaanse première volgde een jaar later, op 1 december 2021. Wij moesten echter enkele weken langer op onze kin kloppen, want de Belgische release volgde pas eind januari.

Waarom Wel?

Intrigerende setting en originele screenplay

Hetgeen me direct aansprak aan deze film was de atypische setting waarin het zich afspeelt. We duiken namelijk de Amerikaanse kermiswereld van de jaren 40 binnen, net op het punt wanneer de oorlog op uitbarsten lijkt te staan. We volgen het verhaal van protagonist Stanton “Stan” Carlisle die, na het afbranden van zijn eigen huis, medewerker wordt bij een rondtrekkend carnaval.

Daar leert hij enkele belangrijke nieuwe mensen kennen, waaronder Clem Hoately, die hem onder meer kennis laat maken met de befaamde “circus-geek”. Vol verbazing over hoe iemand zo laag kan zinken, vertelt Clem hem over hoe hij alcohol- en drugsverslaafden probeert te verleiden met een tijdelijke job om ze vervolgens afhankelijk te maken van zijn opium-based alcoholbrouwsel, waarna ze geen andere uitweg zien dan zich te ontpoppen tot nieuwe geek van het circus.

Misleiding troef

Twee andere belangrijke personen die Stan leert kennen gedurende zijn (korte) circusverblijf, zijn de helderziende Madame Zeena en haar alcoholverslaafde man, Pete. Samen leren ze hem al de kneepjes van het mentalisme; een vorm van amusement waarbij de artiest (mentalist) de illusie wekt dat hij over buitengewone mentale vaardigheden en vermogens beschikt.

Stan wordt echter ook verliefd op mede-carnavalmedewerkster Molly, met wie hij uiteindelijk besluit om een tweepersoonsact op poten te zetten weg van het carnaval. Tijdens hun reis komen ze in aanvaring met Dr. Lilith Ritter, een vrouwelijke psychiater die mogelijks nog misleidender is dan hijzelf. Zichzelf verliezend in zijn gave, botst Stan echter op enkele onverwachte hindernissen die het verhaal volledig kleur weten te geven. Zonder verder in detail te treden, laat ik het volledig aan jullie om deze zelf te ontdekken.

Om jullie volledig spoiler-vrij te houden, kan ik hier jammer genoeg niet verder op ingaan, maar jullie mogen mij vertrouwen op mijn communiezieltje; deze film is del Toro op zen best.

Een cast om duimen en vingers bij af te likken

Naast een bijzonder boeiende storyline, weet de film ook een ijzersterke cast voor te leggen. Zo wordt de protagonist van het verhaal, Stan Carlisle, vertolkt door Bradley Cooper (onder meer gekend van A Star is Born). Naar verluidt zouden er eerst gesprekken met Leonardo Di Caprio hebben plaatsgevonden, maar kon er geen onderling akkoord worden bereikt, waardoor uiteindelijk Cooper als vervanger werd aangeduid. Bradley Cooper is echter niet de enige topacteur die zijn intrede maakt in de film. Zo zijn onder meer Cate Blanchett, Willem Dafoe, Ron Perlman en Toni Collette te bewonderen, om er maar een paar te noemen. Stuk voor stuk topacteurs/-actrices die perfect passen in de rol die hen is toegewezen.

Waarom Niet?

Iets meer actie

Ondanks de bijzonder boeiende storyline, blijf je soms toch wat op je honger zitten, gezien de geringe portie actie die in de film verwerkt zit. Het verhaal speelt zich ook grotendeels binnen dezelfde ruimten af, waardoor je soms een soort déjà-vu gevoel krijgt van de verschillende scènes. Het stoort zeker niet hard, maar als je fan bent van Jason Statham-achtige actiefilms dan blijf je beter ver weg van deze titel. Als je echter een liefhebber bent van de verfijnde filmkunst en een steengoede storyline voor jou het belangrijkste is, dan is deze film ongetwijfeld eentje voor op je must see-lijstje.

VERDICT

8

Nightmare Alley is een logische toevoeging aan het lijstje pronkstukken van Guillermo del Toro. Door de originele screenplay en de ietwat bizarre setting weet de film je vanaf de eerste seconde volledig geboeid te houden. Voeg hier nog eens een topcast aan toe en je hebt direct een recept om mee te doen voor de grote prijzen. Het is nu al ongeduldig aftellen naar het volgende meesterwerk waar Guillermo mee op de proppen zal komen.

Pluspunten
+ Steengoede cast
+ Originele screenplay
+ Leuke en atypische setting

Minpunten
– Weinig tot geen actie

Nightmare Alley
Nu in de bioscoop
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Luca

Al sinds zijn pre-tienerjaren is deze kerel gefascineerd door games en al het moois wat deze onuitputtelijke wereld te bieden heeft. Begonnen met games als RollerCoaster Tycoon, The Sims en Ratchet & Clank, verder doorgerold naar shooters als COD, en uiteindelijk terechtgekomen bij verschillende ARPG's. Er zijn maar weinig games die hij nog niet op zijn conto heeft staan, waarbij de PS5 tegenwoordig bekend staat als 'zijn' speeldomein. Al is er echter één reeks die zijn hart ongecontroleerd sneller doet slaan, met name 'The Souls Series'. Altijd bereikbaar voor tips & tricks indien je blijft worstelen met die ene onverslaanbare demoon.