“WarioWare: Get It Together biedt exact wat je verwacht van een WarioWare-game”

Het is al een tijdje geleden dat Nintendo-fans een grootse game als Mario Odyssey of Breath of the Wild voorgeschoteld kregen. Metroid: Dread komt er bijna aan, maar tot dan heeft Nintendo ook de tijd genomen om Wario weer in de hoofdrol te plaatsen voor een klein tussendoortje. En laat WarioWare: Get It Together ook precies in die opzet slagen.

Zoals gebruikelijk in de WarioWare-franchise, krijg je in deze game de taak om een heleboel microspelletjes zo goed en snel mogelijk te vervolledigen in bepaalde reeksen. Zodoende heb je een aantal levens en verhoogt het tempo naarmate je verder komt. Op het einde moet je een eindbaaslevel verslaan wat vaak net iets langer of complexer is dan een microgame. Die formule blijft overeind in Get It Together, maar er zijn wel een aantal dingen toegevoegd en aangepast om de game fris te houden om het een waardige sequel te kunnen noemen.

Waarom Wel?

Verschillende personages maken dezelfde microgame altijd weer fun

Misschien herinner je je nog de WarioWare-games op de Wii en de Nintendo DS, die respectievelijk de unieke mogelijkheden van die consoles gebruikte om de gameplay z’n eigen twist te geven. In Get It Together is dat voor het eerst niet het geval. Je maakt niet gebruik van motion controls of de handheld-mogelijkheid van de Switch om de microgames te voltooien, maar in plaats daarvan gebruik je verschillende personages. Dit is de grote twist in de gameplay van deze WarioWare-game.

Ieder level kies je een aantal personages mee die je meeneemt, en bij iedere microgame wordt er willekeurig één van deze helden gekozen om je taak te volbrengen. Wario kan rondvliegen en naar rechts slaan, terwijl 18 Volt zonder te bewegen alle richtingen kan uitschieten. Het concept is heel geslaagd en zorgt ervoor dat het verdere verloop van de game ook pittiger wordt, aangezien je meer aanvalstechnieken en patronen van personages moet onthouden en er ook meer moet meenemen. Het is ook duidelijk dat bepaalde microgames een zeker voordeel zullen hebben met bepaalde personages, waardoor dezelfde microgame herspelen veel minder saai gaat worden.

Wacky microgames

De microgames zelf zijn ook weer een waar genot om te doorlopen. Heb je een eerder deel gespeeld, dan zal het je wellicht niet verrassen dat je in bepaalde microgames okselhaar moet trimmen van standbeelden of verstopt snot uit een neus moet slaan met één van je personages. De gek gestoorde microgames zijn ook in dit deel aanwezig, maar je hebt ook onder andere levels die in het thema staan van oude Nintendo-games. In deze microgames moet je bijvoorbeeld een Tea Time completen in Fire Emblem of een old school Mario-level doorlopen met één van je personages. De originaliteit en inventiviteit is duidelijk aanwezig in de microgames, wat ze erg entertainend maakt om te doorlopen. Het nadeel is dat het natuurlijk microgames zijn en ze vaak afgelopen zijn op een paar seconden. Veel diepgang zit er dus vaak niet in.

Met of tegen vrienden microgames voltooien

Nog een vernieuwing van Get It Together is de toevoeging van multiplayer. WarioWare-games zijn altijd al single player only geweest, en nu verandert dit eindelijk. Je kan de hele verhaalmodus met z’n tweeën doorlopen, en er zijn ook extra modi waarin je je krachten kan bundelen of zelfs tegen elkaar in competitie kan strijden tot vier spelers. Deze extra modi kunnen inclusief een paar biertjes voor een heel vermakelijke avond zorgen met wat vrienden. De hersenloze natuur van de microgames maakt het gewoon een ideale game om op de bank te spelen met je partner of buddies.

Waarom Niet?

Sommige personages overbodig

Het concept van de personages is uitstekend om dezelfde microgames niet te snel eentonig te maken, maar helaas snijdt het zwaard hier ook aan twee kanten. Niet elk van deze personages is namelijk een nuttige toevoeging aan het rooster. Er zijn effectief personages die gewoon zwakkere versies van anderen zijn en je geen enkele reden geven om ze te selecteren. Je hebt bijvoorbeeld 9 Volt die automatisch van links naar rechts beweegt en een jojo naar boven kan schieten, terwijl je ook een robotje hebt die vrij kan rondlopen terwijl hij naar boven schiet. Een handjevol personages worden hierdoor gewoon redundant. Nintendo had hier beter moeten nadenken over de personages en meer leuke twists moeten verzinnen.

Microgames niet ontworpen voor multiplayer

Dat Nintendo met deze game eens meer focus legt op multiplayer is zeker een goede zaak. Toch is het in deze game zeker niet perfect geïmplementeerd. Get It Together met meerdere spelen is goed vermaak, maar het wordt al snel duidelijk dat de microgames hier niet voor ontworpen zijn. Al snel maken de meerder personages de microgames chaotisch, en dat kan belemmerend werken in een spel waar je in een drietal seconden een taak moet volbrengen. De PvP-modus met vier spelers is hierin nog erger. Het is dan gewoon één grote chaos. Nog steeds heel leuk, maar niet echt serieus meer te nemen op vlak van competitiviteit.

VERDICT

7

WarioWare: Get It Together levert precies wat je verwacht van een WarioWare-game, met hier en daar een leuke twist. Het concept van verschillende personages zorgt voor meer variatie en de multiplayer zorgt voor meer herspeelwaarde dan eender welk deel in de franchise. Helaas zijn een aantal van deze personages povertjes uitgewerkt en wordt de game met meerderen iets te chaotisch. Alsnog is het een uitstekende game om je Switch te laten zweten voor de grote kleppers eraan komen.

Pluspunten
+ Lading knotsgekke microgames
+ Verschillende personages geven dezelfde microgame een extra twist
+ Eindelijk WarioWare in multiplayer

Minpunten
– Aantal personages povertjes uitgewerkt
– Multiplayer iets te chaotisch bij momenten

WarioWare: Get It Together
Beschikbaar vanaf 10/09/2021
Beschikbaar op Switch
Gespeeld op Switch
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door Yakkoi

Yakkoi, die in de niet virtuele wereld als Yannick door het leven gaat, heeft een passie voor videogames sinds hij voor het eerst als peuter een Game Boy in de handen nam. Hoewel hij een jack of all trades is op vlak van ontwikkelaars en spelgenres, komen voornamelijk PlayStation-spelreeksen en volwaardige RPG's bovenaan de lijst meest gespeelde games. Al jaren volgt hij de industrie nauwlettend en pent hij met veel emotie zijn uitgedrukte mening neer over alles wat met games te maken heeft.