“Riders Republic is de ultieme extreme sports open-wereld game”

Riders Republic Chaos

Na een veelbelovend preview-event eind augustus, kon ik enkel concluderen dat deze game een grote kans zou maken om de ultieme open world sports game te worden. Idealiter kreeg ik dan ook zelf het privilege om deze hypothese in de praktijk te toetsen. En zoals de regel dicteert is het altijd belangrijk om een helm te dragen wanneer je de weg op gaat, want geloof mij, het durft er wel eens ruig aan toe te gaan. Heb jij het in je om de ultieme rider te worden?

Waarom Wel?

Trickster or racer?

Zoals de meesten onder jullie waarschijnlijk wel weten, kan je Riders Republic spelen door middel van twee verschillende controller presets. Zo heb je enerzijds de “racer controls”, die je toelaten om als een bezetene van een berg te sjeezen, waarbij je rechter joystick het mogelijk maakt om je camera te besturen. Anderzijds zijn er de “trickster controls”; het ideale scenario voor al de adrenaline-junkies die de meest waanzinnige combo’s in elkaar wensen te boxen, waarbij de camera automatisch je rit volgt.

Het is volledig aan jou om te bepalen welke controller settings jij prefereert. Als fervent snowboarder, én snowpark-liefhebber, was mijn keuze echter al snel gemaakt en volgens mij kunnen jullie dan ook zonder enige moeite raden wat die keuze dan precies inhield. Het was ronduit geweldig om de meest ondenkbare stunts uit te proberen. Kruid dit verder af met enkele perfecte manuele landingen en dit zorgt er ongetwijfeld voor dat je die felbegeerde kick-climax eindelijk weet te bereiken.

Back to the basics

Wat ik vanaf de allereerste minuut direct zalig vond aan deze game, was de eenvoud waarmee het is opgebouwd. Zo word je meteen in een zeer uitgebreide maar duidelijke intro gestort, waardoor je meteen alle kneepjes van dit adrenaline-meesterwerk als een rasechte sportliefhebber leert kennen. Hierdoor verlies je geen seconde de tijd om volledig met deze game aan de slag te gaan en je direct in de competitieve online-strijd te gooien. Of toch maar lekker genieten van de massieve open wereld? The choice is yours. 

Vermakelijke onbenulligheden

Ik hoor jullie al denken: “Dat is toch vrij eentonig, zo’n sports game?”. Maar met Riders Republic is niets echter minder waar. Om het boring-gehalte wat te verlagen, heeft Ubisoft Annecy enkele knotsgekke events aan de game toegevoegd, gelabeld als de “Shackdaddy Bandits events”. Om jullie hier een duidelijk beeld over te laten schetsen, zal ik enkele van de meeste opvallende wedstrijden kort toelichten. Zo is er onder meer een evenement waarbij je zo snel mogelijk pizza’s dient te bezorgen, gekleed in een panda-onesie. Of wil je liever Canyonlands afsjeezen op een zelf gefabriceerde rocketbike? Of toch maar Mammoth Mountain afdalen op flinterdunne houten ski’s van de jaren stillekes? Kortom, amusement verzekerd.

De drie grote pijlers

Zoals het een echte open world sportsgame betaamt, ontbreken ook hier de drie grote pijlers zeker niet. Zo heb je ten eerste de ontelbare vrijheid om de gigantische open world volledig te verkennen. De kaart bestaat uit zeven verschillende Amerikaanse nationale parken die allemaal zijn samengevoegd tot één groot geheel. Zo zal je onder meer Canyonlands, Mammoth Mountain en de Grand Teton kunnen bezichtigen. En geloof mij, die rocket wingsuit die je gaandeweg de game verdient, zal nog verdomd goed van pas komen.

Ten tweede zou een competitieve sportsgame niet competitief zijn, mocht je niet de mogelijkheid hebben om je tegenstanders tot op het bot te vernederen. Zo zijn er multipele gamemodi, waaronder FFA, trick battles en de over the top hectische mass races, waar je telkens de strijd met je meest rivaliserende opponents kan aangaan. Win wedstrijden, verdien division points en level up. Ik moest even in mijn ogen wrijven om te kijken of ik niet FIFA 22 in de disclezer van mijn PS5 had geramd.  

