“Life is Strange: True Colors – Wavelengths is voor fans van de hele Life is Strange-reeks”

Steph Gingrich doorging een heuse evolutie in het Life is Strange-universum. Van ogenschijnlijk verwaarloosbaar rand personage in de originele game, tot volwaardige love interest in True Colors. Nu keert Steph terug met een downloadbare uitbreiding volledig aan haar toegewijd. Reden genoeg voor fans van de reeks om een kleine maand na release van True Colors weer in de geldbuidel te tasten.

Wavelengths neemt je nogmaals mee naar het bergstadje Haven Springs, één jaar voor de gebeurtenissen in Life is Strange: True Colors. Meerbepaald beperkt deze game zich tot de platenwinkel en ingebouwde radio studio, waar Steph Gingrich net een nieuwe baan geaccepteerd heeft als part-time radio host, part-time winkeluitbater. Doorheen verschillende seizoenen biedt de DLC fragmenten van Steph haar leven tot op het moment dat ze Alex leert kennen aan het begin van True Colors.

Voordat ik je meeneem door de pro’s en de con’s van deze downloadbare uitbreiding, even een kleine heads-up. Deze DLC is gericht op spelers die vertrouwd zijn met de reeks. Ik ga er dus van uit dat je minstens één keer de credits hebt zien rollen na Life is Strange: True Colors. Deze review zal ook spoilers voor de originele Life is Strange bevatten.

Waarom Wel?

Een leven na Arcadia Bay

Aanvankelijk lijkt Wavelengths het verhaal te vertellen van een rusteloze Steph die zich niet langer dan een paar maanden kan binden aan één plek. Ze belandde in Haven Springs nadat haar muziekgroep Drugstore Makeup de instrumenten voorgoed neerlegde en accepteerde op aanraden van Gabe Chen – je weet wel, de goedzak die het moet verkorven aan de start van True Colors – een baantje als radiohost en platenwinkeluitbater. Het wordt echter al snel duidelijk dat deze DLC zich meer focust op het leven na de traumatische gebeurtenissen in Arcadia Bay uit het eerste deel, dan op de eerste maanden van Steph als Haven Springs-inwoner.

Wavelengths graaft naast Steph nog één ander personage uit de originele Life is Strange op. Aan de hand van interacties met dit personage ontdek je hoe de andere lotgenoten uit de eerste game met de feiten omgingen en welke indruk de gebeurtenissen op hen nalieten. Na mijn playthrough van de eerste game in de reeks maakte ik de moeilijke keuze om Chloe op te offeren en het stadje Arcadia Bay te redden. Door die keuze focust de storytelling in Wavelengths sterk op de relatie die Steph had met Chloe. Nu pas stond ik stil bij hoe beide personages op elkaar gelijken. Beiden zijn ze niet-hetero misfits met een voorliefde voor alternatieve muziek en de nodige portie rebellie. Wavelengths slaagt erin om deze best goed uitgewerkte personages die je al kende nóg meer diepgang te geven.

De sterktes van de reeks extra in de verf

Wie Life is Strange zegt, zegt goede soundtracks, exploratie en tabletop roleplaying. Drie elementen die ook in Wavelengths weer aan bod komen. Als radio DJ heb je met Steph meer dan ooit invloed op de geweldige muziek die Deck Nine in de game stak. Steeds krijg je de keuze uit een selectie nummers van artiesten als Alt-J, Foals en Portugal The Man.

Deze vormen de achtergrondmuziek terwijl je Steph haar taken als radiohost in goede banen leidt. Je leest advertenties voor van lokale zaken, beantwoordt prangende vragen van luisteraars die inbellen en zorgt ervoor dat er geregeld een topplaat op staat. Dit alles vult de taken die op Steph liggen te wachten in de platenwinkel aan. Zo tover je de muziekcollectie van stoffig en gedateerd om naar een hippe indie-selectie waar de gemiddelde hipster z’n hart sneller door gaat slaan.

Over de verschillende fragmenten in de platenwinkel en radiostudio heen ontdek je steeds meer leuke details en nieuwe onthullingen. Je leert bij over de geschiedenis van de platenwinkel, de muzikale voorkeuren van de lokale bevolking, alsook over de roleplaying game die Steph actief GM’t. Deze ontdekkingen worden aangevuld door een resem aan conversaties die je op Steph haar smartphone voert met vertrouwde personages. Daarnaast kun je aan de slag met een ware Tinder-kloon waar je diepe gesprekken met potentiële liefdes aangaat. Er valt weer een hoop te ontdekken, en dit allemaal op een relatief klein oppervlak.

Waarom Niet?

Ik mis Haven Springs

Hoewel de setting van Wavelengths bewust beperkt werd gehouden, had ik toch graag een tikje meer Haven Springs in deze uitbreiding gezien. Al was het maar in de vorm van een kort intermezzo in de Black Lantern bar, of op bezoek bij Gabe in z’n appartement.

Er komen ook geen andere personages fysiek langs in de platenwinkel, waardoor quasi iedere interactie die je hebt neerkomt op SMS’en die Steph uitwisselt met haar vrienden. Dit betekent dat je vooral een hoop zal lezen in deze uitbreiding. Niet dat dat een groot probleem is. Life is Strange steunt al langer op deze vorm van storytelling. Toch had ik graag nog wat meer bekende gezichten zien passeren, al was het maar bij wijze van afwisseling.

Weinig gameplay

Net zoals True Colors an sich heeft Wavelengths ook behoorlijk weinig echte gameplay te bieden. De game komt neer op het verkennen van de platenwinkel en hier en daar een keuze maken die de uitkomst van bepaalde details in het verhaal kleurt. Nog meer dan True Colors zelf is Wavelengths een interactieve film waar je als passagier meer te weten komt over de spelwereld en haar personages. Niet geheel onlogisch, aangezien Steph geen superkrachten heeft. Op zich is hier ook niets mis mee, maar verwacht geen uitgebreide extra game wanneer je deze DLC voor de eerste keer opstart.

VERDICT

7

Wavelengths is er eentje voor de fans. Niet zomaar de fans van Life is Strange True Colors, maar werkelijk fans van de hele reeks. Net om die reden zal deze downloadbare uitbreiding niet iedereen even zeer kunnen bekoren. Als fan die zowel het origineel als True Colors met veel smaak verorberde, ben ik echter zeer blij met de extra character development die bij deze DLC komt kijken, alsook met de blik die de game ons gunt op het leven na de gebeurtenissen in Arcadia Bay. De uitbreiding zit sowieso inbegrepen in de Deluxe Edition. Als je die nog niet in huis haalde, kun je de base game upgraden voor een kleine tien euro.

Pluspunten
+ Een blik op het leven na de gebeurtenissen in Arcadia Bay
+ Weerom een prachtig staaltje storytelling
+ Ideaal voor wie na True Colors nog meer van dat lekkers wilt

Minpunten
Er hadden meer andere personages mogen komen opdagen
Speelt nog meer als interactieve film dan als een echte game

Life is Strange: True Colors – Wavelengths
Beschikbaar vanaf 30/09/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Switch / PC
Gespeeld op PS5
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Lazlo

De legende gaat dat Lazlo's eerste woordje "PlayStation" was. Straf, want Sony's iconische console verscheen pas twee jaar na z'n geboorte. Desondanks omschrijft Lazlo zichzelf intussen als een ware platform-agnost en verdeelt hij de koek tussen z'n PlayStation 5, Nintendo Switch en pc. Op genre-vlak is hij een alleseter, al heeft hij een bijzondere voorliefde voor alles met een sterk verhaal, of waar hij zich urenlang met z'n vrienden in kan verliezen.