Retro Games kondigt de retroconsole THEA500 Mini aan

THEA500 Mini Amiga 500

Het tijdperk van de retro miniconsoles blijft maar duren blijkbaar. Nintendo stak in 2016 het vuur aan de lont met de NES Classic Mini. Hierbij werden de fans bijna gek waardoor de miniconsole in geen tijd uitverkocht was én aan waanzinnig hoge prijzen doorverkocht werden.

Toch gingen gamers en verzamelaars niet voor alle miniconsoles overstag. Zo bleek de PlayStation Mini een misser van jewelste door het povere aanbod aan games én de keuze om niet de dualshock controllers mee te leveren.

De Commodore 64 mini van Retro Games was dan wel weer een shot in de roos en daarom komt de fabrikant nu met de opvolger: THEA500 Mini, ofwel de Amiga 500 in het klein. Dit wordt een volledig gelicenseerde versie van de gekende 16-bit computer, inclusief een aantal klassieke Amiga games. 

Volgens Retro Games is de THEA500 Mini een eerbetoon aan de hoogdagen van 16-bit computers uit de jaren ’80. Deze vernieuwde versie van de computer is gebaseerd op de versie van de Amiga 500 uit 1987 met een 16/32-bit CPU, 512kb RAM en een reeks unieke chips die het beste beeld en geluid produceerde.

Er worden 25 klassieke Amiga games meegeleverd waaronder Another World, Simon The Sorcerer, The Chaos Engine en Worms. Een overzicht van de reeds bevestigde games vind je onderaan dit bericht. Het zal ook mogelijk zijn om je eigen games te side-loaden via een USB stick met volledige WHDLoad-ondersteuning.

De THEA500 Mini belooft niet alleen perfect de originele A500 (OCS) en Enhanced Chip Set (ECS) van latere revisies te emuleren, maar ook de Advanced Graphics Architecture (AGA) van de A1200.

De THEA500 Mini moet begin 2022 op de markt komen en wordt geleverd met de 2-knoppige muis in originele stijl en een nieuw ontworpen nauwkeurige 8-knoppige gamepad. Naast het schermtoetsenbord is het ook mogelijk een extern standaard PC toetsenbord aan te sluiten.

Dit is de lijst van 12 van de 25 meegeleverde games die reeds bevestigd werd:

 • Alien Breed 3D
 • Another World
 • ATR: All Terrain Racing
 • Battle Chess
 • Cadaver
 • Kick Off 2
 • Pinball Dreams
 • Simon The Sorcerer
 • Speedball 2: Brutal Deluxe
 • The Chaos Engine
 • Worms: The Director’s Cut
 • Zool: Ninja Of The ‘nth Dimension. 

Gepubliceerd door MrRolfson

MrRolfson draait al heel wat jaren mee in de gameswereld. Hij startte zijn carrière bij GUNK als journalist, vaste cameraman en monteur voor GUNKtv. Games met raceauto's en voetballers in de hoofdrol speelt hij het liefst. Maar hij is ook altijd te vinden voor een goede RPG en action/adventure game. Nintendo en Mario draagt hij een bijzonder warm hart toe, maar zijn favoriete game aller tijden is toch zonder enige twijfel Bioshock.

Eén opmerking over 'Retro Games kondigt de retroconsole THEA500 Mini aan'

 1. Zoveel spijt dat ik de mijne verkocht heb met dozen vol software …Kick Off & Speedball kapot gespeeld!

Reacties zijn gesloten.