“Diablo 2: Resurrected is écht wel een uitstekende remake”

Diablo II Resurrected

Als een iets oudere gamer die tegen de 40 aanschurkt, ben ik iemand die heel erg nostalgisch is ingesteld. Het is gewoon plezant om regelmatig met weemoed terug te denken hoe fijn en complexloos het leven was als tiener. Het is ook daarom dat remakes en remasters zo geweldig goed scoren, want onze generatie gamers wil het plezier van vroeger koste wat het kost herbeleven.

Blizzard weet dat uiteraard ook en schoot zich enigszins in de voet met de remake van Warcraft III enkele jaren terug. Om een tweede fiasco te vermijden, haalden ze de remake-specialisten van Vicarious Visions in huis. Zij leverden met Spyro en Tony Hawk schitterend werk, dus hopelijk gebruikten ze opnieuw hun remakemagie voor Diablo II: Resurrected.

Waarom Wel?

Een waardige remake

Laat me beginnen met je gerust te stellen. Diablo II: Resurrected is een uitstekende remake van het origineel. Je merkt aan alle hoekjes en kantjes dat Blizzard zéér voorzichtig is geweest met aanpassingen om een rel zoals bij Warcraft III: Reforged te vermijden.

De game ziet er in de eerste plaats fantastisch uit. Akkoord, het mag dan nog geen Diablo III zijn, maar je merkt duidelijk dat je een meer hedendaagse game aan het spelen bent, in plaats van dat je op wandel bent met een hoopje pixels uit het jaar 2000. Het fijne is trouwens dat je met één druk op de knop kan schakelen tussen de visuele stijl van de remake en die van het origineel.

Het is opvallend hoe gedetailleerd ze bij Blizzard en Vicarious Visions te werk zijn gegaan. De belichting is helemaal opgepoetst, de textures van een extra laag hi-res verf voorzien én er werden ook heel wat elementen toegevoegd om de wereld een pak ‘gezelliger’ te maken. Niet dat ze slingers toegevoegd hebben ofzo. Een mooi voorbeeld is dat ze bijvoorbeeld een stroom van vuil water hebben toegevoegd in de riolen. Daarvoor was in 2000 niet voldoende rekenkracht, waardoor dit nu wél werd toegevoegd om een sfeervollere omgeving te creëren.

Kleine verbeteringen maken een groot verschil

Naast de originele game uit 2000, bevat Resurrected ook de uitbreiding Lords of Destruction. Hier krijg nog een extra act en krijg je dus de zeven klassen voorgeschoteld, waar dit bij het origineel slechts zes stuks waren. Het fijne is nu dat je jouw loot tussen je verschillende personages kan delen. Je hoeft dus je staf die je opraapt als Assassin niet meer te verkopen, maar je kan hem gewoon doorgeven aan je Druid. Dat is een aardige verbetering en geeft je meteen ook een extra duwtje in de rug om al je personages naar die hoge level cap van 99 te brengen.

Een andere uitstekende quality of life verbetering vinden we terug bij het oprapen van je goud. Voorbij is de tijd dat je een voor een je goudstukken moest aanklikken! Nu beschik je over een goudstukkenzuiger die al het werk voor jou opknapt. Zo hoef je jouw muisklikken alleen maar te sparen voor de vele monsters die op de loer liggen.

Maar dé grootste verbetering is ongetwijfeld het feit dat PC-gamers de game nu ook met een controller kunnen spelen. Ik wéét dat dit wat vloeken is in de kathedraal van Tristram, maar het is wél leuk dat wie dat wil de keuze krijgt om effectief met een controller op pad te gaan. Of je dat nu alleen doet of in co-op tot 8 spelers in totaal.

Waarom Niet?

Niet geremastered genoeg

Toch mag ik niet met teveel bloemetjes gooien voor het ontwikkelteam. Hoewel ze heel wat goede zaken hebben aangepast en toegevoegd, zijn ze wat mij betreft niet ver genoeg gegaan. Als snap ik wel dat ze niet teveel wilden raken aan de charme van het origineel. Toch zijn onder andere het inventory- en ability-systeem niet meer van deze tijd. De beperkingen uit 2000 komen hier te sterk naar boven en daar had de remasterspons wel wat aan kunnen doen.

Ook is het geen simpele game om als nieuweling aan te beginnen. In Diablo II ga je heel wat moeten grinden, en dan bedoel ik héél veel. Hoewel we dat wel gewend zijn van onder andere World of Warcraft, valt het op dat games van 20 jaar geleden een pak repetitiever waren dan nu. Je wordt minder geëntertaind en moet bij momenten dus stevig op je tanden bijten. Iets wat je ook zal moeten doen wanneer je op de koopknop klikt om deze game aan te schaffen. Want écht goedkoop kan je deze remaster helaas niet noemen…

Opstartproblemen

Een ander punt wat ik zeker nog even wil aansnijden is het feit dat Blizzard er opnieuw niet in slaagde om in de launchperiode voldoende servercapaciteit op te bouwen. Tijdens de bèta voorafgaand aan de lancering, was al duidelijk dat er problemen waren om in te loggen. De verbazing van de community was dan ook groot toen bleek dat bij launch de problemen nauwelijks of niet waren aangepakt. Met lange wachttijden tot gevolg.

Ondertussen is de situatie toch al een pak beter en kan je zonder problemen inloggen. Toch blijft er bij mij een wrang gevoel achter. Want hoe frustrerend kan het zijn dat je een single player game wil opstarten, maar dat dit niet lukt omdat de servers moeilijk doen? Is dat nog wel iets wat we moeten pikken als gamers? Zeker als je ziet dat je de volle pot moet betalen voor een game die initieel verscheen in 2000…

VERDICT

7

Diablo 2: Resurrected is een remake die ontzettend trouw blijft aan het origineel. En dat heeft ook zo zijn nadelen. Bepaalde mechanieken uit 2000 voelen nu écht wel gedateerd aan. Dat is fijn voor wie terug gekatapulteerd wil worden naar zijn jeugd, maar voor de nieuwkomers zal het geheel echt wel overweldigend aanvoelen. Bovendien vind ik €40 erg veel geld voor een game die het levenslicht zag in 2000. Hoe dan ook is Vicarious Visions erin geslaagd om een meer dan uitstekende remake af te leveren, ook al gaat de game nog steeds gebukt onder de serverproblemen.

Pluspunten
+ Prachtige remake, trouw aan het origineel
+ Speelt uitstekend met controller
+ 8-speler online co-op

Minpunten
Bepaalde spelelementen voelen écht verouderd aan.
– Hoge instapdrempel voor nieuwkomers
– Niet goedkoop

Diablo 2: Resurrected
Beschikbaar vanaf 01/04/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.