“De Razer Barracuda X is een draadloos manusje-van-alles dat compatibel is met de Nintendo Switch”

Razer Barracuda X

Ik ben wel voorstander van producten die met zoveel mogelijk andere apparaten samenwerken. Dit geldt dus ook voor headsets en de vele consoles die hier aan mijn televisie hangen. En daar leek deze Razer Barracuda X een perfect antwoord op te bieden.

Waarom Wel?

Ontwikkeld met de Switch in het achterhoofd

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de Razer Barracuda X is hét antwoord voor gamers die een draadloze headset zoeken voor hun Nintendo Switch. Omdat Nintendo geen Bluetoothondersteuning biedt op hun console, zijn de vele miljoenen gamers al lang op zoek naar een degelijke draadloze headset.

Het lijkt alsof Razer dit probleem als prioriteit heeft bestempeld en heeft een erg compacte en gestroomlijnde USB-C dongle ontwikkeld waarmee de headset bijna instant connectie mee maakt. Deze klik je gewoon onderaan in je Switch en je kan onmiddellijk van start met je online potjes Fortnite, Minecraft of andere game. Het enige probleem is dat je de kickstand van de console niet kan gebruiken wanneer je de dongle gebruikt. Maar je kan de dongle wel met je dock connecteren via de meegeleverde USB-C naar USB-A-kabel.

De dongle naar beperkte vrijheid

Deze USB-C dongle is meteen ook je toegang tot de andere consoles. Je steekt hem vooraan in je PlayStation 5 en je kan meteen beginnen gamen. Op PC werkt dit net hetzelfde, al zal je van de verloopkabel gebruik moeten maken als je geen USB-C poort hebt.

Helaas is het feestje niet helemaal compleet, want draadloze ondersteuning ontbreekt voor de Xbox-consoles. Dit zal waarschijnlijk met licenties te maken hebben, maar als je de Barracuda X wil gebruiken op Xbox, zal je verplicht gebruik moeten maken van de meegeleverde 3,5mm minijack-kabel.

Als fan van details was ik zeer aangenaam verrast dat Razer aan alle meegeleverde kabels een kabelbinder heeft bevestigd. Geen goedkope velcro dingen, maar hoogwaardige rubber kabelbinders die vast zitten aan de kabel zelf. Zo heb je geen excuus om je kabels altijd netjes op te bergen.

Strak, minimalistisch design

Qua design is Razer de onopvallende weg ingeslagen, en daar ben ik persoonlijk wel fan van. Geen opzichtige RGB-verlichting die blijkbaar in alle gaminghardware moet zitten de laatste jaren. Nee, in de plaats daarvan krijg je een stilistische matte headset die bovendien ook nog eens verdacht comfortabel zit. En dat heeft in de eerste plaats te maken met het lichte gewicht van de Barracuda X. Met zijn 250 gram drukt hij nooit zwaar op je hoofd en lijkt hij er zelfs op te zweven.

De padding aan de onderkant van de hoofdband is ook net voldoende dik om de headset lang op je hoofd te houden. Hetzelfde geldt voor de padding van de oorschelpen. Hier werd gebruik gemaakt van Razer’s Flowknit memory foam. Dit klink vooral fancy, maar dit zijn effectief erg zachte kussens die bovendien ook nog eens ademend zijn. Hierdoor heb je geen zwetende oren na een kwartier en kan je lekker lang gamen met je kameraden.

Op de oorschelpen zelf zitten ook nog voldoende aansluitingen en knoppen om je het leven makkelijk te maken. Je kan makkelijk het volume aanpassen door middel van een draaiwieltje en er is ook een specifieke knop om je de verwijderbare microfoon te muten. Verder is er nog een 3,5mm jack aanwezig en een USB-C aansluiting om de headset op te laden.

Bovengemiddelde kwaliteit

En dan moeten we het uiteraard ook hebben over de geluidskwaliteit van de Razer Barracuda X. Voor de relatief lage prijs van deze draadloze headset krijg je er best goed geluid voor terug. Razer maakt gebruik van hun 40mm Triforce drivers en die leveren erg goede en heldere geluidskwaliteit voor games. Ik was oprecht onder de indruk van het detail die de drivers voortbrachten, en dat zelfs op een lager volume. Ook de bassen zijn goed en voldoende krachtig, zonder de interfereren met de andere tonen.

