Epic Games wint belangrijke rechtszaak, in-app aankopen moeten niet langer via Apple verlopen

Fortnite Midas Peely

Het geschil tussen Epic Games en Apple lijkt ten einde gekomen, want de rechter heeft een uitspraak gedaan in de rechtszaak die de gamesontwikkelaar van onder andere Fortnite vorige zomer had aangespannen tegen de technologiegigant.

Punt van discussie was dat Apple app-ontwikkelaars verplicht om in-app aankopen via hun eigen systeem te laten lopen. Op die manier kreeg Apple, net zoals bij de app-aankopen, zo’n 30% van het aankoopbedrag op zijn rekening gestort.

Epic Games vond dit verre van normaal en ging daarvoor al in discussie met Apple. Zonder resultaat, waardoor Epic besliste om via links zijn gebruikers van Fortnite door te sturen naar hun eigen betaalplatform. Dik tegen de zin van Apple die prompt de immens populaire game van zijn platform gooide. Epic trok op zijn beurt naar de rechter om zijn gelijk te halen.

Die die slag hebben ze nu gedeeltelijk thuis gehaald. De rechter oordeelde dat Apple ontwikkelaars de optie moet geven om betalingen via hun eigen systeem te laten verlopen. Zonder dat Apple dus voor de deur staat om een stukje van de koek te vragen. Apple krijgt hiervoor 90 dagen om dit systeemtechnisch in orde te brengen. Al kan Apple binnen die tijd ook nog beroep aantekenen.

Een eerste stap lijkt echter gezet in de strijd om meer vrijheid voor de app-ontwikkelaars. Iets wat Google uiteraard ook van dichtbij volgt. Want hoe dan ook zal deze beslissing van de rechter in Californië een serieuze streep door de bankrekening zijn voor Apple én Google…

Echter is daarmee de kous nog niet af, want dezelfde rechter oordeelde ook dat Epic Games een schadevergoeding moet betalen aan Apple. Dit omdat het contractbreuk pleegde toen het vorige zomer haar eigen betaalsysteem introduceerde. Epic Games zal in beroep gaan tegen dit deel van de uitspraak.

To be continued…

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.