“Pokémon Brilliant Diamond en Shining Pearl zijn briljante remakes”

Remakes. Het blijft een gevoelig thema met uiteenlopende meningen. Meestal sta ik weigerachtig tegenover remakes van games die goede herinneringen in mijn geheugen achterlieten. Dat ik maar beter van remakes wegblijf, werd nog maar eens bevestigd door de GTA-remake op Switch van enkele weken terug. Met deze Pokémon Brilliant Diamond en Shining Pearl liggen de kaarten echter helemaal anders. Zo zijn de basisgames (Pokémon Diamond en Pearl) de games die ik voor het eerst sinds Pokémon Red links liet liggen. Je weet wel, op een bepaalde leeftijd ben je te cool voor Pokémon en stop je ermee om op je achtentwintigste de draad terug op te pikken. Die draad oppikken doe ik dus met een opgekuiste versie van de game; meer bepaald Shining Pearl.

Toegegeven, ik was razend enthousiast toen ik de aankondiging van het spel zag. Niet alleen zou ik terug kunnen inpikken op waar Pokémon Ruby stopte, maar ik zou ook terug een old school Pokémon-game spelen! Geen van de pot gerukte evoluties of Pokémon die plots tot grote wolkenkrabbers groeien; nee, doodgewone old school top down gameplay zonder al te veel toeters en bellen. Daarbovenop is het niet Game Freak, maar het relatief onbekende Japanse ILCA die het stuur in handen krijgt. De Japanse studio ontdoet Game Freak daarbij van de gigantische druk die momenteel op hun schouders ligt; Arceus moet namelijk begin volgend jaar het genre opnieuw uitvinden.

Waarom Wel?

Oprechte fun

Herinner jij je nog de keuze van jouw eerste Pokémon bij professor Oak? Hoe je gehakt maakte van Gary in jouw eerste battle? Of hoe je die eerste Ratata in zijn Pokébal kreeg? Hoewel iedere Pokémon-game quasi hetzelfde concept in een ander jasje brengt, blijven bovenstaande sleutelelementen een magisch gegeven. Ook in deze Brilliant Diamond is dat niet anders; de remake bleef trouw aan het origineel en paste gameplay-gewijs quasi niets aan. Dit leverde een game op die het gevoel van de originele Pokémons ademt en dat ook tot de speler weet over te brengen. In Shining Pearl kom ik terecht in een wereldje met een eerder beperkt roster aan Pokémon en waar alles gewoonweg simpel en leuk is. Daarbij werd de originele speelstijl vol tactische keuzes op vlak van jouw Pokémon-party levendig gehouden.

Geen mysterieuze krachten die vreemde dingen met jouw Pokémon doen, geen fancy horloge met honderden features; gewoonweg de pure en verzadigende gameplay van vroeger. Hier en daar werden kleine aanpassingen gedaan om het spel nét dat tikkeltje beter te maken; zo zitten alle HM’s verstopt in een app op jouw telefoon waardoor je niet constant een HM-overladen Pokémon moet meesleuren in jouw party. Ook krijgen alle Pokémon in jouw party – net zoals in de meer recente Pokémon-games – XP-punten bij het verslaan van een tegenstander. Als we kort door de bocht gaan zou je dit als een negatief punt kunnen ervaren, al moet ik meegeven dat de rest van de game ook werd aangepast aan dit gegeven. Alles is net een tikkeltje moeilijker, waardoor de extra XP-punten geen overbodige luxe zijn.

Sferisch meesterwerkje

Daarnaast kreeg de game ook voor het eerst een 3D-uitwerking aangemeten. Meer zelfs; er werd iets meer risico genomen en ILCA besloot het geheel met een chibi-sausje te overgieten. Aanvankelijk kon dat op heel wat kritiek rekenen; je verandert niet zomaar een hoopje vlakke pixels naar een driedimensionale chibi-versie zonder enkele diehards op je nek te halen. Ook ikzelf stond wat sceptisch tegenover het stijltje, is dit wel iets voor Pokémon? Al na enkele uren in de game was ik steevast verkocht aan de nieuwe uitwerking; wat is deze Pokémon Shining Pearl een bloedmooi ding!

Een mens zou zich zelf beginnen afvragen waarom het chibi-stijltje niet veel eerder werd toegepast op de franchise? De Pokémon-games an sich zijn al belachelijk schattig, het feit dat alles nu een korter lijfje en beentjes kreeg, versterkt dat alleen maar. Gelukkig werd die verticale schaling niet toegepast op de Pokémon die jouw doorheen de wereld achtervolgen. Ja, dat heb je goed gehoord; in Pokémon Brilliant Diamond en Shining Pearl kun je een Pokémon selecteren die jou ten allen tijde achtervolgt net zoals dat in Pokémon Yellow met Pikachu werd geïntroduceerd. Nog maar een voorbeeld van de leuke accenten die ILCA implementeerde in een old school concept versus de vreemde en sterk impacterende keuzes die in Sword en Shield werden toegepast.

