“Jurassic World Evolution 2 is een must have voor elke dinosaurus fan”

Jurassic World Evolution 2

Iedereen kent Rollercoaster Tycoon, de razend populaire managementgame waar je je eigen pretpark bouwt en het geld ziet binnenstromen terwijl jij de gekste attracties maakt. Met de populariteit van de titel kwamen er al snel andere soorten management games in dit genre op de markt. Maar het is vooral Jurassic World Evolution dat recent het meest interesse wist te wekken. Eens zien of Jurassic World Evolution 2 evenveel of zelfs meer in z’n mars heeft.

Ik moet toegeven, ik heb zelf eigenlijk nooit een game in dit genre gespeeld. Ik ben er altijd geïnteresseerd in geweest, maar de leercurve om zoveel te managen en mijn gebrek aan creativiteit weerhield me ervan om ze toch te kopen. Daar heb ik veel spijt van nu ik Jurassic World Evolution 2 heb uitgeprobeerd. Er zijn een heleboel features en elementen die de leercurve in deze game helemaal niet afschrikwekkend maken en je al lerend goesting geven om je eigen park zo indrukwekkend mogelijk te maken.

Waarom Wel?

Dinodierentuin voor beginners

Een aanrader is beginnen met de Campaign-modus, die in deze game eigenlijk behoorlijk kort is. Je kan de modus op een viertal uurtjes uitspelen, of langer als je een leek bent zoals ik en toch een missie of twee moet herstarten. In deze mode kom je op verschillende plekken in de wereld terecht en krijg je de kans daar nieuwe features aan te leren om je dino’s te managen. Jurassic World Evolution 2 is veel meer dan enkel dinoverblijven aanmaken en ze erin proppen. Iedere dino heeft een heleboel statistieken waar je rekening mee moet houden om ze een goed gevoel te geven in je park. Je moet zien dat je bijvoorbeeld genoeg bos en een rondlopende geit als prooi voorziet voor een carnivoor, terwijl bepaalde herbivoren een grote plas water en wat stenen nodig hebben om zich comfortabel te voelen.

Zijn ze niet comfortabel genoeg, dan is het mogelijk dat ze beginnen te rebelleren. In een vijandige staat kan het zijn dat ze je omheining breken en ontsnappen, en zelfs eventueel bezoekers opslokken. Hier zijn gelukkig maatregelen voor te nemen dankzij de vele facilities. Een Ranger Team kan de status van onderzoeken in de buurt onderzoeken, een medical team kan de kwaaltjes van iedere dino onderzoeken en een capture team kan ze verdoven en eventueel verplaatsen als ze ontsnapt zijn of als ze afgunst hebben voor een dino waar ze mee samenleven en je ze wil afscheiden. Al dit klinkt misschien complex voor een nieuwkomer, maar dat valt best mee. Eenmaal je facilities en omheiningen gebouwd zijn, kan je je Ranger Team aan een post toe te kennen zodat hij automatisch z’n ronde zal doen. Je kan ook direct controle overnemen over de jeep en het vliegtuig en zelf darts in het dier schieten als je dat prefereert.

Quality of life verbeteringen

Zelf heb ik het eerste deel niet gespeeld, maar na wat onderzoek heb ik gemerkt dat de sequel heel wat uitstekende Quality of Life-verbeteringen met zich mee heeft gebracht. De voornaamste wat mij betreft is het time management. Hiermee kan je het verloop van je park op ieder moment pauzeren of de tijd versnellen. Vooral dat pauzeren was voor een noob als mij handig, aangezien ik omheiningen naar eigen wens kon maken voor ik er dino’s naar transporteerde. In hectische momenten kon ik ook de game op pauze zetten en mijn Capture Team onmiddellijk alle ontsnapte dieren laten verdoven. Tijd versnellen kan ook zeker handig zijn tijdens iets langdradigere processen, zoals het genezen, incuberen of transporteren van een dier.

Zoals je hierboven al gelezen hebt, is de keerzijde van deze handige nieuwe opties dat de dino’s veel meer zorg van je vereisen en ook veel levendiger aanvoelen. In Evolution 2 zijn er wel 75 verschillende soorten dino’s, en ze hebben stuk voor stuk ook meer verschillende gedragspatronen om de ervaring nooit eentonig te laten aanvoelen. Hiernaast kan je in deze game vanaf nu ook wetenschappers aannemen, die stuk voor stuk hun eigen bio en hun eigen sterke en zwakke kanten hebben. Afhankelijk van de skills die je vereist kan je ze taken laten uitvoeren zoals het incuberen van nieuwe dino’s of het genezen ervan. Ziektes moet je ook eerst onderzoeken voor je daar een geneesmiddel voor kan maken. Het managen van al je dino’s gaat echt heel ver.

