De gamereleases van januari 2022

De eerste grote titel van 2022 is de nieuwe Rainbow Six. Onze operatoren zitten deze maand met een vervelende alienplaag. Ze zijn helaas lang niet de enigen. Naast aliens zijn er ook paddenstoelen, Pokemon en ridders die ons het leven zuur proberen te maken. Qua sport kunnen we schattig maar uitdagend racen, heftig rugby-rammen of volledig extreem gaan met frisbeegooien.

13 januari

The Anacrusis (Xone, XsX, PC)

Nog steeds zin in co-op knalplezier, zelfs nadat je Aliens: Fireteam Elite én Back 4 Blood helemaal plat hebt gespeeld? Met The Anacrusis kan je de geweren weer laten ratelen. Je zit weer diep in de ruimte op een schip dat niet alien invasion-proof blijkt te zijn. Deze 4 player co-op FPS werkt net als B4B met een AI Director en net als Fireteam met hordes aliens en verschillende perks. Het ziet er allemaal wel een pak kleurrijker uit dan die twee andere games en gaat grafisch eerder richting Overwatch. Zoals de meeste co-op shooters belooft ook The Anacrusis enorm veel replay value en een steeds veranderend gevecht. Zolang die aliens maar lekker uiteenspatten door m’n shotgun kunnen we spreken.

Mushroom Wars 2 (PS4, PS5, Xone, XsX)

Vier jaar al woedt een gruwelijke paddenstoelenoorlog op PC. Op dat verbrokkeld, verscheurd en ervaren slagveld komen nu consolespelers met trillende benen aangestapt. In deze snelle RTS nemen de verschillende paddo-stammen het tegen elkaar op en hangt werelddominantie in de balans. Naast een uitdagende story campaign wachten ook online heel wat gevechten. 12 helden staan met zwaard, schild en veel meer klaar om een belangrijke rol te vervullen. Dat wordt een veel grotere rol dan die van klein extraatje in mijn overheerlijke pasta zalm-pesto. Die is minstens even legendarisch als deze game.

20 januari

Rainbow Six: Extraction (PS4, PS5, Xone, XsX, PC)

Zeggen dat Rainbow Six: Siege een serieuze cult following heeft en post-launch zeer sterk is blijven gaan is een understatement. Zes jaar na release staat Siege nog steeds gekend als een ijzersterke strategy shooter. Extraction brengt een spin-off waarbij dezelfde operators deze keer co-op met elkaar moeten samenwerken tegen een aliendreiging genaamd de archaeans. In deze intense PvE shooter ga je van New York tot San Francisco en Alaska om de verschillende containment zones veilig te stellen. De makers van Siege slagen een nieuwe weg in met iets dat we al lijken gezien te hebben maar als ze dit opnieuw sterk uitwerken is dit er eentje om in de gaten te houden.

Windjammers 2 (PC, Switch)

Frisbeewerpen is nog nooit zo extreem geweest als in Windjammers 2. Flashy, snel, gek en cool: zo gaat het er aan toe in de kleurrijke, hand-drawn arena’s van het Windjammers Championship. De 10 verschillende jammers hebben nieuwe kunstjes geleerd en kunnen deze op nieuwe courts tentoon stellen. Verwacht je aan een over-the-top intense cartoonervaring in deze extreme sport. Er zijn ook heel wat nieuwe soorten games waardoor je samen met of tegen je maten uren frisbeeplezier kan hebben. Hopelijk zonder al te veel tanden te verliezen. Zo’n frisbee kan aankomen naar het schijnt.

24 januari

Hidden Deep (PC)

De developers van Hidden Deep halen hun mosterd van bij Aliens, The Thing en Half-Life. Hiermee weet je meteen dat deze sci-fi geen rooskleurige toekomst belooft. Een mijn- en onderzoeklocatie op de bodem van de zee wordt overspoeld met monsters. Geen ideaal gebied om te verkennen. Toch ga je zwemmen, scannen, schieten en vechten alsof je leven er van af hangt. Enfin, dat is ook effectief zo. Deze 2D thriller geeft je als wetenschapper de opdracht om zoveel mogelijk teamleden in leven te houden. De onbekende levensvormen onderaan de oceaan gaan helaas niet mee met je opzet.

