“Ik heb me behoorlijk weten amuseren met Farming Simulator 22”

De boerenstiel: da’s geen job, da’s een roeping.” Met die gevleugelde woorden maakte uitgever Giant Games ons in een knappe trailer enkele maanden geleden warm voor de nieuwste Farming Simulator. En die leuze lijkt net zo zeer voor het spelen van de game zelf op te gaan. Farming Simulator 22 spelen, is net als het boerenleven een roeping, en dus niet voor iedereen weggelegd.

Waarom Wel?

Simulatie pur sang

Maar dat wisten fans van de reeks al langer. Waar gamers die een geromantiseerde boerderij-ervaring willen helemaal thuiskomen in games als Stardew Valley of Harvest Moon, zweren puristen en simulatiefans trouw bij Farming Simulator. Nergens vind je zo een diepgaande benadering van het leven als boer.

Je kan dan ook alle kanten uit in de game: van de verschillende gewassen die je kan telen tot de uiteenlopende beesten die je op je boerderij kan houden. De game telt tientallen voertuigen, werktuigen en materialen die recht uit het echte leven geplukt werden. Meer zelfs: de Farming Simulator-reeks wordt zodanig op handen gedragen in de agrarische sector dat echte merken zoals Claas, John Deere en New Holland de ontwikkelaars een scoop geven door ongereleasete producten al in de game beschikbaar te stellen.

De game biedt een oeverloze diepgang die netjes het boerenleven samenvat, zij het in een versimpelde vorm wanneer het op bewerken van velden en beheren van je dieren aankomt.

Het jaar rond

Die simulatie gaat nu nog een stap verder door de toevoeging van seizoenen. Voortaan kun je in Farming Simulator seizoensgebonden gewassen telen en moet je zoals een echte boer het betaamt vooruitplannen hoe je het jaar rond inkomsten genereert. De game brengt je daarvoor een handig overzicht van alle zaken die je kan aanplanten en wanneer deze gezaaid en geoogst moeten worden. Let wel op: wie niet goed vooruit plant zal tijdens de barre wintermaanden behoorlijk weinig werk hebben en dus amper geld in het laatje brengen. Dan moet je terugvallen op een met bugs overladen contracting-systeem.

Het punt van een goede simulatiegame is de vrijheid om die simulatie zo ver door te drijven als waar je je zelf comfortabel bij voelt. Daar geeft Farming Simulator 22 je zonder twijfel de nodige opties voor. Zo kun je zelf bepalen hoeveel dagen per maand je wil doorspelen, en kies je zelf het tempo waarmee de dag voorbijgaat. Beginners kunnen hun game starten met wat starters equipment, waar diehards werkelijk van nul hun boerderij kunnen beginnen uitbouwen. Deze game geeft je een ruime selectie aan opties zodat je de spelervaring helemaal naar jouw hand kan zetten.

Ultieme chill game

Ik heb me tot dusver al behoorlijk weten te amuseren met deze titel, wat vreemd lijkt voor veel van m’n vrienden. Vrouwlief gaf meer dan eens kreeg ik de opmerking “maar in de tuin werken kan er meestal niet vanaf” wanneer ik met m’n Claas harvester het graan van m’n veld aan het oogsten ben. Toch is er weinig dat kan tippen aan vanuit je luie zetel, op het gemak met een boeiende podcast op de achtergrond, al dan niet met een pintje bij de hand je boerderij te bewerken.

De charme van Farming Simulator is dat het een welkome pauze is van het snelle geweld in titels als Call of Duty Vanguard of de focus die je nodig hebt om te racen in Forza Horizon 5. Met deze game kun je breinloos aan het werk op je boerderij, en met het nodige geduld kun je jouw wagenpark aan machines en tractors uitbouwen, velden bij kopen en hier en daar een AI worker inschakelen om je bij te staan wanneer het werk wat veel wordt. Dit alles wordt nog versterkt wanneer je in multiplayer samen met vrienden onnozelheid kan verkopen en bijpraten terwijl je rustig op het platteland aan de slag bent.

Een bonus is dat je de voortgang van je werk snel ziet, net zoals je jouw vooruitgang bij het maaien van een woekerend gazon ook jouw progressie mooi kan aanschouwen. En ja, da’s nu eenmaal iets waar mijn lizard brain behoorlijk gelukkig van wordt.

Waarom Niet?

Bugs … en niet het soort dat je normaal op een boerderij verwacht

Zoals wel vaker met simulatiegames blijft polish een groot probleem bij Farming Simulator 22. Hoewel de game behoorlijk veel te bieden heeft op vlak van gameplay en oeverloos diepgaand het boerenleven capteert, is er een niveau van basisafwerking die ontbreekt. Zo wist de game me bijvoorbeeld te vertellen dat ik niet op een veld aan het werken was terwijl ik één van mijn gronden aan het cultiveren was. Belangrijk detail: ik stond letterlijk middenin het veld toen ik die melding kreeg.

