“Mijn eerste uren met Halo Infinites multiplayer proeven naar meer”

Met Halo Infinites multiplayermodus, die sinds gisteren beschikbaar is, kan iedereen die daar zin in heeft zich in het iconische Halo-universum storten. De modus is immers free-to-play wat wil zeggen dat je de game niet hoeft aan te schaffen om online te knallen met vrienden. Maar is die multiplayer wel de moeite? Er zijn immers tig free-to-play shooters out there…

En oh boy wat had ik zin in Season One, dat als titel Heroes of Reach meekreeg en duurt tot 22 mei 2022. Dat is bijna 5 maanden qua introductie, maar na die datum zouden het ook telkens periodes van drie maanden worden zoals bij de concurrentie.

Strongholds op Live Fire

Seizoen duurt tot in mei

De reden van deze lange periode is volgens Halo Infinite head of creative Joseph Staten de volgende “We hebben de beslissing genomen om Seizoen 1 te verlengen om onszelf meer tijd te geven om ervoor te zorgen dat Seizoen 2 voldoet aan onze hoge kwaliteitslat en zodat we de ontwikkeling voor Seizoen 2 kunnen afronden op een gezonde en duurzame manier voor ons team.” Ook goed om weten is dat je progressie automatisch overgezet wordt eens de full game in de rekken ligt op 8 december. En dat er in die periode ook nog speciale in-game events aankomen.

Na een korte hapering, mijn Series X bleef net als die van vele anderen vasthangen op een lichtblauw scherm, dook ik opnieuw in het Halo-universum. En ja, dat zit goed want ik krijg nog steeds kippenvel van de begingeneriek. Eerst even door de vele, gelukkig overzichtelijke, menu’s bladeren natuurlijk om te zien wat er allemaal te rapen valt en dan is het tijd om de Halo Academy te bezoeken voor een korte intro, een korte opleiding en mijn Spartan-diploma te behalen.

They see me rollin’

PGLS Praga

Voor ik aan de slag kan nog even mijn Spartan ID aanmaken, voor de liefhebbers PGLS Praga (en je mag drie keer raden waar die PGLS voor staat), waarna ik me in de strijd stort. Ow ja, het pimpen van je Spartan is niet zo cool als in eender welke RPG. Free-to-play! Snap je? Het ziet er allemaal wel sjiek uit, maar het zijn cosmetics en daarvoor moet je dus betalen.

Wil je jouw centen bovenhalen, dan kan je elk stukje van je harnas pimpen. Wil je het onderste uit de kan halen, dan is de Premium Battle Pass (2800 credits) zeker iets voor jou met zijn 100 levels waarvan je er 25 gratis krijgt. Mag het iets soberder dan schaf je gewoon de basis Battle Pass aan en betaal je 1000 credits (9,99 euro).

Verder verdien je gewoon door in te loggen een aantal gratis Halo 20th anniversary cosmetics. Vanaf 23 november start er eveneens een speciaal event laat Staten weten, namelijk Fracture: Tenrai. Hier zullen er samoerai themed cosmetics te scoren zijn. Met als absolute must have het Halo Infinite Yoroi samurai armor.

Behemoth CtF

Slechts 10 mappen

Het was reeds 23u00 voor ik aan de slag kon met de multiplayer. Niet bepaald een tijdstip om nog wat hectische matchkes te spelen. Maar ik moet zeggen, het viel allemaal nog wel mee. Het was in zekere zin relax, chillax en best aangenaam. Ik speelde een paar keer CtF (Capture the Flag), een modus die ik sinds mijn Unreal Tournament-tijdperk eind jaren ’90 niet meer gespeeld heb, Strongholds (Domination – samen met Hardpoint en Patrol mijn favoriete modus in Cold War/Vanguard) en Team Deathmatch (Slayer).

Allemaal potjes van 4 vs 4 op mappen die zich daar perfect toe leenden (al vraag ik me af waarom op een van die mappen (Behemoth) een Banshee en een Warthog staan omdat ze ook niet (te) groot zijn voor twee kwartetjes Spartans die mekaar willen afknallen. Ook mijn potje Total Control op Highpower (12vs12) was best cool.

De gameplay is in zekere zin snel, verticaler dan bijvoorbeeld CoD door de jump pads en het bijzonder wapentuig zoals de Needler geven het iets exotisch. Opvallend trouwens hoe de spelers hier wel samen voor objectives gaan in tegenstelling tot CoD waar het meestal mijn vriend Razer en ik zijn die volop voor de objectives gaan.

