fbpx

“Uncharted: Legacy of Thieves Collection trok mij opnieuw moeiteloos mee in de waanzinnige avonturen van Nathan, Nadine en Chloe”

Uncharted Legacy Of Thieves

Ik heb de Uncharted-games altijd een erg warm hart toegedragen. Uncharted: A Thief’s End was in 2016 een moeilijk, maar ook prachtig afscheid van de charismatische schattenjager Nathan Drake. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de Uncharted: Legacy of Thieves Collection mij opnieuw moeiteloos meetrok in de waanzinnige avonturen van Nathan, Nadine en Chloe.

Waarom Wel?

Een geweldig een-tweetje

Deze Uncharted: Legacy of Thieves Collection schotelt ons een overheerlijk duo aan avonturengames voor. Uncharted 4: A Thief’s End is en blijft voor mij een van de meest cinematografische games die ik ook gespeeld heb. De game viert dit jaar zijn zesde verjaardag en het was een meer dan blij weerzien met Nathan Drake. Het verhaal blijft verdomd goed overeind waardoor ik samen met Nathan, Sam en Sully met véél plezier gedurende 15 uur opnieuw op zoek ging naar Libertalia en de geheimen van Henry Avery.

Uncharted: The Lost Legacy, de tweede game in deze collectie, heeft dan weer twee straffe madammen in de hoofdrol: Chloe Frazer en Nadine Ross. Deze op zichzelf staande uitbreiding houd je ongeveer acht uur zoet met het hoofdverhaal. Deze game verscheen een jaar later in 2017 en was meteen ook Naughty Dogs laatste game in het Uncharted-universum.

Visuele pracht

In deze remaster heeft Naughty Dog zowat alle truken uit de kast gehaald om beide games in alle opzichten te doen shinen op de PlayStation 5. In de eerste plaats heb je de keuze uit drie verschillende grafische settings. Wil je vooral genieten van de grafische pracht van de game? Kies dan voor de Fidelity setting waarbij de game gerenderd wordt in 4K, maar waar de framerate blijft hangen op 30fps. Ten tweede is er de Performance mode waarin de game een framerate van 60fps nastreeft, maar waar de resolutie dan weer iets lager is. Tot slot is er de Performance+ mode waar de game in een waanzinnige 120fps te spelen is. Op voorwaarde dat je een televisie hebt die deze refreshrate kan draaien.

Ik heb het geluk om hier een LG OLED-tv te hebben staan, waardoor ik die laatste mode ook kon uitproberen. Je ziet effectief wel dat het beeld en resolutie iets lager ligt, maar de gameplay is zo ontzettend vlot met die 120fps, dat het voor mij erg moeilijk was om daarna terug te schalen naar 30fps in Fidelity mode. Die 1080p resolutie nam ik er dan maar voor lief bij. Maar ondanks dat is en is deze Uncharted-collectie een prachtige game. Het is bijna onwezenlijk om te denken dat deze games zes en vijf jaar oud zijn…

Trekgrage triggers

Uiteraard worden alle toeters en bellen waarover de PlayStation 5 beschikt gebruikt in Uncharted: Legacy of Thieves Collection. In de eerste plaats wil ik een dikke en grote pluim geven voor de implementatie van de DualSense-features. De trillingen zijn zoveel subtieler en beter dan het origineel, dat je bijna niks anders meer zou willen dan een DualSense-controller. Ook de adaptieve triggers worden op originele manieren ingezet. Denk daarbij aan het werpen van je werphaak of het gas geven van je jeep in beide games. De implementaties zijn subtiel waardoor ze nooit in de weg gaan zitten of irriteren.

Ook de 3D Audio die toegevoegd werd, is van een topniveau. Het detail dat je te horen krijgt in je compatibele headset is waanzinnig hoog waardoor je bij wijze van spreken elk blaadje hoort ritselen in de dichte jungles die je trotseert.

Waarom Niet?