Nieuwe Chaos Theory mode

Evolution 2 kent veel bekende modi, maar eentje is gloednieuw en verdient wat extra aandacht. Na het uitspelen van de Campaign-modus, raadt de game je aan om de Chaos Theory-modus uit te proberen. In deze mode herleef je bepaalde situaties in de verschillende Jurassic Parc-films en probeer je deze in tegenstelling tot de films, tot een goed einde te brengen. In deze modus worden ook nieuwe features uitgelegd die je niet in de Campaign-modus te zien kreeg, waardoor je hier pas echt gaat kunnen pronken met een indrukwekkend dinopark. Bovendien is het nostalgisch en immersive om personages uit die films tegen je te horen praten, terwijl jij zo goed mogelijk die iconische parken probeert na te maken. Een uitstekende en originele modus die zeer welkom is.

Waarom Niet?

Game doet niet altijd wat je vraagt

Aangezien onderhouden het sleutelwoord is van deze game, is het soms extra vervelend als je bevelen geeft aan eenheden en die niet opgevolgd worden. Regelmatig had ik nog voor dat mijn ranger team heel koppig de omheiningen weigerde te repareren, waardoor mijn dino’s constant ontsnapten. Je zal ook merken dat de Ranger Teams niet altijd goesting hebben om te werken. Zoals eerder vermeld kan je ze toekennen aan een Ranger Post, waardoor ze automatisch een check-up zouden moeten doen van je dino’s. Het gebeurt echter nog te vaak dat ik met andere dingen bezig was, om dan te zien dat mijn Ranger Team zat te chillen terwijl er dino’s aan de post aan het flippen waren. Ik heb ook regelmatig voorgehad dat bepaalde objectives voor de Campaign niet getriggered werden, en me forceerden om de missie opnieuw op te starten.

Campaign-mode doet z’n job als tutorial niet altijd even goed

De Campaign is duidelijk de tutorial om te snappen wat je allemaal moet en kan doen in deze game. Jammer genoeg vind ik dat deze modus daarin een betere rol van tutorial had kunnen spelen. Zoals eerder vermeld komen er nog een heleboel nieuwe features in de Chaos Theory mode, die ook al kort behandeld hadden kunnen worden in de Campaign. Er zijn ook een heleboel features die niet goed uitgelegd worden. In de latere missies krijg je bijvoorbeeld de taak om dino’s te gaan fotograferen, terwijl je al een heleboel facilities hebt gemaakt zonder er een echt park rond te bouwen. Dat zorgt ervoor dat je geld snel keldert, tot op het punt dat ik blud was in het midden van mijn constructie. Geld beheer wordt hier niet zo goed uitgelegd, waardoor ik zelf moest ontdekken om de objectives niet op de voet te volgen en er ook een viewing gallery of twee bij te bouwen om genoeg inkomsten te krijgen. Het zou ook handig zijn als je een waarschuwing krijgt als je geld laag begint te worden, zodat je weet dat je je focus moet shiften op inkomsten in plaats van een zieke dino met je laatste geld te genezen. 

VERDICT

7

Jurassic World Evolution 2 is een duidelijke verbetering op z’n voorganger en een heel ontspannende game om te spelen in deze koude winter. Het managen van je eigen Jurassic Park is leuker dan ooit dankzij de veel nieuwe dino’s, hun gevarieerde gedragspatronen en al de nieuwe features die je hebt om ze goed te kunnen onderhouden. Enkele nieuwe verbeteringen maken dat tevens makkelijker dan ooit. De nieuwe Chaos Theory mode is ook een originele toevoeging die je sneller de neiging zal geven deze game op te starten. Een paar foutjes als de soms niet zo responsieve werknemers en de gaten in de uitleg bij de Campaign-modus, kunnen de pret maar lichtjes drukken.

Pluspunten
+ Meer dan 75 dinosoorten die je heel uitgebreid kan managen
+ Toevoeging van heleboel nieuwe facilities en features, waaronder het handige time management
+ Chaos Theory mode is een boeiende en originele toevoeging

Minpunten
– Werknemers reageren niet altijd zoals het hoort
– Campaign mode is heel kort en mist tutorial van enkele essentiële features

Jurassic World Evolution 2
Beschikbaar vanaf 09/11/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PC
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Yakkoi

Yakkoi, die in de niet virtuele wereld als Yannick door het leven gaat, heeft een passie voor videogames sinds hij voor het eerst als peuter een Game Boy in de handen nam. Hoewel hij een jack of all trades is op vlak van ontwikkelaars en spelgenres, komen voornamelijk PlayStation-spelreeksen en volwaardige RPG's bovenaan de lijst meest gespeelde games. Al jaren volgt hij de industrie nauwlettend en pent hij met veel emotie zijn uitgedrukte mening neer over alles wat met games te maken heeft.