25 januari

Reverie Knights Tactics (PS4, Xone, PC, Switch)

Voor een verse portie strategisch diepgaande gevechten kunnen we bij deze Reverie Knights terecht. Dat mag ook wel, als “Tactics” in je titel zit. Deze fantasy wereld brengt een uitgebreid verhaal dat verteld wordt in de stijl van een visual novel. Op zoek naar een lang verloren elvenstad kom je oog in oog met een leger goblins. Turn-based action strategy is de manier van aanpakken in deze game, samen met een goede dosis RPG. Elk gevecht kan het vervolg van het verhaal veranderen. Dubbel nadenken is dus aangeraden.

26 januari

Diplomacy Is Not An Option (PC)

Je bent het zo stilaan beu om als een heer in je kasteel te leven. De feesten, de gewillige dames, de amusante executies: je hebt het allemaal wel al eens gezien. De woedende massa’s gewone stervelingen aan je deur: daar ligt de uitdaging. Tijd om hen te tonen wie er aan de top behoort. Met meer dan tienduizend zijn ze gekomen, jouw vijanden. Zoals de titel al verraad: praten en onderhandelen heeft precies geen zin meer. Het gaat erom je troepen en soldaten te commanderen en de overwinning tegen alle verwachtingen in binnen te halen. Sterven er onderweg wat soldaten door hongersnood? Ach, het is voor jou te verdedigen en da’s een mooie eer. Toch?

27 januari

Circuit Superstars (PS4)

Een top-down racegame uitgebracht door racing fans, voor racing fans. De main focus van de devs was dan ook een enorm lekkere driving ervaring. Al ziet het er allemaal enorm schattig uit, deze game belooft een enorme uitdaging om dat perfecte rondje af te werken. Je hebt minder dan een fractie van een seconde om die bocht perfect aan te snijden én je moet ook deftig nadenken over je pit-strategie. Het is allemaal bijlange niet zo onschuldig als het er uit ziet. De online multiplayer belooft meer race-gevechten die in de trailer alvast niet altijd proper en met respect gevoerd worden.

Rugby 22 (PS4, PS5, Xone, XsX, PC)

Nee, Rugby is niet dé sport in België maar de kleinere schare fans mogen wel enorm uitkijken naar deze titel. De Rugby-reeks levert geen jaarlijkse release en heeft de tijd genomen om in detail aan verbeteringen te werken. De enemy AI zou sterker dan ooit zijn en de absolute sterspelers hebben een volledig opgesmukte tronie meegekregen. Ook de difficulty setting is zeer adaptief en realistisch geworden. Alle topcompetities zitten in het spel, net als enkele toplanden. Wie nood heeft aan een portie sportief rammen kan hier dus spoedig aan z’n trekken komen.

28 januari

Pokemon Legends: Arceus (Switch)

Deze Pokemon Legends speelt zich af in een tijd lang voor pakweg Diamond & Pearl. Een tijd waar het nog niet zo vanzelfsprekend was dat mens en Pokemon harmonieus samenleefden. In deze tijd trek je er op uit om speciale Pokemon te vangen die mystieke krachten kunnen hebben. Je sluit je aan bij het Galaxy Team en zal verschillende missies en doelstellingen voorgeschoteld krijgen in de wereld van Arceus. Deze action RPG belooft typerende Pokemon-fun terwijl je probeert om de krachtigste, zeldzaamste Pokemon te verzamelen. Én duidelijk te maken dat liefdevol samenleven wél mogelijk is.

Uncharted: Legacy Of Thieves Collection (PS5)

Deze new gen Uncharted-collectie valt mooi enkele weken voor de bioscooprelease van de Uncharted-film met Tom Holland. Reden genoeg om opnieuw aan de slag te gaan met Nathan Drake en z’n kornuiten. Uncharted 4: A Thief’s End is nog steeds de blockbuster-ervaring die je kent en de immer sympathieke maar duivelse Chloe Frazer krijgt haar spotlight in Uncharted: The Lost Legacy. Twee toppers samen, scherper dan ooit op PS5. Je moet nu eenmaal voorbereid zijn tegen dat je in de bioscoopzaal zit.

Gepubliceerd door RoMa

RoMa was een gamer vooraleer hij een tiener werd. Hij groeide op met Tony Hawk en Kratos als helden. Jaarlijks spendeert hij uren met shooters zoals Battlefield of Doom. Frustraties in racegames en FIFA blijven niet altijd onderdrukt. Een grote sandbox à la GTA is z’n favoriete speeltuin. Ook geniet hij enorm van een diepgaande single player RPG en heeft hij een zwak voor sterke horror. Dead Space aanbidt hij als de beste gamereeks ooit gemaakt.