“Serious Sam Siberian Mayhem is een game die ik moeilijk kan aanbevelen”

Serious Sam Siberian Mayhem

Of een game er nu fenomenaal uitziet of een verbluffend verhaal heeft, het belangrijkste blijft altijd dat het spelletje plezant is. Met vooral dat in het achterhoofd zijn franchises als DOOM, Duke Nukem en Serious Sam ontstaan. Hersenloze, knotsgekke actiespellen met een testosteron overload en een klemtoon op fun. Serious Sam kreeg na het iets minder onthaalde vierde deel een uitbreiding in Syberië. Ik onderzocht of je nog steeds aan je trekken komt met deze Serious Sam in anno 2022.

Waarom Wel?

Intense old school FPS-actie zonder te veel tralala

Wat ik kon waarderen aan Syberian Mayhem, is dat het het onzinnige verhaal snel achterwege laat om op het belangrijkste aspect te focussen: gameplay. Na nog geen vijf minuten spring je in de schoenen van Sam en pomp je allerlei aliengespuis vol lood. Na wat gewenning zal je merken dat het in deze game vooral draait om old school FPS-actie. Dozijnen vijanden afmaken, voorwerpen zoeken om je ammo en health op te krikken en hier en daar wat nieuwe wapens en skills vinden om de mogelijkheden tot combat verder uit te breiden. Zo begint Syberian Mayhem, en dat blijft ook zo tot het eind.

Syberian Mayhem is tevens intens, en zal je zelden opstarten als je een rustgevende ervaring zoekt. Constant word je door vijanden belaagd en worden je vaardigheden op de proef gesteld, met zeer weinig rustmomenten daar tussenin.  Je krijgt de keuze uit shotguns, assault rifles, rocket launchers en kruisbogen om met de vijanden af te rekenen.

De hele tijd moet je rondbewegen om niet aangevallen te worden door al deze knotsgekke vijanden. Ik heb het hier over aliens die overal gifbommen op je afsturen, mensen die trackende raketten naar je afvuren of schreeuwende ventjes met bommen die met iedere naderende stap meer paniek beginnen te zaaien. De encounters zijn overduidelijk satirisch overdreven, en in dat opzicht is het best een vermakelijke game om te spelen.

Waarom Niet?

Niet heel gepolijste ervaring

Serious Sam 4 werd vooral bekritiseerd om z’n bugs en zwakke technische performantie. Ook Syberian Mayhem blinkt hier helaas niet in uit. Qua bugs heb ik geen enkel probleem gemerkt, en ook technisch draaide de game behoorlijk soepel op mijn systeem. Ik had wel regelmatig momenten dat de game gewoon vast bleef steken en dan na een aantal seconden weer de remmen losliet. Dit kan heel storend zijn als je midden in een intens vuurgevecht zit waar je langs alle kanten omsingeld wordt.

Erger nog is hoe omslachtig sommige mechanics werken. Ik moest zelf enorm worstelen met de omslachtigheid van de jeep, die je in meerdere missies moet besturen. In Syberië ben je natuurlijk omringd door talloze sneeuwbergen, en dat maakt het rondrijden met de jeep niet zo aangenaam. Een kleine kiezelsteen kan je jeep zo tuimelingen laten maken, en met een beetje pech land je op je hoofd en val je in één klap dood. Het ziet er komisch uit de eerste keren, maar na een paar sterfgevallen heb je het snel gehad. Enkele van de moeilijkere missies waar je grote torens moet uitschakelen, vergen net dat je perfect met je jeep tussen de raketten rijdt zonder ergens tegen te botsen. Dat laatste is essentieel, want zelfs een kleine struik zal je voor enkele seconden blokkeren als je ertegen rijdt.

Daar kwam nog wat meer frustratie bij toen ik bij één van de missies gewoonweg geen kogels kon vinden. En daar sta je dan, bij diezelfde torens die voortdurend nieuwe vijanden spawnen en enkel een handgun om ze van kant te maken. Zulke problemen geven me de indruk dat de game niet heel goed getest is geweest, en daar is de speler nu de dupe van.

Niets nieuws onder de zon

Syberian Mayhem is een vermakelijke tijd, maar het doet ook amper iets nieuws. Er zijn talloze andere, betere opties zoals de reboots van de DOOM-games of zelfs de Warhammer-variant Necromunda heeft meer nieuws te bieden dan deze game. Niet alleen op vlak van nieuwigheden, maar op eigenlijk ieder aspect zijn er betere voorbeelden te vinden dan deze game. Grafisch scheert de game helaas ook geen hoge toppen, en qua gameplay zijn eerdergenoemde games spelletjes die ik sneller zou opstarten dan Syberian Mayhem.

VERDICT

5

Alles bij elkaar genomen is Syberian Mayhem een game die moeilijk is om aan te raden. Kan je de game gratis spelen, dan is Syberian Mayhem zeker geen slechte tijdsbesteding. De gunplay en knotsgekke vijanden zijn vermakelijk om te verslaan. Maar dat is dan ook alles dat deze uitbreiding te bieden heeft. Verder moet je kampen met omslachtige jeep-secties en vijf korte missies die eigenlijk heel weinig origineels te bieden hebben. De gameplay, graphics en missies zijn helaas niet goed genoeg om twintig euro te rechtvaardigen.

Pluspunten
+ Gekke enemy types
+ Klassieke old school FPS-actie


Minpunten
– Frustrerende jeep secties
– Technische problemen
– Dertien in een dozijn actiespel

Serious Sam Siberian Mayhem
Beschikbaar vanaf 25/01/2022
Beschikbaar op PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Yakkoi

Yakkoi, die in de niet virtuele wereld als Yannick door het leven gaat, heeft een passie voor videogames sinds hij voor het eerst als peuter een Game Boy in de handen nam. Hoewel hij een jack of all trades is op vlak van ontwikkelaars en spelgenres, komen voornamelijk PlayStation-spelreeksen en volwaardige RPG's bovenaan de lijst meest gespeelde games. Al jaren volgt hij de industrie nauwlettend en pent hij met veel emotie zijn uitgedrukte mening neer over alles wat met games te maken heeft.