Xbox heeft zijn 4K-dashboardupdate uitgerold

Xbox heeft de systeemupdate van oktober 2021 voor Xbox-consoles uitgerold naar alle gebruikers. De grootste verbetering die deze update met zich meebrengt, is natuurlijk de 4K-dashboardupdate voor Xbox Series X-spelers die het apparaat met een 4K-scherm gebruiken.

“We weten dat spelers met oog voor detail en waardering voor 4K een scherpe ervaring wilden, zelfs bij het navigeren op het dashboard”, stelt Xbox in hun blogpost op Xbox Wire. Het betekent vooral dat pictogrammen er aanzienlijk scherper uitzien en dat tekst beter leesbaar is. Voorafgaand aan deze update werden het dashboard en de andere menu’s opgeschaald van 1080p naar 4K. Microsoft heeft onderstaande afbeelding gebruikt om het verschil tussen oud en nieuw duidelijk te maken.

Daarnaast bevat de update ook de Xbox-nachtmodus. Een reeks instellingen die lichtbronnen aanpast om kamers ’s nachts donker te houden en gamers te ondersteunen die gevoelig zijn voor licht. Je kunt het licht van het aangesloten beeldscherm, de aan/uit-knop op de controller en het aan/uit-lampje op de console dimmen en aanpassen. De Xbox Series X|S-consoles krijgen er met een aanpasbare blauwlichtfilter voor je scherm nog een extra functie bovenop. Je kunt ook een schema instellen voor wanneer je de functie wilt in- en uitschakelen, of deze instellen op de cadans van zonsopgang en zonsondergang. Het is goed om weten dat al deze aanpassingen geen invloed hebben op de prestaties, schermafbeeldingen of gameclips.

Tot slot voegt de systeemupdate ook enkele kleine quality of life-upgrades toe aan de Quick Settings-functie van de Xbox, waardoor spelers snel tussen verschillende toegankelijkheidsfuncties kunnen schakelen zonder een game te hoeven verlaten. Dit is vooral handig voor grotere gezinnen die een console delen, zodat ieder zijn eigen functies snel en effectief kunnen instellen.