“De Switch OLED is veruit de beste versie van Nintendo’s populaire hybride console”

Nintendo Switch OLED

Op 3 maart vieren we de vijfde verjaardag van de Nintendo Switch. Met een fantastische launch game als The Legend of Zelda: Breath of The Wild kreeg de hybride console alle wind in de zeilen en groeide de Switch uit tot een echt verkoopskanon voor jong én oud.

Na enkele jaren bracht Nintendo een zogenaamde rolling change uit, waarbij enkele kleine zaken werden aangepast aan de console waardoor vooral de speeltijd op de batterij een stuk omhoog ging. Maar eind 2021 bracht de Japanse gigant een échte update uit voor de Switch in de vorm van de OLED-versie. Ik mocht aan de slag met de console en gamede vanaf het eerste moment met pretoogjes.

Waarom Wel?

Een schitterend OLED-scherm

Dé highlight van deze Switch-versie is vanzelfsprekend het splinternieuwe OLED-scherm. Nintendo heeft dit niet voor niets in de naam verwerkt natuurlijk. De afmetingen van de behuizing bleven hetzelfde, maar Nintendo slaagde er wel in om het scherm groter te maken. Je kijkt nu naar een 7 inch scherm, waar dit bij de vorige versie om een 6,2 inch versie ging. Dit resulteert in dunnere schermranden in combinatie met 2 cm meer scherm. Dit verschil merk je écht wel wanneer je veel in handheld modus speelt.

Het scherm zelf is een stuk aangenamer om naar te kijken. Het wit op het standaardscherm was een stuk ‘grijzer’ dan het erg koele wit van het OLED-scherm. Dat maakt dat de kleuren een stuk frisser zijn en wat mij betreft ook aangenamer om naar te kijken. Veel helderder dan de standaard versie zou ik dit scherm nu niet durven noemen.

Eindelijk een stabiele kickstand

Een feature waar ik persoonlijk niet zoveel gebruik heb gemaakt is de kickstand van de console. Ik speel ofwel op mijn tv of met de console in mijn handen. Maar het scherm los op tafel zetten deed ik niet meteen. Dat zal onbewust misschien wel te maken gehad hebben met het feit dat de kleine kickstand niet meteen een stevige indruk naliet op de originele versie.

Dit probleem paste Nintendo netjes aan met deze nieuwe versie. In plaats van een smal stukje van anderhalve centimeter vind je op deze OLED-versie nu een kickstand die even breed is als het schermgedeelte van de Swich. Bovendien heb je nu verschillende hoeken waarin je jouw scherm kan zetten doordat de kickstand nu traploos in te stellen is waardoor je altijd het perfecte zicht hebt op je Switch.

Een stijlvol dock

Het dock zelf heeft ook een update gekregen. Deze huisvest nog steeds een HDMI- en twee USB-aansluitingen. Via deze HDMI-aansluiting wordt nog steeds een 1080p-signaal met maximaal 60fps doorgestuurd. Maar dé upgrade is dat er nu een LAN-poort aanwezig is. Hierdoor hoef je, als je op je televisie speelt, niet meer te steunen op het minder snelle wifi-signaal maar kan je genieten van supersnel bekabeld internet.

Bovendien is het nieuwe dock ook een pak stijlvoller dan de de standaard versie. Het nieuwe model is iets minder hoekig, waardoor het een stuk mooier is om naar te kijken. Het interessante is dat dit dock ook apart verkrijgbaar is en compatibel is met het standaardmodel van de Switch. Hierdoor kan iedereen, met uitzondering van Switch Lite-eigenaars, genieten van deze mooie upgrade. Slimme zet van Nintendo!

Waarom Niet?

Echte pijnpunten ongewijzigd

Hoe lyrisch ik ook ben over deze OLED-versie van de Switch, toch kan ik mezelf niet ontdoen van de gedachte dat het zoveel meer had kunnen zijn. In de eerste plaats wijzigde Nintendo niets aan het interne en externe design van de joy-cons. Dit kan ik uiteraard wel begrijpen, want op die manier is en blijft alles netjes compatibel met elkaar. Maar langs de andere kant zijn er voldoende cases bekend waaruit blijkt dat het interne design van de joy-cons niet ideaal is.

Zo zijn er al enkele jaren heel wat gamers die te maken krijgen met het zogenaamde drifting probleem waarbij de analoge stick van zichzelf bewegingen doorgeeft aan de game. Nintendo is wel zo correct dat deze joy-cons kosteloos worden gerepareerd of vervangen, ik spreek uit ervaring, maar het had samen met deze duurdere OLED-versie meteen ook deze controllers een revamp mogen geven. En wat mij betreft ook aan de buitenkant. Want in alle eerlijkheid zijn het niet de meest comfortabele controllers om urenlang Animal Crossing of Zelda te spelen.

Geen snelheidsboost

In de aanloop van de aankondiging van deze OLED-versie, deden er heel wat geruchten de ronde waarin beweerd werd dat we een zogenaamde Pro-versie geserveerd zouden krijgen. Helaas voor de snelheidsduivels dacht Nintendo er anders over (al dan niet beïnvloed door de wereldwijde chip tekorten) en staken ze in deze Switch OLED dezelfde Nvidia Tegra X1 processor als de initiële launch versie van de console.Hoewel de luidsprekers wéll een upgrade hebben gekregen, heb ik niet meteen het gevoel dat de kwaliteit ook een serieuze sprong heeft gemaakt. Akkoord, de luidsprekers kunnen een stuk luider dan het standaard model, maar de kwaliteit blijft toch ondermaats.

Tot slot verdubbelde Nintendo het interne geheugen van 32 GB (wat erg weinig was bij launch) naar 64 GB. Een mooie verdubbeling, maar nog steeds erg beperkt naar de huidige normen. Dit laatste is ongetwijfeld een budgettaire keuze, maar erg gul is het zeker niet.

VERDICT

8

Is deze OLED-versie een verplichte upgrade voor iedereen die al een Switch in huis heeft liggen? Neen.

Maar het is wél veruit de beste versie van Nintendos populaire hybride console die je kan kopen op dit moment. Het grootste pluspunt is zonder enige twijfel het prachtige grotere OLED-scherm. Op papier is de groei van het scherm niet spectaculair, maar eens je de console in je handen hebt, is het verschil écht merkbaar. Verder paste Nintendo enkele handige quality of life aanpassingen toe. Denk daarbij aan de veel betere kickstand en de ethernet-poort in het dock. Maar het ontbreken van verbeteringen aan de joy-cons, luidsprekers en schermresolutie zorgen ervoor dat je jouw huidige Switch niet onmiddellijk moet vervangen. Daarvoor blijft het wachten op die échte pro-versie…

Pluspunten
+ Prachtig OLED-scherm
+ Meer scherm in zelfde vormfactor
+ Een pak stabieler met nieuwe kickstand
+ Ethernet-poort in dock

Minpunten
– Geen update voor joy-cons
– Grotere luidsprekers niet beter
– Verdubbeling van intern opslaggeheugen nog steeds erg mager

Nintendo Switch OLED
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.