“Big Rumble Boxing: Creed Champions had zoveel meer kunnen zijn”

Big Rumble Boxing Creed Champions

In de jaren ’80 en ’90 leken de boksgames als paddenstoelen uit de grond te schieten. Niet verwonderlijk, want dankzij de film Rocky raakte het brede publiek gecharmeerd door de bokssport. Of was het toch die brede torso van Sylvester Stallone die de aandacht trok?

Heel wat toegankelijke boksgames, zoals Ready 2 Rumble, beleefden hoogdagen, maar als snel daalde te interesse van het publiek. Filmmaatschappij Warner Bros. probeerde in 2015 de interesse in de edele bokssport nieuw leven in te blazen met de film Creed. Dat lukte gedeeltelijk, al was het vooral omdat de film zich afspeelde in het Rocky-universum.

Let’s get ready to rumbleeeeeeeeee!
Waarom Wel?

Rocky Balboa!

Ontwikkelaar Survios wil het tij keren en wil met Big Rumble Boxing: Creed Champions het arcade boksgenre terug op de kaart zetten. En dat lijkt op papier een interessante zet, want met slechts twee knoppen kom je al een heel eind. Voeg daarbij een knop bij om te verdedigen en een knop om een speciale slag uit je handschoenen te kloppen, en je kan zelfs de meest doorwinterde boksers een mep verkopen.

Het leuke is, zeker als je fan bent van Rocky Balboa en zijn universum, dat je aan de slag kan met je favoriete personages. Zo zit Apollo bijvoorbeeld ook in de game. In de Arcademodus krijgt elke bokser zijn eigen verhaallijn die je kan doorspelen. In het geval van Rocky worden hier linken gelegd met de films, al blijft het allemaal redelijk op de vlakte. Daarnaast is er ook nog een Versus mode waarin je het kan opnemen tegen de computer, of tegen een vriend. Al blijft dit wel lokaal, want een online optie is niet aanwezig.

Rocky krijgt klappen van Mr. T!
Waarom Niet?

Net niet goed genoeg

Het feit dat ik maar twee alinea’s kan vullen met wat écht goed is aan de game, zegt misschien al genoeg. Al zag het er wél veelbelovend uit. Survios had zijn strepen in de boksgames al verdiend met de meer dan verdienstelijke VR-boksgame Creed: Rise to Glory.

Helaas weten ze deze positieve trend niet verder te zetten met deze Big Rumble Boxing: Creed Champions. Niet dat de game écht slecht is. Nee, de hele game voelt aan alsof het allemaal nét niet goed genoeg is. Het boksen is op zich makkelijk en fijn, maar het gaat enorm snel vervelen en de wedstrijden voelen te gescript aan. Hoeveel keer mijn tegenstanders nét voor de tiende tel recht weten te krabbelen nadat ze een derde keer zijn neergevallen, kan ik op mijn twee handen niet tellen. Ook het countersysteem werkt te goed voor de AI, waarbij het voor mij een raadsel is om te weten wanneer ik nu effectief op die knop moet rammen.

Statische leespartijen. Da’s toch iets van de jaren ’90, toch!?

Hmmm, gebrek aan content, uhu

Hoewel er een verhaallijn per bokser aanwezig is, voelt ook dit allemaal te makkelijk aan. De beeltenissen zijn lekker cartoony, maar echt stemmenwerk zit er niet in. Je zal voornamelijk tekstballonnen moeten lezen die begeleidt worden door gekreun en gehijg van de boksers zelf. Ik kan Rocky geen énkele keer ‘Uhu’ of ‘Hmmm’ meer horen zeggen of ik krijg een zenuwinzinking.

Ook op het vlak van content is Big Rumble Boxing: Creed Champions dun bezaaid. Naast de Arcade- en Versus-mode is er bitter weinig te beleven. Je hebt wel een trainingsmodus, die ook tijdens het verhaal soms passeert. Hierin kan je knoppencombinaties leren of je bokser cardiotraining laten doen door op knoppen te rammen. Maar als iemand mij kan vertellen wat het nut hiervan is, hoor ik het graag. Want sterker wordt je bokser hier alleszins niet van. Het voelt daardoor aan als nutteloze vulling.

Nutteloos de loopband op. Die bovendien ook niet in de stekker zit zo blijkt…

Terug in de tijd…

Als je naar de game kijkt, heb je het gevoel alsof je tien jaar terug in de tijd gekatapulteerd wordt. Dat zal ongetwijfeld een bewuste keuze geweest zijn om zo het arcadekarakter meer in de verf te zetten. Maar echt aantrekkelijk is het zeker niet. De omgevingen voelen enorm kaal aan, en van een uitbundige sfeer in de verschillende arena’s is ook geen sprake.

Wat wél nog cool is, is het feit dat er gebruik gemaakt wordt van de officiële soundtrack. Het heeft toch wel iets om te boksen op de tonen van Eye of The Tiger. Maar dat kan ik hier thuis ook doen tegen een kussen met Spotify op volume 10…

VERDICT

4

Big Rumble Boxing: Creed Champions sloeg mij knock-out. Niet dat ik achterover viel van hoe indrukwekkend deze game wel is. Nee, eerder van het gebrek aan content, de verouderde graphics, eentonige gameplay en het mateloos gekreun van de hoofdpersonages tijdens hun ‘gesprekken’. Al klinkt deze oplijsting misschien ook té negatief. Big Rumble Boxing: Creed Champions is geen slechte game, maar het had zoveel meer kunnen zijn. Met iets meer Tender Loving Care was ontwikkelaar Survios misschien wél in zijn missie geslaagd.

Pluspunten
+ Boksen met Rocky Balboa
+ Officiële Rocky-soundtrack

Minpunten
– Hemeltergend saai na een tijdje
Nutteloze trainingssessies
– Geen online multiplayer
– Gekreun van hoofdpersonages
– Te weinig content
– Achterhaalde graphics

Big Rumble Boxing: Creed Champions
Beschikbaar vanaf 03/09/2021
Beschikbaar op PlayStation 4 / Xbox One / Nintendo Switch / PC
Gespeeld op PlayStation 4
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.