(Te) veel te beleven

Iedereen die ooit alle badges wist te veroveren en zo de elites in de game wist te verslaan, weet dat het spel er dan bijlange nog niet op zit. Meer zelfs; voor velen begint het echte avontuur dan pas! Zo zijn de typische post-game-klassiekers terug aanwezig; het jacht maken op de legendarisch Pokémon, rematches met enkele oude bekenden of enkele side queesten zijn maar enkele voorbeelden. Of wat dacht je van een National Dex bij het ontdekken van de eerste 150 soorten die de game van zo’n driehondertal nieuwe Pokémon voorziet. De hele game een eerste keer doorworstelen zal ongeveer zo’n 40 uren in beslag nemen, je bezighouden met de post-game-content verdubbelt die tijd al snel. Ik merk ook graag op dat deze post-game-content hier gratis beschikbaar is en dus geen DLC is. Voor de jongsten onder ons; ja, dat gebeurde zo vroeger.

En dan zwijg ik nog van de Grand Underground. Net zoals in Diamond en Pearl kun je je hier even terugtrekken van het drukke bovenaardse leven om er verzeild te raken in een doolhof onder de grond. Je kunt er een geheime basis maken (en met standbeelden uitrusten om bepaalde Pokémon te lokken), minigames spelen die schatten opleveren en unieke Pokémon vangen. Eén van de grootste veranderingen in de remakes speelt zich ook hier af; doorheen de tunnels zijn er ook enkele zones waarin Pokémon ronddwalen die je kunt zien te vangen. De levels van deze Pokémon schalen ook mee met jouw level, waardoor een bezoekje aan de Grand Underground nooit echt als een walk in the park aanvoelt.

Ten slotte kun je ook deelnemen aan Super Contest Shows en kun je jouw Pokéballen versieren met stickers. Ben je al het bovenstaande beu gespeeld? Check dan zeker eens één van de vele post-game guides op het wereldwijde web; er valt altijd iets te beleven in Pokémon Brilliant Diamond en Shining Pearl!

Waarom Niet?

Specifiek publiek

Het is moeilijk om echte minpunten te vinden voor de Shining Pearl die ik speelde. Toen ik de game echter aan één van mijn vrienden toonde, zei hij doodleuk; “Da’s toch mega saai, constant hetzelfde doen.” Nadat ik hem drie keer in de milt sloeg en hem in een wurggreep op de grond gooide, kwam het mij te binnen: Pokémon is en blijft een game waarin grinden één van de sleutelconcepten is. Inderdaad, er zijn heel wat leuke verhaaltjes die elke stad in de game uniek maken, maar qua verhaal is het opnieuw de ‘oeps, ik ben de beste Pokémon-trainer ter wereld geworden tijdens het helpen van een oude maniakale professor.’

Ik verontschuldigde mij bij de vriend, schraapte hem van de grond en begon te reflecteren. En ja hoor, ik kwam tot het besef dat games waarbij repetitief werk uitvoeren iets moois oplevert volledig mijn ding zijn. Is dat restant van de tijdsgeest van toen en willen jonge gamers gewoon niet meer grinden? Meer zelfs; als je het bekijkt dan hoort Pokémon op vlak van ‘grind-niveau’ thuis in het lijstje van games zoals Destiny, Borderlands en World of Warcraft; niet voor niets een greep uit mijn favoriete games aller tijden. Ga je je snel vervelen bij dergelijke games of zegt Pokémon jouw gewoonweg niets, blijf dan ver weg van deze titel. Ook bleven enkele kleine minpuntjes in de game zitten; zo is het roster bijvoorbeeld initieel behoorlijk beperkt waardoor het niet altijd even evident is party samen te stellen om richting een gym te vertrekken.

VERDICT

8

Wie nostalgisch wil terugblikken op één van de betere titels uit de geschiedenis van de franchise, is bij Brilliant Diamond en Shining Pearl op juiste adres. Spelers die net zoals mij de titel nog nooit speelden, maar zich bewust zijn van de tijdlijn aan Pokémon-games hebben het meeste geluk; Pokémon Diamond en Pearl zijn op hun best. Ben je ingestapt bij Pokémon Sword en Shield en heb je nog nooit een andere Pokémon-game gespeeld, dan zul je wellicht van een kale reis thuiskomen; de grens tussen saai en old school is namelijk flinterdun. Het oppoetswerk die ILCA uitvoerde blijft hoe dan ook subliem; gaande van de nieuwe grafische chibi-stijl tot de kleine quality of life-verbeteringen. Als je het mij vraagt, mag datzelfde ILCA binnenkort ook Black en White onder handen nemen.

Pluspunten
+ Old school Pokémon op zijn best
+ Grafisch chibi-stijl is een leuke extra
+ Veel kleine quality of live-verbeteringen

Minpunten
– Sterk gefocust op (terugkerende) Pokémon-spelers


Pokémon Brilliant Diamond en Shining Pearl
Beschikbaar vanaf 19/11/2021
Beschikbaar op Switch
Gespeeld op Switch
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Ardtieboy

Een paarse Game Boy Color en Pokémon Red deden de vonk zo'n 16 jaar geleden overslaan. Sindsdien vertoeft Ard menig avond voor zijn consoles om er helemaal op los te gaan, liefst zonder al te veel nadenken. Games die hem geregeld doen gniffelen staan bij Ard op de bovenste plank. Het is dan ook niet vreemd dat titels zoals Borderlands, Destiny, Animal Crossing en Hearthstone op zijn shortlist staan. Verder hackt en programmeert hij zich door het leven met Nalu 🐶 aan zijn zijde.