Bèta van PlayStation 5 systeemupdate geeft inzicht in nieuwe features en verbeteringen

PlayStation 5

Binnenkort mogen we ons opmaken voor een nieuwe systeemupdate van de PlayStation 5. Ik kijk persoonlijk altijd wel uit naar zo’n update, om zo te zien welke verbeteringen de UI-experten bij Sony hebben kunnen doorvoeren. Of te zien welke beloofde features er nog altijd ontbreken.

Vandaag gaat de bèta van start van de tweede grote systeemupdate voor de PlayStation 5. In een uitgebreide blogpost geeft Sony meer tekst en uitleg waardoor we een blik krijgen in wat we van de komende update mogen verwachten. Helaas is de bèta niet beschikbaar voor Belgische gamers.

In de eerste plaats worden de Voice Chats op de schop genomen zodanig dat alles een pak intuïtiever wordt. Zo krijgen zij de naam Parties en kan je kiezen tussen een open of een gesloten party. Bij de open variant kunnen vrienden van de aanwezige gamers zonder uitnodiging aansluiten.

Ook de Home Screen krijgt enkele welgekomen aanpassingen. Zo kan je nu apps of games vastzetten zodanig dat ze de lijst nooit verlaten. Ideaal voor games die je regelmatig opstart. Al zal het sowieso langer duren wanneer je een icoon van een app of game ziet verdwijnen, want na de update blijven er 14 iconen staan op je Home Screen.

Verder krijgen gamers in de VS en UK een preview van Voice Control waarbij ze bijvoorbeeld het opstarten van games of media via hun stem kunnen doen. Dit is iets wat al langer beschikbaar was op de PlayStation 4.

Een feature die ontbreekt in het overzicht en waar ik persoonlijk nog altijd op aan het wachten ben, is de toevoeging van VRR of Variable Refresh Rate. Sony beloofde deze feature na de lancering van de PS5 door te voeren, maar een jaar na launch blijft het dus wachten op variabele refreshrate.

Hieronder vind je het volledige overzicht van welke aanpassingen er doorgevoerd worden in deze bèta:

PlayStation 5 System Update Bèta

New Party Chat Options

In response to community feedback, we’ve made some updates to the Parties system:

 • Open and Closed Parties (PS5 and PS4 betas)
  • When you start a party, you can now select either an open party or a closed party:
   • An open party lets your friends see and join the party without an invite. Friends of party members can also join.
   • A closed party is only for players you invite.
  • Note: in Game Base on PS5 and Party on PS4, if you select [Open Party] when starting a party, only players using the beta version of the PS5 or PS4 system software will be able to join. To start a party that players who aren’t using the beta version can also join, select [Closed Party].
 • Voice chat reporting feature update (PS5 beta)
  • If you want to report something that someone in a party said, there are now visual indicators for you to identify who was speaking. This will help PlayStation Safety take appropriate action based on your report. You can learn more about this feature here.
 • Share Play update (PS5 beta)
  • Start Share Play directly from the voice chat card. You no longer need to start Share Screen first to use Share Play.
 • Voice chat volume (PS4 beta)
  • You can now individually adjust the voice chat volume of each player in a party on PS4, just like on PS5.

PS5 Game Base Enhancements

 • Voice chats are now called parties. For easier access, we’ve divided the Game Base menu into three tabs: Friends, Parties and Messages.
 • From the Game Base control menu and cards, you can now:
  • View all your friends under the [Friends] tab in the control menu, or access the player search feature and friend requests through links on this tab.
  • Add a player to a group or create a new group directly from Game Base in the Control Center. You can also send text messages, quick messages, images, video clips, and view a group’s shared media from this card.
 • When someone in a party is sharing their screen, you’ll now see the (on air) icon.
 • We’ve made it easier to decline friend requests by adding a [Decline] button to your friend request list.

New PS5 UI Features

 • Filter by genre
  • We’ve added an option to filter your game collection by genre, letting you quickly find specific types of game experiences.
 • Keep in Home
  • You can now keep the games or apps you choose on your home screen by selecting “Keep in Home” with the (options) button.
  • You can keep a maximum of five games and apps on each home screen with this feature.
 • Increased apps on the home screen
  • You can now have a total of 14 games and apps appear on your home screen.
 • Trophies UI update
  • We’ve updated the visual design of trophy cards and the trophy list. You can also see suggestions for which trophies to earn on the trophy tracker and access it from the Control Center whenever you’re playing a game.
 • Start Share Screen from the Create menu
  • From the Create menu, you can now start a Share Screen and stream your gameplay to an open party.

New Accessibility Features

 • More Screen Reader languages
  • Screen Reader, which reads aloud on-screen text and provides spoken guidance for operating the console, is now supported in six additional languages: Russian, Arabic, Dutch, Brazilian Portuguese, Polish, and Korean.
  • This expands Screen Reader support to 15 languages, including the current ones (United States English, United Kingdom English, Japanese, Italian, German, Spanish, Latin American Spanish, French and Canadian French).
 • Mono audio for headphones
  • You can now enable mono audio for headphones so the same audio is played from both the left and right headphones, instead of a stereo or 3D audio sound mix. This feature provides an added option to enhance the PS5 audio experience, particularly for players with unilateral hearing loss.**
 • Check marks for enabled settings
  • You can now show a check mark on enabled settings so you can easily see that they’re turned on.

Voice Command (Preview): U.S. and U.K. limited release

 • We’re also testing a feature that enables voice commands for finding and opening games, apps, and settings, as well as controlling media playback on the PS5 console.
 • This feature is currently available in English for beta participants with accounts registered to the U.S. and U.K.
 • To get started, enable Voice Command (Preview) from the Settings menu. Then, call out “Hey, PlayStation!” and ask your PS5 console to find a game, open an app or setting, or control playback while enjoying a movie, TV show or song.
 • You can help us improve the feature through our feedback program, which will sometimes record your voice commands (in accordance with our Privacy Policy) and let you provide instant feedback from time to time. You can turn this feature off at any time within system settings (see above). This feature never records audio for child accounts.

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.