“Pumpkin Jack is een (h)eerlijke old school platformer”

De glorietijden van platformers als Jak & Daxter en MediEvil liggen al even achter ons. Dat weerhield de jongens Nicolas en Adrien (want ja, ze zijn maar met twee…) niet om Pumpkin Jack als ‘ode aan’ uit te brengen. Ditmaal op ‘new gen’.

Waarom Wel?

Dem good ol’ days

Nicolas Meyssonnier, ‘solo dev’ zoals hij zichzelf omschrijft, kent een voorliefde voor het platformergenre en voornamelijk titels als Jak & Daxter en MediEvil die destijds alomgekend stonden voor het nastreven van de perfectie. Iedereen verklaarde hem zot om een project als Pumpkin Jack in zijn eentje te starten, maar met de hulp van Adrien Lucas (die instond voor het porten van de game naar consoles) zijn we ondertussen – na een geslaagde consolerelease – aangekomen aan een ‘new gen’ versie.

De game draait voor eens de rollen om en laat jou, als gereïncaarneerde vogelverschrikker, havok maken in Boredom Kingdom in opdracht van de duivel himself. Een heroïsche magier weet er de controle te behouden, dus mag jij met je arsenaal aan wapens (denk aan een schop, hooivork en zelfs shotgun) voor wat leven in de brouwerij zorgen, en zo ook je schuld aan de duivel terugbetalen. Wat je te wachten staat zijn een handvol kleurrijke levels, een kraai als kompaan die jou ook kan bijstaan bij het voltooien van puzzels en het uitschakelen van vijanden, alsook grappige taferelen.

Vertier en plezier

De geteste PS5-versie draaide in Performance Mode vlot aan 60 frames per seconde en wist het platformen aangenaam te maken. Pumpkin Jack combineert immers niet alleen het uitschakelen van vijanden met puzzels, maar schotelt je ook unieke eindbazen voor en grappige onderonsjes met je bondgenoten. De levels waarbij de standaard gameplay wordt afgewisseld met onder meer het rondrijden in een mijnkarretje verhoogt eveneens het fungehalte en deed ons sporadisch denken aan de goeie oude tijd waarin dit soort platformers voor het nodige jeugdsentiment zorgden. Dat de dialogen, los van de verteller, dan weer niet zijn ingesproken, is best jammer (en een gemiste kans), al is dat zeker begrijpelijk gezien het kleine ontwikkelteam.

Waarom Niet?

Toch niet zo optimaal

Standaard staat Pumpkin Jack op Performance Mode ingesteld en kan je via het menu opteren om de game net wat mooier te maken en te kiezen voor de Graphics Mode. Zonder dat je het spel opnieuw moet opstarten krijg je een miniem verschil te zien, wat zich vooral beperkt in textures en dieptezicht. Eerlijkheidshalve dienen we op te biechten heel weinig visueel verschil te zien in vergelijking met Performance Mode, en speelde de game ook heel wat slechter. We raden dan ook resoluut af om voor Graphics Mode te kiezen.

What’s new pussycat?

Los van de release op new gen, die tevens als gratis update beschikbaar is, vonden we geen  merkwaardige nieuwe content in de game terug. Een gemiste kans, daar de game slechts vier uur in beslag neemt en toch wel wat extraatjes kon gebruiken. Een extra level, baasgevecht of misschien een leuk wapen? Had men wat meer tijd genomen, dan kon men van Pumpkin Jack een van de beste indiegames ooit hebben gemaakt.

VERDICT

7

Pumpkin Jack brengt een ware ode aan de klassieke platformers uit de periode van de PlayStation 2 en zegeviert in een – weliswaar te kort verhaal – sinds kort op PlayStation 5 en Xbox Series S/X. De titel kent echter iets te weinig aanpassingen voor ‘new’ gen en dus is deze enkel aan te raden voor wie de game (foei!) wist te missen op PS4/Xbox One.

Pluspunten
+ Platformer met leuke segmenten
+ Geslaagde humor
+ Eenvoudig

Minpunten
– Graphics Mode draait niet soepel (en brengt geen meerwaarde)
– Kort verhaal
– Geen replay waarde

Pumpkin Jack
Beschikbaar (next-gen) sinds 27/10/2021 (oorspronkelijke release 23/10/2020)
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Johan

Johan startte al relatief snel met gamen op zijn geliefde Videopac G7000 en knokte zich het liefst een weg doorheen zijn eeuwigdurende jeugd met Tekken 3. Na een heuse carrière in de gaming bizz op vervroegd pensioen als bijklusser voor Pragalicious.