Op PC krijg je ook nog eens 7.1 surround sound voorgeschoteld. Als je tenminste de drivers hiervoor installeert. Dit had wat mij betreft iets duidelijker en gebruiksvriendelijker mogen zijn. Want zoals je op de supportpagina van Razer kan zien, moet je wel wat stappen doorlopen om alles werkend te krijgen. Maar eens je alle stappen hebt doorlopen, word je ook hier getrakteerd op een bovengemiddelde audiokwaliteit.

Waarom Niet?

Je kan niet alles willen

Wanneer je een veelzijdige headset zoals deze Barracuda X wil introduceren, spreekt het voor zich dat er concessies gemaakt moeten worden. Je kan namelijk niet alles willen voor een zacht prijsje. Razer heeft dit volgens mij op de correcte gebieden wat kunnen afschaven. Als is dat natuurlijk een persoonlijke smaak.

Het design is neutraal en er werd voornamelijk plastic gebruikt voor de behuizing. Dit kan je uiteraard ook als positief punt bekijken, want ik ben persoonlijk wel liefhebber van neutrale designs. Maar de meeste toegevingen werden logischerwijs gedaan op technisch vlak.

DLC op een headset

Zo beschikt deze headset niet over Bluetooth. Razer adverteert bijvoorbeeld wel dat de Barracuda X perfect is om mee op pad te gaan doordat de microfoon verwijderbaar is. Maar dan moet je uiteraard wel de dongle in je Androidtoestel steken. Niet het meest handige, maar het is wél mogelijk.

Verder is de geluidskwaliteit logischerwijs niet van topniveau. Dat kan ook niet voor een draadloze headset van €99,99. Zoals hierboven al gezegd is de kwaliteit zéker goed om te gamen, maar audiofielen luisteren maar beter niet naar muziek op deze headset. Maar ik had toch graag een iets betere microfoon gezien. De kwaliteit is zeker aanvaardbaar, maar echt helder kan je de geproduceerde audio niet noemen. Check hiervoor zeker de Pragalicious Podcast #014 waarin ik deze headset gebruikte.

Maar wat mij het meest stoorde is dat, hoewel de headset compatibel is met THX Spacial Audio, je daar extra voor moet betalen. Akkoord het kost je geen arm of been, slechts €20, maar dit had volgens mij wél mee aangeboden mogen worden. Het is een feature, maar je moet er extra voor bijbetalen. Het ruikt een beetje naar microtransacties op hardware…

VERDICT

8

Deze Razer Barracuda X is een echt draadloos manusje-van-alles tegen een scherpe prijs. Hij werkt draadloos op PC, PlayStation 4 & 5 én bovendien ook met de Switch. En dit laatste is een dik pluspunt. Switch-gamers klagen al langer over de ontbrekende bluetooth-support, maar dat kan door deze Barracuda X handig opgelost worden. Al kan je natuurlijk niet alles hebben en werden er door Razer op bepaalde vlakken, logische, toegevingen gedaan. Als je op zoek bent naar een draadloze headset die werkt op PC, PlayStation én Switch, dan is deze Razer Barracuda X zéker het overwegen waard.

Pluspunten
+ Werkt draadloos op Switch, PlayStation en PC
+ Heel comfortabel
+ Degelijke batterijduur
+ Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
+ 7.1 audio op PC


Minpunten
– Geen draadloze ondersteuning op Xbox
– Aanvaardbare microfoonkwaliteit
– Extra bijbetalen voor THX Spacial Audio

Razer Barracuda X
Draadloos compatibel met PlayStation 4 / PlayStation 5 / Switch / PC
Bedrade compatibiliteit met Xbox One / Xbox Series X|S
Website: Officiële website


Legenda bij onze reviewscores

Bij Pragalicious kiezen we ervoor om met afgeronde reviewscores te werken. Zo hebben we een mooie afgelijnde quoteringsschaal en dat maakt het voor jullie een pak overzichtelijker en duidelijker. Het daagt ons dan uit om goed na te denken welk cijfer we een game, film of serie geven.

Weet echter dat een cijfer niet alles zegt en dat we dit altijd motiveren aan de hand van de conclusie die we schrijven.

10 – Meesterwerk
9
– Fantastisch
8
– Uitstekend
7
– Goed
6
– OK

5 – Middelmatig
4 – Ondermaats
3 – Slecht
2 – Pijnlijk slecht
1 – Dramatisch slecht

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.