Er zijn 10 maps beschikbaar in Halo Infinite’s multiplayer launch, drie voor Big Team Battle (12 v 12 inclusief voertuigen) en zeven voor de verschillende 4v4 modi. De mappen voor Quick Play en Bot Bootcamp zijn Behemoth, Bazaar, Live Fire, Recharge, Streets, Aquarius, Launch Site en voor Big Team Battle zijn dat Fragmentation, Highpower en Deadlock.

Streets – Slayer

En zeven spelmodi

  • Capture the Flag – verover de vlag van het vijandelijke team.
  • Slayer – Deathmatch/Team Deathmatch.
  • One Flag CTF – Een team valt aan, terwijl het andere team verdedigt. Dit in verschillende rondes waarbij de teams halverwege van kant wisselen.
  • Total Control – Teams vechten om drie gebieden op een kaart te controleren. Als alle drie de gebieden door één team worden gecontroleerd, krijgt dat team een punt.
  • Stockpile – Teams strijden om vier neutrale vlaggen die willekeurig op een kaart verschijnen. Jij (jouw team) moet deze vlaggen terugbrengen naar hun respectievelijke veroveringspunten om te scoren.
  • Oddball – Wie het langst een schedel (de bal) kan oppakken en bijhouden in een map, scoort de meeste punten.
  • Strongholds – Teams moeten drie gebieden op een kaart veroveren en in handen houden. Een team moet ten minste twee van de drie gebieden in handen hebben voordat ze punten kunnen verzamelen.
Total Control op Highpower

Lekker relax knallen

En met relax knallen bedoel ik ook geen serverproblemen, een snelle matchmaking, knappe graphics en vlotte animaties, mijn Spartan die meteen reageert op mijn controller-input en snelle laadtijden. Kortom het lijkt wel alsof alles perfect werkt vanaf dag één. En maak je ook geen zorgen want in tegenstelling tot Battlefield 2042 bevat Halo Infinite meer dan voldoende scoreborden en statistieken zodat je jouw prestaties op de voet kan volgen.

Ik ben absoluut fan van de theatermodus waar je video’s kan herbekijken van je voorbije potjes. Handig om te leren uit mijn fouten en keer op keer beter te worden.

CtF op Bazaar

Proeft naar meer

Nu moet ik eerlijk zijn. Ik ben een grote Halo-fan, al meer dan 20 jaar ondertussen, en buiten de Spartans, de gekende wapens en voertuigen, en het unieke Halo-universum verschilt deze modus niet echt zo veel van die van de concurrenten. Alhoewel zij zich natuurlijk allemaal richten op battle royale, en dat je in Halo Infinite diverse multiplayermodi aangeboden krijgt natuurlijk.

Wel klote is dat de battle pass tegen een slakkengangetje stijgt. Je krijgt namelijk bitter weinig XP. De XP die je krijgt telt enkel op basis van voltooide uitdagingen, in plaats van het aantal wedstrijden dat je speelt of wint, of je prestaties in die wedstrijden. Hopelijk gaat het team daar wel nog wat aan doen want anders gaan we uren mogen grinden om te levellen.

Daar staat dan weer tegenover dat deze game enkel speelbaar is op PC, Xbox One en Xbox Series X|S waardoor niet iedereen de kans krijgt deze titel te spelen, wat op zich toch wel jammer is. Want, dat is mijn persoonlijke mening, als je een gamer bent, ongeacht op welk platform, dan moet je in je leven minstens 1 keer een Halo-game gespeeld hebben. Maar al bij al een meer dan gesmaakte kennismaking die me zin geeft in meer. Ik denk wel dat we pas vanaf season 2 de echte Halo Infinite multiplayer zullen ontdekken.

Dit Halo Infinite Yoroi samurai armor kan je binnenkort verdienen in een event dat start 23 november.

Gepubliceerd door Praga

De ouderdomsdeken van Pragalicious maar daarom zeker niet minder delicious dan het jonge grut van de crew. Wilde als kleine jongen een console kopen maar mocht niet van zijn papa. Dus sprak hij de gevleugelde woorden "Later als ik groot ben koop ik het allemaal zelf" Als jonge snaak was hij met zijn korte broek, witte sokken en sandalen vaste klant bij de lunaparken aan zee en op de kermis. Raakte in de ban van Snake en Pong, ging al snel door naar Quake, Hexen, Doom, Wolfenstein 3D en Delta Force. Maar de grote game changers waren Quake 3 Arena (1999) en Unreal Tournament (1999). Praga beweert trouwens dat hij het buitenechtelijke (of moeten we buitenaardse zeggen) kind is van Indiana Jones en Lara Croft. We zullen hem maar in zijn geloof laten... (of tijdig zijn medicatie geven)