“Twitch offert wel vaker veiligheid op voor winst”

Twitch

In de nasleep van het grote datalek van de voorbije week kwamen enkele insiders anoniem naar buiten om de filosofie van het Twitch-management aan de kaak te stellen. Het bestuur van het populaire streamingplatform stelt namelijk steeds snelheid en winst boven de veiligheid van hun gebruikers en hun data.

Dat vertellen enkele oud-medewerkers die in een babbel met The Verge enkele pijnpunten blootlegden. Volgens hen was een datalek zoals dat van voorbije week onvermijdelijk. Hoewel veel Twitch-werknemers zorgen uitten over hoe het bedrijf omgaat met de data over hun gebruikers en de veiligheid van hun community, zou management deze zorgen steeds opzij schuiven om meer winst te kunnen maken.

Een concreet voorbeeld is het raid-systeem van het platform, waarmee een streamer met zijn kijkers kan ‘binnenvallen’ op de stream van een andere gebruiker. Hoewel deze feature voor gezonde groei kan zorgen voor enkele kleinere streamers, wordt het aan de hand van bots en dummy accounts vaak misbruikt om minder gekende Twitchers lastig te vallen. Zij worden dan vaak slachtoffer van doxing en misbruik.

Volgens de oud-medewerkers zouden zulke issues vaak onder de mat geschuifd worden, zodat het bedrijf zich kan focussen op zaken die meer winst opleveren. In het verleden zouden nog andere security incidents zijn verzwegen, waaronder een probleem in 2017 waarin scammers met streamers in contact konden komen en een deel van hun winst op het platform wisten af te troggelen.

Hoewel Twitch het recente datalek wel officieel erkent, blijft het bedrijf behoorlijk vaag over de omvang van het probleem. Welke data is nu net blootgesteld aan hackers en zit daar gevoelige informatie over gebruikers bij? Het streamingplatform is het probleem momenteel nog aan het onderzoeken.

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.