Geen multiplayer

Hoewel je ontzettend veel waar voor je geld krijgt met deze Uncharted: Legacy of Thieves Collection is er toch één grote afwezige in deze collectie: de multiplayer van Uncharted 4. De game lanceerde in 2016 met een uitstekend competitief multiplayer luik dat later nog werd aangevuld met co-op mogelijkheden. Helaas besliste ontwikkelaar Naughty Dog om deze modi niet mee te nemen in deze remaster, waardoor Sony (opnieuw) een puur single player product aflevert. Ik heb hier persoonlijk geen groot probleem mee, maar ik kan me goed voorstellen dat heel wat gamers toch teleurgesteld zullen zijn dat ze de multiplayer van Uncharted moeten missen in deze remaster.

Ook de PC-gamers moeten nog even geduld oefenen. Want hoewel de game zeker ook naar PC komt, is op dit moment nog niet duidelijk wanneer dit exact zal zijn. Hier zou Sony wat mij betreft iets transparanter mogen zijn, want ik kan me niet voor stellen dat PC-gamers per sé een PS5 in huis gaan halen omdat ze deze game onmiddellijk willen spelen.

Ik wil een nieuwe game!

En dat brengt me meteen ook naadloos bij mijn laatste bedenking: waarom krijgen we opnieuw een remaster voorgeschoteld? Het antwoord is zonder enige twijfel eentje met een financiële insteek, want met relatief weinig werk kunnen Sony en Naughty Dog een meer dan uitstekende game afleveren die ongetwijfeld genoeg geld in het laadje zal brengen.

Maar ik kijk ook graag naar het creatieve aspect van de zaak en dan vind ik het ontzettend jammer dat we we laatste jaren een karrenvracht aan remasters voorgeschoteld hebben gekregen, niet alleen van Sony uiteraard. Hierdoor krijg ik het gevoel dat de creativiteit gefnuikt wordt en deze cash grabs de voorkeur krijgen ten opzichte van compleet nieuwe games of nieuwe episodes in een reeks.

Voor deze collectie leg je trouwens €49,99 op tafel om hem in huis te halen. Niet overdreven veel voor twee fantastische topgames, maar goedkoop is het zeker niet. Heb je echter Uncharted 4 of Uncharted: The Lost Legacy al in huis liggen op PS4? Dan betaal je €10 om de volledige PS5-collectie in huis te halen. Opnieuw niet veel geld, maar gratis is het ook niet…

VERDICT

8

Uncharted: Legacy of Thieves Collection is misschien niet de meest gevraagde of gewilde remaster, maar het is er wél eentje die mij zonder enig probleem opnieuw meesleepte in de waanzinnige avonturen van Chloe, Nadine en Nathan. Zowel Uncharted 4: A Thief’s End en Uncharted: The Lost Legacy zien er adembenemend uit op de PlayStation 5 en ontwikkelaar Naughty Dog weet perfect de unieke features van de console en zijn controller te implementeren. Al had ik véél liever een échte nieuwe Uncharted gezien in plaats van een remaster… 

Pluspunten
+ Dé manier om de avonturen van Nathan, Nadine en Chloe te herbeleven
+ Prachtig in Performance+ (120fps)
+ Uitstekend gebruik van DualSense en 3D Audio
+ Waar voor je geld

Minpunten
– De multiplayer ontbreekt
– PC-gamers moeten nog even geduld uitoefenen
– Ik had liever een nieuwe Uncharted gezien…

Uncharted: Legacy of Thieves Collection
Beschikbaar vanaf 28/01/2022
Beschikbaar op PlayStation 5 & PC (verschijnt pas later in 2022)
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.

2 gedachten over ““Uncharted: Legacy of Thieves Collection trok mij opnieuw moeiteloos mee in de waanzinnige avonturen van Nathan, Nadine en Chloe”

  1. 1 van mijn favo franchises & Sony is qua SP toch altijd supergoed. Xbox heeft qua MP de betere ervaringen imo dus voor mij geen echt gemis. Heb zelf ook een LG oled (CX model) en zal -bij uitzondering (wil niet te principieel zijn) de €10 opleggen gezien ik de OG exemplaren heb. Het zijn op de 1 of andere manier altijd games geweest waar ik de tijd vergeet. De gedachte van de remaster ipv een nieuwe game had ik ook bij aankondiging. De Nathan Drake remastered collection heb ik nooit gekocht (had de OG games al) maar wel herspeelt toen Sony ze weggaf. In mijn geval had dit gewoon te maken met de LG TV en dat is eigenlijk nu ook de reden om de uitzondering te maken.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: