fbpx

“Rick And Morty: The Complete Seasons 1-4 is een absolute aanrader voor wie de reeks wil ontdekken én fysiek in huis wil halen”

Rick And Morty

Je bent er fan van, of je haat ze. Er is weinig ruimte voor grijswaarde als het op de animatieserie Rick and Morty aankomt. De finale van het vijfde seizoen werd vannacht uitgezonden, maar fans kunnen zich nu ook al opwarmen aan een splinternieuwe box waarin de eerste vier seizoenen zijn gebundeld.Waarom Wel?

Disfunctionele wetenschapper

Rick and Morty zag in 2013 het levenslicht. De figuren ontsproten uit de geschifte hersenen van hun bedenkers Dan Harmon en Justin Roiland. Deze laatste staat trouwens in voor het stemmenwerk van beide protagonisten. Laat je niet misleiden door de kleurrijke animatiestijl niet misleiden, want de humor is ontzettend donker en hard.

Het verhaal start wanneer Rick Sanchez na bijna twintig jaar afwezigheid plotseling opduikt bij zijn dochter Beth. Ze is meteen dolenthousiast wanneer ze haar vermiste vader terug ziet, maar haar man, Jerry, is allesbehalve tevreden. Hij heeft het niet meteen begrepen op Rick, die een nogal sociopatisch karakter heeft. Rick heeft lak aan alles wat normaal is en bouwt al snel de garage om tot een persoonlijk laboratorium waarin hij de meest geschifte hoogtechnologische gadgets in elkaar sleutelt. Bovendien trekt Rick er graag op uit naar andere dimensies en dat doet hij het liefst samen met de kinderen: Morty en Summer.

Het herbekijken waard

Deze interdimensionale reizen brengen Rick en Morty naar de meest geschifte omgevingen en werelden. En dat is waar de serie schittert. De chemie tussen de wetenschapper met een schroef los en de terughoudende tiener is uniek en een waar lust voor het oog. Hoe gek en waanzinnig hun avonturen ook zijn, toch zit er een aantrekkingskracht in de reeks die ik moeilijk kan benoemen.

Van bij de start word je meegenomen op een avontuur waarin onwaarschijnlijk veel lagen en referenties verborgen zitten naar de popcultuur. Dit zorgt ervoor dat je zonder verpinken de reeks enkele keren kan terug bekijken en toch nog nieuwe zaken ontdekken in de achtergrond. En ook dat maakt de reeks uniek.

Lekkere extra’s

Het voordeel wanneer je fysieke DVD- of Blu-ray-sets koopt, is dat je als fan getrakteerd wordt op fijne extra’s. En dat is uiteraard ook met deze Rick And Morty: The Complete Seasons 1-4 het geval.

Elk van de 40 episodes is voorzien van audiocommentaar van de bedenkers en enkele animatoren. Als fan kom je hier dus veel meer te weten over de denkwijzen en redeneringen van de makers. Verder zijn er ook een pak featurettes waarin je een kijkje neemt achter de schermen bij de creatie van de reeks. Van dergelijke behind-the-scenes ben ik persoonlijk wel een grote fan, omdat je zo een stukje magie meekrijgt.

Tot slot zijn er ook nog de gebruikelijke verwijderde scènes die af en toe meer achtergrond en diepgang geven bij een afleveringen, maar die voor een of andere reden de finale cut toch niet gehaald hebben.

Waarom Niet?

Enkel voor de fysieke fetisjisten

Het is een open deur intrappen wanneer ik zeg dat niet iedereen nog interesse heeft in fysieke DVD’s of Blu-rays. Met het gemak van streamingdiensten, is het een fluitje van een cent om een gigantische bibliotheek aan content binnen te halen. Dit geldt natuurlijk ook voor deze Rick And Morty Box Set. Alle seizoenen zijn te vinden via de grootste streamingsite waardoor het toch een serieuze drempel kan zijn om €55 voor de DVD-set en €75 voor de Blu-ray box neer te leggen. Maar echte fans draaien daar ongetwijfeld hun hand niet voor om. En terecht!

Het grootste breekpunt is misschien wel de stijl en humor. Zoals in de inleiding al meegegeven ben je een liefhebber van Rick and Morty, of wel vind je er geen zak aan. Dit komt omdat de animaties vrij ruw zijn en de humor keihard én absurd.

VERDICT

7

Als fan van het geschifte duo Rick en Morty zou het een no-brainer moeten zijn om deze boxset in huis te halen. En daar wringt meteen ook het schoentje. Want de fans van het eerste uur hebben ongetwijfeld al lang deze schijfjes via import in huis gehaald of wachten liever tot er een box verschijnt waarin ook het vijfde en meest recente seizoen is in meegenomen. Iets meer extra’s en fanservice bonusmateriaal had hier zeker kunnen helpen. Desalniettemin is deze boxset een absolute aanrader voor wie de reeks wil ontdekken én fysiek in huis wil halen.

Pluspunten
+ Heerlijke absurde humor
+ Fijne extra’s
+ De eerste 4 seizoenen in compacte boxset

Minpunten
– Weinig interessant wanneer je de seizoenen al apart hebt aangeschaft.
– Type humor zeker niet voor iedereen weggelegd.

Rick And Morty: The Complete Seasons 1-4
Beschikbaar vanaf 25/08/2021
Beschikbaar op Blu-ray & DVD
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.

%d