fbpx

“Insurgency: Sandstorm is een tactische schooter die heel wat doorzettingsvermogen vraagt”

Insurgency: Sandstorm

Vergeet Battlefield, Call of Duty en zelfs PUBG; Focus Home Interactive heeft namelijk de hardcore tactical shooter Insurgency: Sandstorm eindelijk naar consoles gebracht. Het is echter geen dedicated ‘new-gen’ release geworden, maar na drie jaar wachten kunnen we niet klagen. Of toch?

Waarom Wel?

Elke kogel telt

Insurgency: Sandstorm is niet de meest typische shootergame en pakt de zaken heel wat serieuzer aan. Zo is er helaas geen verhaalmodus in de game aanwezig en wordt er puur gefocust op een handvol, vooral online te spelen, modi waaronder een korte tutorial. Die doorlopen is voor één keer geen slecht idee, gezien realisme in de tactical shooter als selling point wordt gebruikt. Herladen gebeurt niet automatisch, je uitrusting moet je zelf zorgvuldig kiezen alvorens een match te starten en vijanden kunnen je met één kogel neerknallen. Even wennen, toch?

Kameraadschap

De game kent de standaard gameplay van gelijk welke andere first-person shooter (schieten, melee, lopen, …), maar verhoogt het realisme op elk vlak. Het belangrijkste aspect aan Insurgency: Sandstorm is bij het spelen van gelijk welke modus (al dan niet tegen AI in matches van 20 personen groot) dat je leert communiceren met je ploeggenoten. Afhankelijk van je gekozen klasse en uitrusting zal jij je steentje op jouw manier tot de groep kunnen bijdragen en zal het belangrijk zijn via onder meer positionele voice-chat info of bevelen door te geven. Alleen bij dergelijke vlotte samenwerking, zal je in je objectieven kunnen slagen. Gelukkig valt de kwaliteit van de huidige spelersbasis goed mee en is het in een spelletje Push bijvoorbeeld bloedstollend spannend om de terroristen af te weren. Als je dan je teamgenoten de situatie hoort beschrijven (waar een vijand zit bijvoorbeeld) en zelf bevelen kan aanhoren, dan word je volledig ondergedompeld in de game en is het puur genieten.

Waarom Niet?

Gedateerd

Ik moet eerlijk zijn: het heeft misschien net iets té lang geduurd vooraleer men Insurgency: Sandstorm naar consoles wist te brengen. De game stond initieel gepland voor een release op PS4 en Xbox One drie jaar geleden, werd dan meermaals uitgesteld en is nu – eindelijk – in de (digitale) winkelrekken beland. Schrik er dus niet van dat de shooter er wat gedateerd uitziet, met soms weinig detail in omgevingen, enorm veel blur en vaak grauwe textures. Insurgency: Sandstorm speelt gelukkig wel vlot op PS5 aan 60fps, maar neem er de occasionele grafische glitches en crashes dan wel bij.

Niet voor watjes

Wie gewend is om games als Battlefield en Call of Duty te spelen, mispakt zich beter niet aan deze tactical first-person shooter. Insurgency: Sandstorm kan wel eens brutaal worden, vooral als je het tegen doorwinterde tegenstanders online opneemt. Matchen duren gemiddeld 20 à 30 minuten waarbij respawnen gelimiteerd plaatsvindt, dus enig doorzettingsvermogens is wel aan de orde. Het leren kennen (laat staan gebruiken) van alle klasses zal ook enige gewenning eisen, terwijl de game zelf je ook niet meteen bij het handje zal nemen.

VERDICT

7

Insurgency: Sandstorm heeft even op zich laten wachten en is eindelijk op de vorige generatie consoles verschenen. De tand des tijds heeft de game echter niet op alle vlakken even goed gedaan, maar wie op zoek is naar meer realisme dan bij Battlefield of Call of Duty, zal aan deze first-person shooter een flinke kuif hebben.

Pluspunten
+ Speelt vlot weg
+ Positionele voice-chat
+ Realisme

Minpunten
– Grafisch gedateerd
– Aantal modi eerder beperkt
– Glitches en crashes

Insurgency: Sandstorm
Beschikbaar vanaf 29/09/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / PC
Gespeeld op PlayStation 5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Johan

Johan startte al relatief snel met gamen op zijn geliefde Videopac G7000 en knokte zich het liefst een weg doorheen zijn eeuwigdurende jeugd met Tekken 3. Na een heuse carrière in de gaming bizz op vervroegd pensioen als bijklusser voor Pragalicious.

Eén opmerking over '“Insurgency: Sandstorm is een tactische schooter die heel wat doorzettingsvermogen vraagt”'

Reacties zijn gesloten.

%d