De grootste problemen komen voor in het contracting-gedeelte van de game. Wanneer je door jouw eigen klusjes heen bent, kun je namelijk contracten accepteren van andere boeren in de buurt, om dan in onderaanneming op hun velden te werken. De hoeveelheid bugs die ik hier tegenkwam zijn niet meer op één hand te tellen: contracten verdwijnen soms mysterieus voordat ik er nog maar aan kon beginnen, de game zegt dat ik een specifiek veld moet bewerken, maar eigenlijk gaat het over het veld ernaast, of soms kan je gewoon niet leveren op de plek waar je bijvoorbeeld geoogste gewassen moet afzetten.

Eén fout, die me behoorlijk wat centen opleverde, liet me geld verdienen voor de gewassen die ik moest afleveren, bovenop de betaling die ik voor het contract zelf zou krijgen. Win-win, maar behoorlijk onlogisch, aangezien de boer waarvoor ik werkte op die manier geen rotte Euro verdiend heeft aan het hele verhaal.

Pover afgewerkt

Bugs en glitches ten spijt, mist de game ook gewoon een laagje afwerking waar fans van zo een succesvolle reeks intussen wel recht op hebben. Zo heeft de PS5-versie van de game helemaal geen DualSense-implementatie. Ook grafisch ziet de game er verre van mooi uit, hoewel de game wel zoetjes tegen 60 FPS draait. Draw distance van gewassen is behoorlijk dichtbij, waardoor je vaak op het veld waarin je zelf aan het werken bent enkele meters verder het gewas ziet opduiken uit het niets.

De user interface en in-game menu’s kunnen ook nog behoorlijk wat optimalisatie gebruiken. Vaak zit ik oeverloos door schermen te bladeren op zoek naar één specifieke optie zonder hem te vinden. Een hoop zaken werden op PlayStation 5 onder de options-knop ondergebracht en een andere reeks zaken schuilen onder het touchpad. Uitpluizen waar welke optie zich net bevindt komt neer op ervaring en zelf op onderzoek uitgaan. Ook de minimap biedt behoorlijk weinig informatie voordat je weet waar je op moet drukken. Namen van locaties zijn bijvoorbeeld enkel zichtbaar wanneer je erop klikt met R3. Wat je net op welke locatie kan doen, wordt nooit meegegeven.

Trek uw plan

Maar de grootste frustraties schuilen zich in de gebrekkige informatie die de game je geeft om te kunnen spelen. Als absolute leek is het al een uitdaging om te achterhalen waar welk toestel op de boerderij net voor dient. Nergens in de in-game shop geven de makers je uitleg waarvoor je net specifiek materiaal zou aankopen. Wel biedt het spel een in-game wiki waarin het uitlegt hoe je een specifiek gewas moet bewerken of wat je net moet doen om bepaalde dieren te houden. Maar ook deze informatie is behoorlijk selectief en is zelden concreet genoeg om je uit te leggen wat je net wanneer moet doen met welke toestellen.

Het spreekt boekdelen als ik je vertel dat ik me letterlijk uren (13 uur om specifiek te zijn, ik ben het gaan controleren) heeft geduurd voordat ik wist dat je de camera in de game kon in- en uitzoomen. De UI vertelt je wel dat je van camera view kan switchen naar een cabin-view en een third-person view. Maar nergens legt de game uit dat je in die laatste door met je D-pad naar boven of onder te duwen de camera kan zoomen. Behoorlijk handig wanneer je een breder overzicht wil van je veld wanneer je bijvoorbeeld aan het oogsten bent.

VERDICT

6

Ik heb me behoorlijk weten amuseren met Farming Simulator 22. Het is de ideale game om tot rust te komen na een lange werkdag en om bijvoorbeeld wat podcast-afleveringen of audiobooks in te halen. Het spel is ongelooflijk diepgaand wanneer het op simulatie van het boerenleven aankomt en bevat een brede waaier aan branded tools en machines om je mee uit te leven. Je moet wel behoorlijk je eigen plan kunnen trekken, door een zee aan bugs kunnen kijken en niet te picky zijn wanneer het op graphics aankomt

Pluspunten
+ Behoorlijk diepgaande simulatiegame
+ Ideaal voor speelsessies met andere content op de achtergrond
+ Seizoenen brengen een extra dimensie aan de intussen gekende formule

Minpunten
– Telt meer bugs dan het gemiddelde aardappelveld in de zomer
– Belabberde menustructuur
– Geeft frustrerend weinig uitleg
– Niet moeders mooiste

Farming Simulator 22
Beschikbaar vanaf 21/11/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.