Tot slot is er ook meer dan genoeg randanimatie voor handen om je kostbare vrije tijd aan te besteden. Zo is het mogelijk om al je prachtige creaties te delen met de community in de creation center, kan je enkele knotsgekke stunts zelf uitproberen en zijn er meer dan voldoende prachtige landmarks om te gaan bezichtigen in de verschillende districten. Bovendien krijg je hier telkens nog een prachtige uitleg gratis bovenop. Oh ja, had ik al gezegd dat je ook gewoon even stoom kan afblazen in de rustgevende zen mode, waar niets moet en alles mag? Vergeet ook zeker niet om even in te tunen op een van de vele awesome radiozenders. Er staan enkele knallers tussen!

Waarom Niet?

Over bugs en error codes

Aangezien Riders Republic een massive multiplayer open world sports game is, is het ook niet al te verwonderlijk dat er hier en daar wel wat bugs de kop opsteken. Zo kreeg ik bijvoorbeeld meermaals een frozen screen voorgeschoteld wanneer ik enkele snelkoppelingen probeerde door te voeren. Lastig, maar zeker niet abnormaal bij een online game van dergelijke schaal.

Een aspect dat me wel meer stoorde was het feit dat je bij dit type games dus ook altijd een stabiele internet connectie nodig hebt om alles soepel te laten verlopen. Dit maakte echter dat je soms midden in een gamesessie van de server werd gegooid en je vervolgens een “unable to connect to server” error code kreeg voorgeschoteld.

Als kers op de taart was de matchmaking ook niet van het allerhoogste niveau. Zo duurde het soms tergend lang vooraleer je eindelijk een potje FFA of Trick Battles kon spelen. Ach ja, verder het (immens grote) landschap verkennen dan maar?

Stroefheid troef

Zoals hierboven reeds aangehaald, bestaat de game uit twee grote controller presettings. Ikzelf heb de game bijna uitsluitend op de trickster mode gespeeld, dewelke ik na verloop van tijd zelfs bijzonder goed onder de knie wist te krijgen. Dit maakte echter wel dat wanneer je van de trick battles overgaat naar de race-wedstrijden, je plots in een soort ander universum terechtkwam. En hoewel het te allen tijde mogelijk is om eenvoudigweg tussen deze twee settings te wisselen, toch voelde het ietwat stroef aan om de race-wedstrijden opnieuw aan te vatten vanuit het racer-perspectief en dus liet ik simpelweg mijn controls staan op de trickster-presets. Verzeker jezelf er maar van dat het enige tijd duurt vooraleer je jezelf volledig eigen weet te maken met deze twee totaal verschillende modi.

VERDICT

8

Ook na het warm onthaalde preview event heeft deze definitieve versie van Riders Republic niet al te veel geheimen voor mij achtergehouden. Deze game belooft precies wat je ervan verwacht; amuseren, entertainen en gewoonweg ontzettend hard ontspannen. Alle thrill-seeking waaghalzen die maar geen genoegen kunnen krijgen van een bomvolle portie adrenaline, dienen deze game zonder meer aan hun collectie toe te voegen. Tenminste, als ze hun stoere praatjes durven waar te maken. Kortom, mijn alleswetende buikgevoel heeft me ook deze keer duidelijk niet in de steek gelaten en ik ben er dan ook steevast van overtuigd dat dit pronkstuk een serieuze kans maakt om gelabeld te worden als een van de beste open world sports games aller tijden.

Pluspunten
+ Let’s get social (après-COVID edition)
+ Valhalla voor adrenaline-junkies
+ (H)eerlijke eenvoudigheid
+ Knotsgekke events
+ Doet wat het belooft


Minpunten
– Massive multiplayer=Bugs
– Stabiele internet connectie vereist
– Duurt even om controls goed onder de knie te krijgen

Riders Republic
Beschikbaar vanaf 27/10/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Luca

Al sinds zijn pre-tienerjaren is deze kerel gefascineerd door games en al het moois wat deze onuitputtelijke wereld te bieden heeft. Begonnen met games als RollerCoaster Tycoon, The Sims en Ratchet & Clank, verder doorgerold naar shooters als COD, en uiteindelijk terechtgekomen bij verschillende ARPG's. Er zijn maar weinig games die hij nog niet op zijn conto heeft staan, waarbij de PS5 tegenwoordig bekend staat als 'zijn' speeldomein. Al is er echter één reeks die zijn hart ongecontroleerd sneller doet slaan, met name 'The Souls Series'. Altijd bereikbaar voor tips & tricks indien je blijft worstelen met die ene onverslaanbare demoon.